KAD SE VOLE VIŠNJA I ANANAS…

Moćna voćna ananas višnja torta. Taj odlični spoj dve voćke, karakterističan za nadaleko čuveni moskva šnit, ovde ima sasvim drugačiji ukus dopunjen slašću džema od višanja. Uživaćete dok budete pravili ovaj desert, najviše u tumbanju kora (zato se i zove izvrnuta). Koja ide dole, a koja gore – pitaćete se, ali ne dajte se prevariti. Za 48 sati ovaj desert mora da bude smazan!

ananas višnja torta

ZA KORE:

250 grama margarina

250 grama kristal šećera + 2 kašike

ananas iz konzerve (potrebno je 3 ananasa + 100 ml soka)

višnje (potrebno je 6 komada)

300 grama brašna

1 kašičica praška za pecivo

1/2 kašičice ekstrakta vanile

4 jaja

malo prah šećera za glazuru

ZA FIL:

6 kašika džema od višanja

250 ml slatke pavlake

1 kašika kristal šećera

1/2 kašičice ekstrakta vanile

*

Način pripreme:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Nauljite 2 jednake okrugle modle za pečenje, a njihove ivice obložite papirom. Pospite 2 kašike kristal šećera samo u jednu modlu.

Izvadite ananas iz konzerve, a 100 ml soka sipajte u dublju posudu. Isceđene prstenove ananasa podelite na pola pa ih poređajte u pošećerenu modlu kao polumesece jedan za drugim u krug, a u prazan prostor ananasa stavite jednu višnju (kao na slici).

U sok od ananasa dodajte rastopljeni margarin, šećer, brašno, prašak za pecivo, vanilu i jaja pa mutite mikserom dok se sve ne sjedini. Smesu podeliti ravnomerno i uliti u obe modle.

Pecite patišpanje 30 minuta ili dok štapićem ne proverite da su pečeni. Ostavite da odstoje 5 minuta van rerne u modlama, a zatim izvadite patišpanje, odvojte ih od papira i ostavite da se ohlade.

Preko ohlađenog patišpanja koji nema ananas na sebi namažite džem od višanja. Umutite pavlaku, šećer i ekstrakt vanile, a zatim kašikom nanesite preko džema. Nežno stavite drugi patišpanj preko, ali tako da ananas sa višnjama ostane na vrhu.

Po želji, sve prekrijte šlagom ili pospite šećerom u prahu. Stavite da se ohladi. Preporuka je da se desert pojede u roku od 48 sati, što nikome neće pasti teško…

Prijatno!