OPREZ PRI KONZUMIRANJU

Kurkuma se koristi u različite namene hiljadama godina. Potvrđena su njena lekovita svojstva, ali dešavaju se i određene nuspojave kurkume kada se primenjuje kod osoba koje imaju specifična medicinska stanja. Kada treba biti oprezan u konzumiranju ovog izvanrednog začina?

 

Kurkumu su Indijci koristili tokom verskih obreda, a osim što služi kao primarni sastojak senfa i karija, kao i u kineskoj i ajurvedskoj medicinskoj tradiciji, ona se pokazala korisnom u lečenju određenih bolesti i zdravstvenih problema.

nuspojave kurkume

I pored toga što su koristi koje pruža kurkuma brojne, postoje i određeni neželjeni efekti sa kojima svako ko konzumira ovaj začin treba da bude upoznat.

Mnogi tekstovi posvećeni su blagodetima kurkume, a ovde ćemo se baviti određenim zdravstvenim stanjima kada treba biti oprezan pri njenom uzimanju u medicinske svrhe.

Prekomerna želudačna kiselina

Lekari kažu da ne postoji rizik od neželjenih efekata ako se začin koristi u preporučenim dozama. Problem nastaje ako se uzme u većim dozama, a kao jedna od prvih negativnih reakcija nastaje povećanje nivoa kiseline u stomaku, što može oštetiti sluzokožu jednjaka. Ako se to desi, kurkuma će izazvati gorušicu, probleme sa crevima ili čir na želucu. Drugi srodni simptomi prevelikog unosa kurkume su i nadimanje, grčevi u stomaku, mučnina i bol u grudima.

Krvni pritisak i lekovi za dijabetes

Korišćenje velike količine kurkume u ​​bilo kom obliku može dovesti do niskog krvnog pritiska ili šećera u krvi. Dakle, osobe koje uzimaju lekove za dijabetes ili koje lekovima regulišu krvni pritisak, treba da budu oprezne prilikom konzumiranja kurkume. Preterana mera kurkume može da dovede do simptoma poput lupanja srca, zamagljenog vida i vrtoglavice. Stoga, nije preporučljivo da se kurkuma sa lekovima za dijabetes i pritisak.

Poremećaj zgrušavanja krvi

Ovaj začin je poznat po svojim protivupalnim dejstvima. Međutim, kurkuma može da ima negativan efekat ako se kombinuje sa lekovima koji se koriste protiv zgrušavanja (antikoagulanti), jer može dovesti do modrica i krvarenja. Isto se dešava i ako se začin konzumira u kombinaciji sa biljnim preparatima za koje je dokazano da imaju efekte na razređivanje krvi, kao što su crvena detelina, đumbir ili beli luk.

Trudnoća

Stručnjaci savetuju trudnicama da izbegnu uzimanje visokih doza kurkume kako bi sprečile neželjene efekte. Veće količine ovog začina mogu da budu rizične po razvoj ploda u trudnoći.

Problemi sa žučnom kesom

Kurkuma može da uradi dve stvari kada je u pitanju žučna kesa. Začin može da pomogne u regulisanju količine žuči u žučnoj kesi, ali takođe može da ometa žučne puteve i izazove stvaranje kamena u žuči. Međutim, ovaj drugi efekat postići će se samo ako žučna kesa nije u dobrom stanju.

Problemi sa jetrom

Neke naučne studije su pokazale da konzumiranje kurkume ima uticaj na to kako organ obrađuje neke lekove, ali i da se mogu stvoriti određeni problemi sa jetrom. U vezi s tim, stručnjaci preporučuju da ljudi sa pogoršanim stanjem jetre treba da budu veoma oprezni prilikom unošenja kurkume u organizam.

Dakle, koristeći njena lekovita svojstva, kurkuma je bezbedna sve dok se konzumira u preporučenim dozama. Standardna i za organizam bezbedna doza kurkume je 400-600 mg praha, koja se može uzeti 1 do 3 puta dnevno.

Ako imate već neko od navedenih postojećih stanja, jedini način da se primeni sigurna doza kurkume je putem konsultacija sa lekarom.