IZ ŽIVOTA ČUVENOG PROROKA

Francuski lekar, astrolog, prorok ili ništa od toga. Nepoznate stvari o Nostradamusu izazivaju pažnju i posle toliko vekova. Bio je lekar koji je izbačen iz medicinske škole, astrolog čije su sposobnosti kritikovali njegovi savremenici i prorok čija je prva objavljena knjiga bila delimično o kuvanju. Možda je jednostavno bio pasionirani ljubitelj magije, ali je svakako do danas ostao najčuveniji svetski prorok.

 

Priča o njegovom životu i do danas je prava misterija, iako se misli da se o njemu sve zna. Može se nabrojati bar pet manje poznatih činjenica iz života misterioznog proroka Nostradamusa.

stvari o nostradamusu

Nostradamus je izbačen iz medicinske škole

Nostradamus je rođen kao Mišel de Nostradam u provansalskom gradiću Sen Remiju u Francuskoj 1503. godine. Već sa 14 godina upisao se na Univerzitet u Avinjonu da studira medicinu i postane lekar. Međutim, zbog izbijanja kuge, studije je prekinuo nakon samo godinu dana. Tada je postao apotekar i intenzivno počeo da istražuje lekove na biljnoj bazi.

Studije na Univerzitetu u Monpeljeu upisao je 1522. godine kako bi nastavio svoje školovanje za lekara. Ponekad je izražavao neslaganje sa učenjima katoličkih sveštenika.

Univerzitetski zvaničnici otkrili su njegovo ranije iskustvo u bavljenju apotekarstvom i tu pronašli razlog da ga izbace sa fakulteta, jer je to bilo zabranjeno. I dalje postoji debata o tome da li se on zaista vratio da završi studije, jer nema dokaza da je on to uradio.

Osim proročanstava, Nostradamus je objavio razna uputstva i recepte

Jedna od Nostradamusovih najranijih publikacija pojavila se pod naslovom “Rasprava o o kozmetici i očuvanju” koji se pojavila 1555. godine. Tu su se, između ostalih, našla uputstva o tome kako da se kosa ofarba u plavu boju, kako napraviti laksativ i pastu za zube. Osim ovih uputstava, tu su bili i recepti za krem od marcipana, kandiranu koru od pomorandže i razne marmelade. Postojao je i recept za takozvani “ljubavni džem”, što se može smatrati afrodizijakom. Nostradamus u ovoj publikaciji objašnjava da je dovoljno da muškarac stavi malo ovog ljubavnog džema u usta i da poljubi svoju dragu kako bi se u njemu rasplamsala strast.

Njegova predviđanja zasnivala su se na događajima iz prošlosti

Nostradamus je tvrdio da je svoja predviđanja budućih događaja zasnivao na osnovu proračuna planeta i zvezdanih tela u odnosu na Zemlju. Međutim, prema lingvisti sa Kembridža Peteru Lemezjeu, Nostradamus nije bio ni astrolog, ni vidovnjak, već je jednostavno verovao da se istorija ponavlja. U stvari, mnogi naučnici veruju da je parafrazirao stara apokaliptična proročanstva uglavnom uzeta iz Biblije, a zatim ih kombinovao sa astrološkim čitanjem prošlosti i na ovaj način proricao događaje u budućnosti.

Njegove astrološke veštine bile su pod kritikom savremenika

Pre nego što je objavio “Proročanstva” 1555. godine Nostradamus je već bio poznat po svojim almanasima, u kojima je pisao tekstove sa korisnim informacijama o vremenu za poljoprivrednike i predviđanjima za narednu godinu. Ovako je stekao i pažnju francuske kraljice Katarine Mediči, koja ga je pozvala da dođe u Pariz i na osnovu svojih predviđanja sastavi horoskop za njenu decu. Ipak, njega su kritikovali onovremeni profesionalni astrolozi smatrajući ga nesposobnim da izrađuje komparativne horoskope, što je bio glavni uslov za proricanje budućnosti. Lorens Videl je objavio pamflet 1558. godine u kom je pogrdno pisao o Nostradamusu, smatrajući da ima veliki nedostatak osnovnih astroloških veština, navodeći da se apsolutno ne razume u astrologiju, jer “ne ume da izračuna kretanje bilo kog, pa i najmanjeg nebeskog tela”.

Nostradamusova proročanstva korišćena su u propagandne svrhe tokom Drugog svetskog rata

Za vreme Drugog svetskog rata, leci sa lažnim Nostradamusovim predviđanjima o porazu Francuske bacani su iz nemačkih aviona širom Evrope. Pretpostavlja se da je ova operacija smišljena od strane nacističkog političkog sekretara Rudolfa Hesa, a da je čak i Adolf Hitler verovao u ova Nostradamusova predskazanja. Njegov ministar propagande Jozef Gebels, pod uticajem svoje supruge Magde, distribuirao je brošuru u kojoj se nalazilo Nostradamusovo predviđanje velike ekonomske krize 1939. u Engleskoj, kako bi na stranu Nemačke pridobio neutralne zemlje. Saveznici su zatim uzvratili tako što su po Nemačkoj bacali pamflete u kojima je pisalo kako je Nostradamus predvideo poraz Nemačke u Drugom svetskom ratu.

Izvor: Thevintagenews.com