ISPOD SPOMENIKA OD 300 TONA

Na pergamentu, napisana latinskim jezikom, pronađena je poruka fašista novim pokolenjima. Istraživači kažu da tekst u čast Musolinijevog režima nije bio namenjen savremenicima tog doba, već javnosti u dalekoj budućnosti.

 

Ispod obeliska u Rimu nalazi se tekst iz vremena fašističkog režima Benita Musolinija, koji ukazuje na to kako je taj režim želeo da ga vide buduće generacije, otkrili su italijanski naučnici.

poruka fašista

Benito Musolini

Tekst, koji je napisan na latinskom jeziku na pergamentu, sakriven je zajedno sa zlatnicima u temeljima Musolinijevog obeliska u sportskom kompleksu „Foro Italiko“ u Rimu, preneo je britanski BBC.

Naučnici Betina Rajc-Joze i Han Lamers su prvi detaljno proučili i preveli tekst nazvan „Kodeks Fori Musolini“, koji je, uprkos tome što je bio stavljen u temelje spomenika moći fažisma kad je on 1932. podignut, kasnijih decenija bio uglavnom zaboravljen.

Oni su, kako veruju, sastavili tačnu verziju teksta, do koje i dalje ne može da se dođe pošto se nalazi ispod 300 tona teškog spomenika, iz tri izvora pronađenih u rimskim bibliotekama i arhivama.

„Tekst nije bio namenjen savremenicima tog vremena“, izjavila je dr Rajc-Joze. Ona je dodala da je obelisk predstavljao veliki spektakl, ali o postojanju teksta niko tada nije izveštavao.

„On je bio namenjen javnosti u dalekoj budućnosti“, potvrđuje dr Rajc-Joze.

Govor u slavu Musolinija i njegovog režima, koji sadrži 1.200 reči i sastoji se od tri dela, napisao je Aurelio Đuzepe Amatuči.

Prvi deo sadrži opštu istoriju postignuća fašizma i opis Musolinijevog uspona. On opisuje Italiju na rubu katastrofe posle Prvog svetskog rata, koju je spasao fašistički diktator „tako što je pomoću svog nadljudskog uvida i odlučnosti preporodio zemlju“, ističe dr Lamers.

„U tekstu je Musolini predstavljen kao neka vrsta novog rimskog cara, ali, koristeći biblijske izraze, i kao spasilac italijanskog naroda“, naveo je dr Lamers.

Drugi deo teksta govori o Organizaciji fašističke omladine, u čijem je sedištu podignut obelisk, a treći o izgradnji „Foro Italika“, koji se tada zvao „Foro Musolini“i postavljanja obeliska.

Izvor: Tanjug.rs