BELI ANDJEO NA INTERNETU

Slika Belog Andjela iz manastira Mileševo koja je obišla svet putem interneta

 

Delim sa vama sliku freske Belog Andjela iz manastira Mileševo i priču o njoj.

Ovo je najdeljenija slika Belog Andjela na internetu koja je nebrojeno puta šerovana na Fejsbuku, downloudovana, poslužila je kao fotografija freske za ilutraciju priče o Belom Andjelu iz Mileševa, fresko koja je svetski čuvena.

Fotografija je objavljena na sajtu Bašta Balkana pre 7 godina, tačnije 2009 godine i od tada se našla na mnogim sajtovima i na mnogim računarima kao wallpaper, štampana je kao slika i stavljana je na razne profile.

Arhangel Gavrilo - Beli Andjeo iz Milešava - kopija i slika Belog Andjela koja je obišla svet

Slika Belog Andjela koja je obišla svet

Ali, ovo nije originalna slika freske iz manastira Mileševo, već fotografija freske koju imam u svom stanu a koju je uradila gospodja Katica Češljar Mirković, akademski slikar i konzervator Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture koja je radila na zaštiti originalne freske u Mileševi. Tada je dok je štitila fresku od zuba vremena zabeležila sve tačne mere freske i detalje.

Kod nje u stanu sam video kopiju freske ali u manjoj veličini i bez krila, pa sam je zamolio da za mene uradi veliku kopiju u razmeri 1:1 sa vidljivim krilima Svetog Arhangela Gavrila. Ona je ispunila tu moju molbu sa zadovoljstvom i naslikala je negde polovinom 90-ih godina.

Od tada ta slika i Sveti lik prate mene i moj dom.

Slika Belog Andjela na zidu dnevne sobe - Zlatko Šćepanović

Kopija freske i slika Belog Andjela na zidu sobe

A onda sam poželo da Sveti lik Arhangela Gavrila udje i u druge domove pa sam je 2009 godine fotografisao (to je ona gornja fotografija na početku teksta) i okačio na internetu u tekstu o Belom Andjelu.

http://www.bastabalkana.com/2009/08/beli-andjeo-iz-mileseve-the-white-angel-from-mileseve/

I slika i Sveti Arhangeo Gavrilo su tako putem digitalnih medija obišli svet.

A u svemu tome je najveći udeo gospodje Katice Češljar Mirković, blagočestive žene koja je imala vanredan dar da slika freske i ikone koje su bile vanredne lepote i naprosto žive. Radila je svakodnevno po čitav dan i iscrtavala najlepše ikone i freske pravoslavlja, na starinski način, sa starinskim zemljanim bojama (i jajima), baš onako kako su to nekada radili vizantijski ikonopisci.

A ona je poreklom iz Žablja i svoj talenat realizovala po raznim istorijskim i duhovnim mestima u Srbiji i u pravoslavlju, uz Božiju pomoć.

Hvala gospodjo Kaća!

 

Zlatko Šćepanović