BLAGO IZ PRIRODE

Primena koju ima ricinusovo ulje u nama znanoj terapiji je isključivo jedna – protiv zatvora i tvrde stolice, ali ovo biljno ulje je neuporedivo korisnije. Brojne su blagodeti ricinusovog ulja – počev od sprečavanja upala i otklanjanja bolova pa do održavanja kože mekom i mladom – a sve to zahvaljujući hranljivim i lekovitim svojstvima koje u sebi sadrži.

 

Ricinusovo ulje ima neprijatan ukus, ali s druge strane ono ima brojne zdravstvene prednosti. Ulje ricinusa je biljno ulje dobijeno iz semena ricinus communis, poznate kao biljka ricinus, čiji je plod otrovan.

ricinusovo ulje

Ovo gusto ulje popularno je zbog svojih terapijskih svojstava i koristi se širom sveta u različite medicinske i kozmetičke svrhe.

Ulje ricinusa kao prirodni laksativ

Najpoznatije dejstvo ricinusovog ulja je da ono deluje kao prirodni laksativ. Kada se konzumira oralno, ricinusovo ulje oslobađa ricinoleinsku kiselinu u probavnom sistemu. Ova kiselina sadrži laksativna svojstva koja pruža olakšanje pri opstipaciji, tako što daje prirodnu toplotu probavnom sistemu i omogućava lakše izbacivanje nesvarenih ostataka hrane.

Lekovita svojstva ricinusovog ulja

Ovo ulje je bogato hranljivim sastojcima, kao što su proteini, minerali i vitamini, a ispoljava i dejstvo protiv gljivica, upale, virusa i bakterija, kao i pri otklanjanju bolova. Zbog ovoga je ricinusovo ulje jedan od najboljih prirodnih lekova za nekoliko zdravstvenih problema.

Ricinusovo ulje pomaže kod upale

Ricinusovo ulje pomaže u sprečavanju upala u telu jer sadrži prirodna antiinflamatorna svojstva u sebi. Ono je savršeno prirodno sredstvo za ublažavanje bolova u zglobovima. Potrebno je jednostavno umasirati ulje u zglobove ili bilo gde na telu da se oseća nelagodnost. Osim ovoga, ulje ricinusa korisno je i ženama koje pate od menstrualnih grčeva, tako što će ulje umasirati u predelu stomaka i donjeg dela leđa.

Ulje ricinusa korisno i za kožu

Ricinusovo ulje je pravi blagoslov za sve one koji imaju problema sa kožom kao što su opekotine od sunca, akne, suvoća, svrab, čirevi, strije i ožiljci. To je zato što ricinusovo ulje ima prirodna umirujuća svojstva koja prodiru duboko u ćelije kože kako bi poboljšala proizvodnju elastina i kolagena, dve komponente koje su neophodne za održavanje kože mekom i glatkom. Smatra se da je ovo ulje korisno u tretmanima protiv bora, jer je u stanju da usporava znakove starenja, a takođe i da neutrališe razne fleke, bradavice i žuljeve.

Druge zdravstvene prednosti ulja ricinusa

Primena ovog ulja na posekotinama i ranama održava kožu podalje od infekcije i dehidracije. Ricinusovo ulje efikasno tretira ozbiljne osipe, a pokazalo se i da je korisno kod akutnih i ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su cerebralna paraliza, gubitak kose, parkinsonova bolest, multipla skleroza i nekih drugih oboljenja poput gljivičnih infekcija, upale, migrene, opekotina od sunca, akni pa čak i gastrointestinalnih problema i kod atletskog stopala.

U skladu sa svim gore navedenim prednostima, nije ni čudo da ricinusovo ulje često preporučuju i lekari kao alternativni lek za lečenje mnogih zdravstvenih tegoba na potpuno prirodan način. Zaista, ricinusovo ulje je jedan od najboljih darova prirode dat čovečanstvu da ublaži brojne zdravstvene tegobe.