VOĆNI SOKOVI I ZDRAVLJE

Kako se spremaju i koriste voćni sokovi za zdravlje. Lečenje voćnim sokovima – Nikola Gelencir

 

Voćni sokovi su izvanredno okrepljujuće sredstvo, bilo da ih mešamo bunarskom ili mineralnim vodama Naročito su korisni za osobe koje ne smeju da piju alkohol. Sokovi okrepljuju sve uzraste od deteta do starca.

Kod pripremanja sokova nikada se ne sme upotrebljavati gvozdeno posuđe, jer daje ukus gvožđa i sok dobije mutno tamnu boju.

Voćni sokovi za zdravlje i lečenje voćnim sokovima

Voćni sokovi za zdravlje cele porodice

Ni jedna druga hrana ne sadrži toliko različitih mineralnih soli kao voće. Sa raznim, voćnim kurama možemo izlečiti neke bolesti, a zdravi postaju snažniji i krepkiji, jer voćni sokovi odlično deluju na organizam čoveka. Za vreme voćnih kura ne sme se uzimati mleko, pivo, jaja, sir, meso i slična jela. Posle voće se ne sme piti voda, jer u tom slučaju voće (u želucu) prelazi u proces vrenja i time gubi svoju lekovitu moć.

Voćni sokovi pročišćuju krv, dovode nove osvežavajuće materija, organizam se podmlađuje i jača. Šta više, voćni sokovi oduzimaju volju za uživanjem alkohola.

Grožđe je bogato kalijumom, krečom, fosforom i natronska kiselinom. Stoga se kura grožđa naročito preporučuje protiv nervnih smetnji, histerija, melanholije; šuljeva, bolesti jetre, kamenca u bubrezima i protiv disajnog katara. Dobro je za vreme sezone trešanja provesti kuru, jer je trešnja lekovita kao i grožđe.

Sok od maline

U 2 litre vode stavi se tri litre malina i 3 dekagrama vinske kiseline. Pustiti da stoji 24 sata, ali ne na toplom ili suncu. Ta se masa kroz gusto sito ili platno procedi i koliko je litara soka toliko kg šećera treba u masu dodati. Kuvati i češće penu skidati, sve dok nije gotovo. Sok od višanja i drugog voća priprema se isto kao i Malinov sok.

Sok od jagoda

Leči malokrvnost, žuticu, reumu, a naročito dobro deluje protiv bubrežnih bolesti i bubrežnih kamenaca.

Sok od ribizla

Ubrzava rad bubrega i leči kostobolju.

Sok od jabuka

Leči crevne bolesti, reumu, bolesti bešike, nerve i bubrege.

Sok od crne rotkve

Dobije se iz crne rotkve (arapke) pomoću sokovnika. Crne rotkve se operu, iseku i stave u sokovnik. Ceđenje traje 80-85 Minuta. Sok se dobije i ako rotkve izribamo i stisnemo tijeskom za mast. Leči žuč, jetra, bubrege, bubrežne kamence isteruje iz bešike, tera na mokrenje, rastvara sluz. Leči kašalj hripavac, astmu, bronhijalni katar. Pospešuje varenje.

Sok od idjirota

Na sto grama iseckanog korena nalijemo 400 grama alkohola (96% jačine) i 600 grama bunarske vode. Ostavimo da stoji 4-6 dana. Svaki dan jednom ili dvaput protresemo. Nakon toga procijedimo. Na ostatak nalijemo 200 g alkohola i 400 g vode i ostavimo 24 sata stajati. Nakon toga ocedimo. Obe se ocjeđevine sliju zajedno i kuvaju dok se sve ne ukuva do polovine količine. Uzima se dnevno tri puta po kafenu kašiku kod sluzavosti creva, lupanja srca, skrofula, povratne groznice, reume; osobito pomaže ženama u prelazno doba, kod žučnih i bubrežnih bolesti, vodene i šećerne bolesti i neredovne menstruacije.

