SAJBER MUČENJE

Dizajneri video igara iz Pitsburga osmislili su video igricu koja pokazuje brutalnost američke agencije nad zatvorenicima iz Iraka. Video igrica o teroru nad Iračanima omogućiće igračima da „kažnjavaju“ robijaše na iste načine na koje to CIA godinama radi. Igrači će se naći u ulozi ispitivača u zatvoru “Camp Bucca” u Iraku, jednog od najozloglašenijih po mučenju, poznatog i po tome što su u njemu bili zatvoreni mnogi koji će kasnije stvoriti Islamsku državu.

 

Video igra u kojoj mučite ljude zvuči kao zabava za one sa sadističkim tendencijama. Međutim, jedna takva igrica napravljena je sa drugačijim ciljem – da pokaže svu brutalnost koju proživljavaju zatvorenici u logorima CIA.

igrica o teroru

Kao što su pokazali razni izveštaji, američka obaveštajna agencija CIA je na zatvorenicima iz Iraka u toku vladavine Džordža Buša sprovodila surove metode ispitivanja i mučenja.

Kako čitanje vesti i izveštaja o tome ne daju pravu sliku, jedan tim dizajnera i programera iz Pitsburga napravio je video igru koja će korisnicima omogućiti da vide kako izgleda mučenje zatvorenika.

Igrači će se naći u ulozi američkog ispitivača u zatvoru “Camp Bucca” u Iraku.

U njoj će igrači ispitivati zatvorenike i mučiti raznim metodama, kao što su davljenje i elektrošokovi, kako bi iz njh izvukli informacije.

Taj kazneni centar je jedan od najozloglašenijih po mučenju, ali i po tome što su u njemu bili zatvoreni ljudi koji će kasnije stvoriti Islamsku državu.

Neki od zatvorenika, među kojima je i lider IS Abu Bakr al Bagdadi su upravo u tom zatvoru počeli da stvaraju saveze i učili jedni od drugih.

Igrači mogu da sele zatvorenike po kampu i raspoređuju ih u ćelije. Ovaj deo igre bi trebalo da igraču ukaže na to kako je američki sistem kažnjavanja uticao na radikalizaciju sledećih generacija džihadista.

Jedan od ciljeva igre je da pokaže igraču kako je mučenje zatvorenika izazvalo organizovane mreže terorista.

Iako su procureli mnogi izveštaji i objavljivane vesti o mučenju zatvorenika u zatvoru “Camp Bucca”, zvanične javne istrage nije bilo.

Igra se još uvek razvija, a očekuje se da će ove godine biti prezentovana.

Izvor: Blic.rs