RETKA VREDNOST

Arheolozi su na lokalitetu Viminacijum pronašli veoma značajne i jedinstvene magijske pločice od zlatnog i srebrnog lima, koje potiču iz 4. veka nove ere. Jedinstvene su jer se na jednoj pločici nalazi tekst sastavljen od različitih simbola, dok je na drugoj starogrčki alfabet, ali su reči nekog nepoznatog jezika. Sledi mukotrpan rad na njihovom dešifrovanju.

 

Prema rečima vođe arheološkog tima prof. dr Miomira Koraća, reč je o mediju kojim su se određene osobe obraćale natprirodnim silama ili radije božanstvima ili demonima sa različitim molbama.

magijske pločice

“Najčešće su u pitanju kletve ili vradžbine vezivanja kakve su na primer i ljubavne čini. Do sada ih je na teritoriji rimskog carstva otkriveno oko 1.500, ali su u najvećem broju slučajeva načinjene od olova, zbog magijskih svojstava ovog metala, ali su zlatne pločice – lamele izuzetno retke”, izjavio je Korać, koji predvodi arheološki tim od 25 istraživača.

Prema njegovim rečima, jedinstvenost dve otkrivene pločice, koje su pronađene u krugu termoelektrane Drmno, je u tome što je na jednoj tekst u potpunosti sastavljen od različitih simbola, a na drugoj je starogrčki alfabet, ali nepoznati jezik što je krajnje neuobičajeno.

pločice

Izgled zlatne i srebrne pločice sa ispisanim magijskim porukama

„Poruka na srebrnom svitku ispisana je isključivo simbolima i potpuna je zagonetka. Druga poruka je zapisana grčkim alfabetom, ali ne na grčkom jeziku, već na nekom neobičnom bliskoistočnom. Na njoj su filolozi za sada prepoznali samo imena nekih bliskoistočnih bogova i demona koji se prizivaju da pomognu onom ko nosi amulet“, objašnjava Korać.

On je podvukao da je praksa bila da se napiše tekst na starogrčkom ili latinskom koji objašnjava šta se traži od onostranih sila, uz eventualno dodat tekst načinjen od reči poznatih kao ‘voces mysticae’, što je bio jezik razumljiv demonima. Na kraju, dodavani su simboli, koji su pozivali različite sile.

Veruje se da je reč o prastarim astrološkim znacima, od kojih svaki predstavlja određenu planetarnu ili kosmičku silu, dok kod hrišćana označavaju anđele i druge natprirodne sile.

“Defixiones su najčešće polagani u reke, mora, zemlju, bunare ali i grobove prerano ili nasilno umrlih, da bi se osiguralo da će zahtev stići do onih kojima je upućen. U tom kontekstu će nalazi fizičkih antropologa koji će utvrditi pol i uzrast pokojnika biti još interesantniji”, naveo je Korać.

Na teritoriji Rimskog carstva, današnjem Egiptu i Italiji, već su pronalažene pločice s kletvama i molitvama, ali nikada ovakve kakve su otkrivene u Viminacijumu. Veruje se da će na interpretiranju značenja ovih pločica uslediti mukotrpan rad.

Izvor: Beta