Sok od koprive

Koprivin sok je proizvođač krvi – kod malokrvnosti – i čisti krv. Leči žuč i trbušnu sluznicu, probavne organe, snabdeva organizam potrebnim mineralima, jer sadrži A i C vitamin, kao i mravlju kiselinu i kremične kiselinu. Sadrži mnogo hlorofila i gvožđa. Sok od koprive dobije se pomoću gnječenja: lišće mlade koprive dobro se opere, sitno iseče i soči pomoću sokovnika 60-70 minuta.

BioImunitet kapi za imunitet i jačanje

BioImunitet kapi za imunitet i jačanje – klikni na sliku i naruči!

BioImunitet kapi za jačanje imuniteta možete staviti u voćni sok kako bi brzo podigli oslabljeni imunitet. Prirodni preparat koji odmah u toku dana diže i jača imunitet. Naručite ove super kapi putem maila  [email protected] ili telefonom  065 970 7777

Sok od breze

Brezov sok omiljeno je sredstvo za čišćenje krvi, zatvor, bolesti bubrega, proliv; protiv peska i mokraćne kiseline. Leči kožne prišteve i čisti kožu. Brezov se sok dobije tako, da se u mesecu aprilu, pre negoli stablo prolista, u mladu brezovu stablu izvrti rupa 2-5 cm (dubine). U rupu se stavi staklena cijevčica po kojoj će teći sok u posudicu ili limenku koju postavimo ispod cevi. Sabiranje kroz jednu cevčicu iz jednog stabla traje 6-14 dana. Sok se zatim ugreje (pasterizuje) i spremi u boce
koje se dobro začepe.

Sok od bokvice

Sok bokvice vrlo je zdrav u vinu. Leči astmu, čisti pluća, jetra; leči vodenu bolest ako se pije uzastopce 14 dana svako jutro na prazan stomak i uveče pre spavanja. ako popijemo svako jutro i veče po 50 g bokvičinog soka, leči rane u ustima i na jeziku, kao i gnojne rane.

Sok od gloga

Sadrži u sebi snagu koja je potrebna srcu. Odlično je sredstvo za lečenje srca i krvnog optoka (bez opasnosti prekoračenja doze za umirenje i lečenje srca). Vrlo je dobar za srce kod teških fizičkih radnika. Usklađuje udare kod nervoze ili nepravilnog pulsa. Glogov sok dobija se tako da plodove gloga, koje smo nabrali u septembru ili oktobru, sočimo u sokovniku. Sokovnik se napuni do vrha plodovima gloga i pusti da se soči 50 minuta. Iz 5 kg ploda dobije se cea 2,50-3 litre soka. za bolji ukus može se zasladiti šećerom. Na svaki kg soka dolazi 300 g šećera. Sprema se u tegle i dobro zatvori pergamentom.

Sok od rotkve

Prokušano je sredstvo protiv bolesti žuči, jetra, bubrega, i peska u bešici: snažno odvaja vodu, razređuje sluz. Dobro je sredstvo protiv kašlja, promuklosti, astme i bronhijalnog katara. Pospešuje varenje. Rotkvin sok dobije se iz crne rotkve pomoću šočenja u sokovniku. Rotkva se opere, sitno iseče i stavi u sokovnik. Sočenje traje 80-85 minuta. U domaćinstvu sok rotkve može se dobiti i na jednostavniji način: rotkva se nastruže, sok istisne tijeskom za mast. Zatim se ugreje i na svaku litru doda mala kašika meda. Iza toga stavi se u tegle i dobro zatvori.

Sok od šipka – plod divlje ruže

U sokovnik se stave samo dobro zreli plodovi divlje ruže. Nakon ocjeđenja stavi se u tegle. Sadrži veliki procenat C vitamina. Leči uboje, prehladu, jetra, tvrdu stolicu, bubrege, probavne smetnje i snižava temperaturu.

Nikola Gelencir

Izvor: Prirodno lečenje biljem