HLADNIJE, ALI ZDRAVIJE

Iako drastične temperaturne promene mogu uticati na ljude sa srčanim problemima, redovno tuširanje hladnom vodom ne može nikome da naudi. Hladan tuš može da pređe u dnevnu rutinu svakog od nas, jer su brojne zdravstvene prednosti koje on poseduje.

 

Možda se i ne sećate kada ste se poslednji put istuširali hladnom vodom. Verovatno je u tom trenutku nestalo tople vode, pa ste sapunicu morali da isperete vodom koja nije ugrejana. Znači, bili ste primorani, ali možda biste mogli da razmislite o ovoj promeni, koja svakako ne bi bila laka za prihvatanje. Razlog za to su neverovatne prednosti tuširanja hladnom vodom!

tuširanje hladnom vodom

1. Emocionalno jačanje

Lakše se podnosi stres ukoliko se tuširanje obavlja hladnom vodom. Istraživanja pokazuju da hladno tuširanje izaziva oksidativni stres u nervnom sistemu, pa će izlaganje hladnijoj vodi očvrsnuti organizam i učiniti ga spokojnijim.

2. Povećanje snage volje

Snagu volje najpre treba pokazati isključivanjem tople i puštanjem hladne vode da spira sopstveno telo. Povećana snaga volje zahvaljujući hladnom tušu koristiće u drugim aspektima života: radu, treninzima i drugim aktivnostima.

3. Veće sagorevanje masti

Istraživanja pokazuju da izlaganje niskim temperaturama ubrzava metabolizam, pa sa tim u skladu je i lakše sagoreti kilograme.

4. Brži oporavak

Već godinama, pojedini sportisti koriste led kako bi oporavili mišiće ili „hladna kupatila“ posle treninga. Posle intenzivnog treninga ili dugog trčanja preporučuje se tuširanje hladnom vodom.

5. Bolje raspoloženje

Hladan tuš oslobodiće vas mrzovoljnog osećanja koje može i često se javlja ujutru po ustajanju iz kreveta. Voda iz tuša koja nije topla povećaće otkucaje srca i poboljšati protok krvi u mozak.

6. Kvalitetnija koža

Za razliku od tuširanja toplom vodom, koje izaziva isušivanje kože, hladno tuširanje zateže kožu ne izaziva njeno perutanje i otklanja akne.

7. Povećanje budnosti

Kao što je rečeno, hladan tuš povećava otkucaje srca i unos kiseonika. To će, usput, povećati energiju i držati telo budnijim i spremnijim u odnosu na brojne spoljne izazove.

8. Povećanje nivoa testosterona

Ovo je naročito važno za muškarce, jer dokazano je da toplota snižava nivo testosterona, pa tuširanje toplom vodom ne čini ništa dobro reproduktivnim organima koji proizvode taj hormon.

9. Bolja plodnost

Polivanje hladnom vodom povećava broj spermatozoida. Jedna studija pokazala je da su muškarci povećali proizvodnju spermatozoida za skoro pet puta nakon što su prestali da se tuširaju toplom vodom.

10. Jači imuni sistem

Osim svih pomenutih benefita hladnog tuširanja, ovom dnevnom rutinom moguće je i pospešiti imunitet, odnosno povećati nivo velih krvnih zrnaca koji se bore protiv bolesti.

11. Bolja cirkulacija

Hladna voda iz tuša poboljšava cirkulaciju krvi i bolje je provodi do svih organa u telu. Na kraju, ova promena u svakodnevici poboljšaće i celokupno zdravlje kardiovaskularnog sistema.

12. Dublji i kvalitetniji san

Osim što ćete spavati bolje posle tuširanja hladnom vodom, preporučuje se da i soba u kojoj spavate bude niže temperature.