„EKSPLICITNI SADRŽAJ“

Savremene društvene mreže očigledno nemaju milosti za kampanje koje promovišu neku drugačiju priču. „Umiranje za lek“ je kampanja koju je sproveo jedan Britanac kako bi ukazao na farmakomafiju koja vlada oko pronalaženja leka za rak. Surovost Fejsbuka osetio je na sopstvenoj koži kada mu je zabranjen oglas sa fotografijom na kojoj je obolela žena. Razlog – previše golotinje!

 

Posle trogodišnje bitke, Britanac Džon Pajars izgubio je 41-godišnju suprugu Beatu, koja je preminula od raka jajnika u oktobru 2015. godine. U sećanje na nju, on je pokrenuo kampanju „Umiranje za lek“ (Dying for a Cure), koja se bori protiv farmaceutskih kompanija koje profitiraju na lekovima za tretman kancera.

umiranje za lek

Sporna fotografija koja ima mnogo „golotinje“ i „seksualnog sadržaja“

Kako bi promovisao kampanju i podstakao ljude širom sveta da potpišu peticiju, ovaj otac dvoje dece je na društvenoj mreži Fejsbuk postavio fotografiju jedne žene obolele od karcinoma, sa ožiljkom preko grudne kosti koji je očigledna posledica lečenja od raka. Na pomenutoj slici, žena preko golih grudi drži natpis na kom piše: “Britanska vlada: Ubija nas profit od lekova protiv raka”.

Iako fotografija sasvim jasno ne izaziva nikakva seksualna osećanja niti pobude u tom smislu, Fejsbuk je zabranio ovaj apel, jer je, kako je objašnjeno, pokazao “prekomernu količinu kože ili sugestivni sadržaj”.

“Umiranje za lek”

Kad je imala 38 godina, stomatološka sestra Beata obolela je od raka jajnika. Prema svedočenju njenog muža, ova žena očajnički je želela da živi, dozvolivši sebi da bukvalno umire u nadi da će se izlečiti. Voljna da pokuša sve, Beata je prošla dve glavne operacije, 12 iscrpljujućih hemoterapija i učestvovala u zahtevnim kliničkim ispitivanjima eksperimentalnih lekova. Pokušala je sve, ali je bitku protiv teške bolesti izgubila.

Iako se milioni, ako ne i milijarde dolara godišnje ulažu u istraživanja raka, lek za tu opaku bolest još uvek nije pronađen. Ko je za to kriv?

Shvatajući da je problem u sistemu koji ne funkcioniše, Džon je pokrenuo „Umiranje za lek“, kampanju za podizanje svesti o tome kako svetski zdravstveni sistem nema motivaciju da pronađe lek za rak, već samo da propisuje skupe tretmane da bi teško obolelim osobama produžio život za nekoliko meseci.

Dok je naše društvo naizgled prihvatilo rak kao neizbežni deo modernog načina života, farmaceutske kompanije zadovoljno “trljaju ruke”. Tokom 2014. godine, prodaja medikamenata za lečenje od raka donela im je profit od 100 milijardi dolara, a očekuje se da taj prihod poraste na 147 milijardi u analizama za naredne dve godine.

Kao što je Džon napisao na svom sajtu: “Ljudi traže lek za rak, a farmaceutske kompanije nemaju šta da dobiju kada ga proizvedu, a mogu mnogo da izgube”.

Njegovo iskustvo i suve činjenice sa kojima se susreo tokom bolesti svoje supruge, motivišu ga da svakodnevno razotkriva kriminalne, profitom motivisane radnje industrije lekova, insistirajući da se obavi pošteno istraživanje i konačno pronađe pravi lek za ovu neizlečivu bolest.

Zabrana zbog kršenja pravila oglašavanja

Plaćeni Fejsbuk oglasi mogu biti jedna od glavnih promotivnih strategija da se podigne svest pri ovakvim i sličnim kampanjama, ali zabranom ove reklame, Fejsbuk je pokazao da ne pruža podršku širenja javne reči, koja ne odgovara većini. Bar privremeno…

U julu ove godine, Džon je dobio poruku od Fejsbuka u kojoj stoji da njegov plaćeni oglas ne može da bude odobren pošto je prekršio pravila za oglašavanje, jer prikazuje sliku nagog ljudskog tela, ili kako su naveli “previše gole kože”.

U poruci su se dalje osvrnuli na to da Fejsbuk ne dozvoljava slike koje dočaravaju ili ljude u eksplicitnim položajima ili pokazuju golotinju – čak iako se one koriste u umetničke ili obrazovne svrhe. Zbog toga su mu preporučili da ponovi oglas sa fotografijom koja ima “manje seksualnog sadržaja”.

Šokiran i ogorčen ovakvim stavom, Džon je kontaktirao najpopularniju socijalnu mrežu i ukazao na činjenicu da slika koju koristi za svoju kampanju protiv raka prikazuje obolelu ženu na krajnje neeksplicitan način.

“Bio sam još besniji kada sam video da je Fejsbuk suspendovao i svaku promociju koja je bila vezana za ovaj moj oglas”, rekao je Džon.

Ipak, posle određenog kratkog vremena, desila se neočekivana promena. Fejsbuk je konkretnije prišao ovoj Džonovoj pritužbi i veoma brzo priznao da je napravio grešku kada je zabranio ovaj oglas. Portparol kompanije je rekao da Fejsbuk podržava ljude i organizacije koje pokreću važne kampanje i da je poruka koju šalje “Umiranje za lek” odličan primer za to. Osim toga, Fejsbuk se izvinio zbog neprijatnosti koju je prouzrokovao svojim postupcima i ponovio oglas sa identičnom fotografijom.