Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Život

Najdeljenija slika Belog Andjela na internetu

 

BELI ANDJEO NA INTERNETU

Slika Belog Andjela iz manastira Mileševo koja je obišla svet putem interneta

 

Delim sa vama sliku freske Belog Andjela iz manastira Mileševo i priču o njoj.

Ovo je najdeljenija slika Belog Andjela na internetu koja je nebrojeno puta šerovana na Fejsbuku, downloudovana, poslužila je kao fotografija freske za ilutraciju priče o Belom Andjelu iz Mileševa, fresko koja je svetski čuvena.

Fotografija je objavljena na sajtu Bašta Balkana pre 7 godina, tačnije 2009 godine i od tada se našla na mnogim sajtovima i na mnogim računarima kao wallpaper, štampana je kao slika i stavljana je na razne profile.

Arhangel Gavrilo - Beli Andjeo iz Milešava - kopija i slika Belog Andjela koja je obišla svet
Slika Belog Andjela koja je obišla svet

Ali, ovo nije originalna slika freske iz manastira Mileševo, već fotografija freske koju imam u svom stanu a koju je uradila gospodja Katica Češljar Mirković, akademski slikar i konzervator Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture koja je radila na zaštiti originalne freske u Mileševi. Tada je dok je štitila fresku od zuba vremena zabeležila sve tačne mere freske i detalje.

Kod nje u stanu sam video kopiju freske ali u manjoj veličini i bez krila, pa sam je zamolio da za mene uradi veliku kopiju u razmeri 1:1 sa vidljivim krilima Svetog Arhangela Gavrila. Ona je ispunila tu moju molbu sa zadovoljstvom i naslikala je negde polovinom 90-ih godina.

Od tada ta slika i Sveti lik prate mene i moj dom.

Slika Belog Andjela na zidu dnevne sobe - Zlatko Šćepanović
Kopija freske i slika Belog Andjela na zidu sobe

A onda sam poželo da Sveti lik Arhangela Gavrila udje i u druge domove pa sam je 2009 godine fotografisao (to je ona gornja fotografija na početku teksta) i okačio na internetu u tekstu o Belom Andjelu.

http://www.bastabalkana.com/2009/08/beli-andjeo-iz-mileseve-the-white-angel-from-mileseve/

I slika i Sveti Arhangeo Gavrilo su tako putem digitalnih medija obišli svet.

A u svemu tome je najveći udeo gospodje Katice Češljar Mirković, blagočestive žene koja je imala vanredan dar da slika freske i ikone koje su bile vanredne lepote i naprosto žive. Radila je svakodnevno po čitav dan i iscrtavala najlepše ikone i freske pravoslavlja, na starinski način, sa starinskim zemljanim bojama (i jajima), baš onako kako su to nekada radili vizantijski ikonopisci.

A ona je poreklom iz Žablja i svoj talenat realizovala po raznim istorijskim i duhovnim mestima u Srbiji i u pravoslavlju, uz Božiju pomoć.

Hvala gospodjo Kaća!

 

Zlatko Šćepanović

1 komentar

Ostavite komentar