NA LICU SE SVE PROČITA

Boja tena, a posebno lica govori dosta o zdravlju čoveka. Rumeni obrazi  ili crvenilo u licu, bledunjavo ili žućkasto lice – sve su to nijanse kojima se savremena nauka bavi proučavajući ljudski izgled i opšte zdravlje čoveka koje proizlazi iz boje tena. Kakvo lice sa sigurnošću možemo smatrati zdravim?

Naše lice može da otkrije mnogo o našoj ličnosti i stanju našeg zdravlja. To je “prozor u svet“ koji najviše govori o nama. Kada u ogledalu primetimo tamne krugove oko očiju, podbule kapke, akne ili ostale nedostatke na našem licu, to je već znak da nešto nije u redu – bilo da je reč o lošoj ishrani, neispavanosti, nepotpunom varenju ili nekim drugim oznakama opšteg psihofizičkog stanja.

rumeni obrazi

Mnogi naučnici i medicinski stručnjaci proučavaju ljudsko lice i vrste informacija koje ono prenosi svetu oko sebe. Lice je jako važno tokom prvog susreta sa drugima, jer ono stvara prvi utisak o nama kod određene osobe.

Neka lica deluju nam privlačnije od drugih, ali nije samo stvar u tome da su na njima pravilnije crte ili lepše oči. Jednostavno, zdrava lica su privlačnija – kažu stručnjaci.

Kako nam boja lica saopštava da li je osoba zdrava ili ne?

Privlače nas lica koja izgledaju zdravo, a izbegavamo ona koja izgledaju nezdravo. Ali, šta je to što čini neko lice zdravim – pitanje je koje intrigira naučnike.

Oblik i boja lica, kao i glatkoća kože, su najbitniji faktori u određivanju jednog lica zdravim, utvrdila je nauka.

Novija istraživanja usmerena su na to kako boja kože lica utiče na percepciju ljudi. Nakon analize mnogo lica, zaključeno je da se svetlija, pretežno crvenkasta i žućkasta lica smatraju najzdravijim.

Ovi rezultati objašnjavaju se povezanošću boje lica sa unutrašnjim biološkim procesima. Na primer, svetlija koža lica povezana je sa sposobnošću da apsorbuje više vitamina D, dok rumenilo u licu ukazuje na bolju cirkulaciju i dotok krvi u kožu.

Žućkast odsjaj lica je znak zdrave ishrane

Dok se svetlija ili crvenkasta koža lica smatra znakom dobrog zdravlja, žuta farba u licu pretpostavlja zdrav ten. Ljudi sa žutom bojom u licu teže da se hrane zdravije i u njihovoj ishrani pretežno se nalazi sveže voće i povrće.

Karotenoidi, antioksidanti koji daju svežem povrću živahnu i jarku boju, od suštinskog su značaja za dobro zdravlje i odgovorni su za stvaranje zdravog i blistavog tena.

Generalno, boja kože u vezi je sa antioksidantima iz voća i povrća i u tome je tajna zdravog i podmlađenog izgleda lica. Među nasjnažnije antioksidante spada astaksantin, karotenoid bordo crvenog pigmenta.

Svetlija koža ispod očiju i rumeni obrazi su definitivni znaci dobrog zdravlja

Nije samo svetlije lice oznaka dobrog zdravlja, već i neki drugi faktori, poput boje ispod očiju i u obrazima, doprinose da se nečije lice smatra zdravim.

Tamni krugovi ispod očiju ili rozacea (upaljeno crvenilo lica) smatraju se nezdravim. Ipak, rumenilo koje se javlja samo u obrazima sigurni je znak dobrog zdravlja, odlične cirkulacije u krvnim sudovima, ne samo lica, već i celog tela. Kao podrška ovom zaključku, naučnici su se posvetili i analizi kozmetičkih preparata i šminke.

Oni su došli do tvrdnji da su i brojni proizvodi koji služe šminkanju lica upravo upućeni delovima lica koji treba da izgledaju zdravo. Zato imamo, korektor za podočnjake koji posvetljuje kožu ispod očiju, a i rumenilo za lice koje će svetle ili upale obraze “porumeneti“ i tako, bar prividno, učiniti ih zdravim i svežim.

Ipak, naučnici podsećaju da, iako šminka može da uradi mnogo na unapređenju izgleda lica, ništa nije bolje od dobrog i zdravog sna, kao i redovne fizičke aktivnosti, koji su preduslov zdravog tela, kože i celokupnog zdravlja čoveka.