JEDAN NAPRED, NAZAD DVA

Može li se stići plesom do zdravlja?! Svetski medicinski stručnjaci preporučuju ovakvu aktivnost svima, jer nam ona poboljšava pamćenje i održava nas fizički aktivnim. Osim toga, ples je odličan prirodni antidepresiv, stvara od nas samouverene osobe, jača kosti i srce, a podmazuje zglobove. Pustimo muziku i krenimo da đuskamo – preporuka je brojnih lekara.

 

Igra i ples su oblici umetnosti koje deca jako vole, a i stariji se rado sećaju vremena dok su đuskali kao mladi. Igra je prirodna stvar i komunikacija među ljudima, kao što je to razgovor. Pri odrastanju, skloniji smo da zapustimo ovaj vid opštenja sa drugima i da zaboravimo koliko smo ga voleli kao deca. Ono što je potrebno, kažu stručnjaci, jeste da se probudi dete u nama i zaigra svim srcem kao pre.

plesom do zdravlja

Ples ima i fizičke i mentalne prednosti koje se daju lako dokazati. Pomenućemo barem 7 razloga zbog kojih treba da se što pre vratimo plesu i igranju.

“Zbogom” sumorni dani!

Igranje podiže nivo endorfina koji podstiče pozitivno raspoloženje. To je zdrav i prirodan način borbe protiv depresije i anksioznosti. Plesom se gradi samopouzdanje i samosvest, a kada igramo, dešava se da zaboravimo mnoge brige koje nas muče. Pokreti tela smatraju se i jednim vidom meditacije. Kroz ples možete upoznati svoje telo na drugačiji način, jer on stvara jaku vezu između uma i tela.

Pomaže u smanjenju kalorija

Plesanje je oblik vežbanja. Dok mnogi nemaju vremena da prate određenu rutinu svakodnevnog treninga, ovo je nešto što može da se uradi lako u svako doba dana. Ples pomaže poboljšanju naše izdržljivosti. Određeni oblici igara mogu skinuti i do 10 kalorija u minuti, ali sve zavisi od intenziteta plesa i njegove težine. Nije ni bitno – važno je pustiti muziku i zaigrati slobodnim stilom, jer svaki način đuskanja je jedinstven i koristan, napominju lekari.

Dostojanstveno starenje

Ples pomaže da starimo dostojanstveno, što uliva snagu i ugled u predstavljanju svakog našeg pokreta. Kroz ples postajemo svesni svih aspekata našeg tela. Igranje je u stanju da poveća kapacitet pluća, poboljša rad srca i funkcionisanje celog kardiovaskularnog sistema. Plesač je u potpunosti svestan sebe, što mu pomaže da bude samouveren i šarmantan.

Trening za um i telo

Igračka veština i plesni koraci su odličan način da se provežba koncentracija i um. Ples je u stanju da poveća pamćenje i olakša prisećanje određenih informacija. Važan je za metalne vežbe jednako kao i za fizičke. Istraživanja pokazuju da osoba ima daleko manje šansi da oboli od demencije ukoliko pleše redovno. Mentalne vežbice tokom učenja plesnih koraka pomažu da se izgrade brže reakcije.

Odbacuje stres

Stručnjaci govore: “Samo pustite muziku i krenite da igrate!”. Još je bolje ako ne igrate sami već sa partnerom. To će pomoći da prestanete da mislite o svemu ostalom. Prema istraživačima, ples sa partnerom pomoći će vam da se opustite. Igranje udvoje smanjuje nivo stresa i deluje kao prirodni antidepresiv. U današnje vreme kada se sve odvija velikom brzinom, odvojiti vreme za igru je nešto što će vas sigurno umiriti i opustiti.

Za jače kosti i podmazanije zglobove

Osteoporoza je bolest u kojoj kosti postaju krte, a plesanje pomaže da se to oboljenje drži podalje od ljudi, naročito žena. Nije retko da se u terapijama protiv osteoporoze uključuje lagana igra pacijenata kako bi ih podstaklo da promrdaju kosti. Plesanje čini da zglobovi budu podmazani i sprečava artritis na duge staze.

Poboljšava zdravlje srca

Prema jednoj studiji, u odnosu na hodanje ili vožnju biciklom, ples je daleko bolji način da se poboljša naše zdravlje. On značajno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Slobodno kretanje tela poboljšava disanje i rad srca i tako daje bolje rezultate nego bilo koji drugi oblik vežbanja.