KRAVATA ILI KROATA

Nošenje kravate je danas odraz stila, a nekada su je nosili dobrovoljci iz Hrvatske koji su učestvovali u Tridesetogodišnjem ratu u 17. veku. Mali komad tkanine na početku je bio deo narodne nošnje da bi je ubrzo prihvatili pripadnici francuskog dvora. Od Luja XIV postala je trend koji ni danas ne bledi.

 

Kravate su neizostavni deo svakog muškog poslovnog odela na bilo kojoj tački zemaljske kugle. Neki muškarci iz, zbog zahteva posla, nose svakodnevno, i imaju kolekcije u raznim bojama u zavisnosti od prilike. Ali, malo ko zna kako se, u stvari, običaj nošenja kravata raširio svetom.

nošenje kravate

Komad odeće, koji se vezivao oko vrata, bio je deo narodne muške i ženske nošnje, ali je sve to uglavnom bilo koncentrisano na određene grupe. Na primer, zabeleženo je da su neki Rimljani nosili kravate kao deo uniforme ili simbol pripadanja određenoj grupi. Međutim, u srednjem veku je to malo ko praktikovao.

Sve se to promenilo tokom Tridesetogodišnjeg rata, koji se dešavao u Evropi od 1618. do 1648. godine. To je bio jedan od najubojitih ratova na evropskom tlu, ali istovremeno i jedan od najbesmislenijih, kako istoričari vole da kažu. Sve je počelo kao religijski sukob katolika i protestanata, ali se posle Francuska, iako katolička zemlja, pridružila protestantima, pa je, maltene ratovao svako sa svakim. Nije se moglo tačno razaznati ko je na čijoj strani i zašto. Tada je broj zemalja i strana u ratu bio mnogo veći nego sad, jer je tada u Evropi bilo mnogo više državica.

Kao jedno od pojačanja francuskoj vojsci u toj borbi, pristigli su dobrovoljci iz krajeva današnje Hrvatske, noseći svoju tradicionalnu nošnju. Deo nošnje je bio mali komad tkanine koji se vezivao oko vrata. Francuski dvor i plemići su se oduševili tom nošnjom i počeli su i sami da je nose. Te pripadnike hrvatske vojske su zvali Kroate, pa su po njima i nazvali novi komad odeće, kravata. Kasnije je kravatu počeo da nosi i sam kralj Luj XIV. To je bilo dovoljno da svi počnu da ga imitiraju.

Kako se to i danas dešava, obični ljudi vole da imitiraju pripadnike bogatije klase i njihov stil oblačenja, pa je tako običaj počeo da se širi celom Evropom. Kravate su nosili svi, i muškarci i žene.

Danas ih uglavnom nose muškarci, kao deo poslovne garderobe, mada se može videti i kod žena. Ženske kravate imaju drugačiji oblik i više namena.

Izvor: Daliznate.com