VELIKA GOSPOJINA

Sveti Justin Ćelijski govorio je o današnjem prazniku Uspenija Presvete Bogorodice da je on drugi Vaskrs, jer se tog dana Bogomajka svojim telom vaznela na nebo. Sve darove koje nam je Gospod doneo, on nam je dao preko Bogorodice, rekao je u svojoj besedi otac Justin na dan Uspenija Presvete Bogorodice 1974. godine u manastiru Ćelije.

 

“Na današnji dan Majka Božja se upokojila, kao što se ljudi upokojavaju. Ali, kada su je svi apostoli ispratili i sahranili, na pogrebu Presvete Bogomajke nije bio, po promislu Božijem, Sveti apostol Toma. Kada je posle tri dana došao, on je poželeo da celiva grob i svete mošti Bogorodice. Kad su otišli na grob i otvorili ga, oni su videli da tela Presvete Bogomajke nema. Telo je Njeno Gospod već uzneo na Nebo. To se pokazalo istog dana, jer se Presveta Bogorodica predveče javila svima apostolima i objavila da je otišla Sinu svome, iznad svih nebesa”, govorio je ava Justin.

drugi vaskrs

“Tako je, prva posle Gospoda Hrista, Bogorodica doživela tu najveću radost da se uznese sa telom i da vaskrsne sa telom, kao što je Sin njen vaskrsao. Time je ona pokazala ono što je Gospod hteo svojim vaskrsenjem –  da je On na ovoj zemlji vaskrsao iz mrtvih, vaskrsao telo svoje, da bi pokazao da ćemo mi vaskrsnuti na dan Strašnoga Suda. I nama treba izaći sa telom koje je danas sa nama, da se i ono očisti i vaskrsne u život večni. To će se nesumnjivo zbiti, dokaz je eto to što je Gospod vaskrsao telom i živi sa telom na nebu i iznad svih nebesa, a da se to isto desilo sa Presvetom Bogomajkom –  i ona živi na nebu i iznad svih nebesa. Presveta Bogorodica, rodivši nam Spasitelja, sve je njegove zapovesti ispunila na zemlji i tako pokazala primer svim ljudima da i mi to isto činimo.

Šta ona još pokazuje? Pokazuje da je Gospod Hristos, Bog istiniti i Čovek istiniti, došao u ovaj svet da nam da život večni, istinu večnu i pravdu večnu. Zato je On najneophodniji i najpotrebniji ljudskome biću”.

“Danas je veliki i Sveti Praznik”, podseća nas sveti Justin.

“Presveta Bogomajka pokazuje kroz bezbroj čudesa da je ona zaista prva posle Gospoda Hrista zaštitnica roda ljudskog i da sve što biva u Crkvi biva preko nje. Ona nam je Boga rodila i time dala sva nebeska blaga, sve nebeske vrednosti. Zato, veli jedan sveti otac, sve darove koje nam je Gospod Hristos doneo, on nam je dao preko Presvete Bogorodice. I nama su potrebni ti darovi života, a mi sve to dobijamo od Gospoda preko Presvete Bogomajke, koja se za nas moli i koja izmoljuje od njega sve njegove božanske darove za svako ljudsko biće koje se njoj obraća za pomoć”, ispričao je Sveti Justin u svojoj besedi povodom velikog pravoslavnog praznika Uspenija Presvete Bogorodice.

Izvor: “Praznične besede I”, Sveti Justin Novi Ćelijski