PRIČA O SPOMENIKU

Lizu su najviše puta poljubili u životu, čime je ona postala najljubljenija devojka svih vremena. Kip ove sirote devojke koja u rukama nosi tri guske deo je dugogodišnje tradicije budućih doktora Univerziteta u nemačkom gradu Getingenu da je poljube za srećan i uspešan život.

 

Stari univerzitetski gradić Getingen u nemačkoj pokrajini Donja Saksonija, okružen srednjovekovnim zidinama, krije brojne istorijske spomenike. Među njima se posebno ističe jedan ispred Stare gradske većnice. Devojka Liza sa guskama (nem. Gänseliesel) figura je iz perioda secesije i pravi je monumentalni simbol grada.

najljubljenija devojka

„Liza sa guskama“: Samo doktori mogu da je poljube

Siromašna devojka koja čuva svoje guske miljenica je svih studenata. Oni su je nakon svakog položenog ispita ljubili u obraz i time je učinili, kako se veruje, najviše puta poljubljenom devojkom na svetu!

liza iz muzeja

Originalna skulptura koja se čuva u Državnom muzeju u Getingenu

Statuu mlade devojke koja u rukama nosi tri guske projektovao je arhitekta Hajnrih Stokhart, a izvajao skulptor Pol Nis. Tradicija budućih doktora da poljube Lizu nastala je ubrzo nakon što je fontana koju krasi ovaj kip podignuta 1901. godine. Svi novoupisani studenti Univerziteta u Getingenu počeli su da se penju na fontanu kako bi poljubili najveću znamenitost grada.

Sama tradicija menjala se tokom vremena, pa je sada samo doktorandima dozvoljeno da to učine. Svaki student koji na Univerzitetu stiče diplomu doktora već tradicionalno se prošeta od Velike sale do ove fontane, na koju se popne i poljubi siroticu sa guskama.

Kako se godinama u društvu doslovno osećao pad moralnih vrednosti, što se manifestovalo nekontrolisanim penjanjem na fontanu, strogi odbornici Getingena uveli su 1926. godine zabranu ljubljenja statue.

Sve donedavno, penjanje na fontanu i ljubljenje spomenika bilo je zvanično zabranjeno, iako se tu i tamo dešavalo da poneki tek svršeni doktor priđe i za sreću u budućnosti poljubi Lizu.

Sa više od sto godina koliko je Liza ljubljena od strane budućih doktora, ona se s pravom može smatrati najljubljenijom devojkom na svetu. Od 1995. godine, jednog vikenda u septembru u Getingenu se održava manifestacija „Ganselieselfest“ u čast devojke sa guskama. Glavni događaj ove svečanosti je izbor mlade ženske osobe iz Getingena da narednih godinu dana predstavlja grad na brojnim manifestacijama.

Zbog vandalizma, originalna statua koju je izvajao Pol Nis vremenom je uklonjena i danas se može videti izložena u muzeju, dok je figura koja se sada nalazi u sklopu fontane samo njena kopija.