TAJNE IZ BAKINE KUJNE

Konzervirajte voće bez aditiva, a pravite i teglice sa omiljenim voćem uz pomoć sledećih malih trikova. Saveti za čuvanje voća na potpuno prirodan način, bez konzervansa, vredeće svakom domaćinstvu. Uz njih otkrivamo i majstorije određenih postupaka pri pravljenju voćnih poslastica poput kompota, marmelade, soka ili slatkog, čime će sve ove đakonije biti još bolje i ukusnije.

 

Priču o savetima za konzerviranje voća bez upotrebe veštačkih sredstava koji ih ostavljaju dugog roka, počećemo najzdravijim voćem – jabukom!

čuvanje voća

Svaku jabuku posebno treba uviti u čistu hartiju, pa poređati u sanduk. lzmeđu svakog reda stavite red slame.

Zakasnili ste da ostavite trešnje, ali zato sačuvajte višnje, kajsije, breskve, kruške i šljive. Po dnu kutije pospite šećer u visini jednog centimetra, a onda preko poređajte voće. Važno je da se plodovi ne dodiruju. Ponovo pospite sloj šećera, pa red voća i tako do vrha kutije. Poslednji sloj pokrijte čistom hartijom i kutiju stavite na hladno mesto.

Kupine i maline uvaljajte u šećer, poređajte po poslužavniku i zaledite. Tako zaleđene pakujte u plastične kese i stavljajte u zamrzivač.

Šljive treba oprati, prepoloviti,odstraniti koštice i zamrznuti. Za pravljenje knedli šljive ne treba odmrzavati.

Sveže voće se može zamrznuti sa šećernim sirupom. Sirup se priprema tako što se pola kilograma šećera rastvori u litru vode i pusti da provri. Ostavite da se ohladi, pa tek tada prelijte voće. Kada voće ogrezne u sirupu, stavite ga zajedno sa sirupom u zamrzivač. Na ovaj način smokve se ostavljaju cele. Breskve na trenutak spustite u ključalu vodu, izvadite i ohladite pod mlazom vode. Zatim oljuštite, isecite na kriške, poređajte u posudu, pa tek tada zalijte sirupom. Dinje isecite na kockice pre nego što ih prelijete sirupom.

Ako želite da sušite voćke, odaberite krupnije komade. Bolje je da ostavite koštice, ali ih možete i izvaditi. Šljive i kajsije se obavezno suše bez koštice. Poređajte voće po dasci i stavite na sunce. Kada se osuše treba ih čuvati u platnenim vrećicama na suvom mestu. Pre upotrebe sušeno voće operite u nekoliko voda, a potom ga kuvajte sa šećerom, kao svaki kompot.

Saveti za pravljenje kompota, slatkog, marmelade i sokova

Da biste pripremali kompot, slatko, marmeladu i sokove treba vam čist šećer. Pošto na prvi pogled ne znate koliko je čist, postupite ovako: dok se šećer špinuje umutite jedno belance koje je dovoljno za 3-4 kilograma šećera. Ubacite ga u šećer da provri. Odmah će se na površini stvoriti pena koja će pokupiti nečistoću. Skinite penu rešetkastom kašikom i tako ste uklonili nečistoću iz šećera.

Da se tokom zime sokovi i kompot ne bi pokvarili, treba da su zašećereni sa najmanje 375 grama šećera na pola litra soka, odnosno kompota.

Kompot

Da biste sačuvali dobar miris i oblik voća u kompotu, kuvajte voće u poklopljenom sudu u rerni, a nikako na otvorenoj vatri.

Da bi voće u kompotu sačuvalo prirodnu boju, obarite ga pre kuvanja, pa ga na nekoliko minuta potopite u slanu vodu.

Ako ste presladili kompot, dodajte malo limunovog soka.

Tegle za kompot neće pucati kada ih prethodno zagrejete.

Sokovi

Da biste sprečili stvaranje buđi, napunjenu i zapušenu bocu držite nekoliko dana grlićem nadole, tj. naopačke. Zapušač će upiti sok, obrazovaće se jedna skramica koja će zapušiti grlić i onemogućiti da vazduh prodre u bocu.

Slatko

Buđ je znak da slatko nije dovoljno kuvano. Uklonite buđ i slatko dokuvajte. Ako se buđ posle izvesnog vremena ponovo pojavi, skinite je, pa očišćenu površinu prelijte sa malo čistog alkohola i zapalite ga.

Ako je slatko u manjoj meri ušećereno, uradite sledeće: teglu stavite u sud sa hladnom vodom, pa na ringli zagrevajte sve dok se šećer ne otopi. Jako ušećereno slatko treba dokuvati sa malo vode (1 čaša na kilogram slatkog).

Marmelada

Gotovu marmeladu sipajte u tegle dok je vruća, malo nagnite tegle i stavite u hladnu vodu.

Prilikom kuvanja, marmelada neće prskati po šporetu ako prvo špinujete šećer, pa stavite voće.

U ušećerenu marmeladu sipajte malo mlake vode, pa promešajte. Ili na površinu nalijte malo ruma, koji će rastvoriti šećer.

Načetu marmeladu ili džem, da se ne bi osušili, pospite po površini sa malo šećera u prahu i ostavite tako do sledeće upotrebe.