PREUZIMANJE KOMPANIJE

Nemačka farmaceutska kompanija Bajer kupila je američkog proizvođača GMO semena Monsanto iz četvrtog pokušaja. U danu kada je Bajer preuzeo Monsanto, ostaje pitanje čemu ova investicija od strane nemačkog Bajera ako se uzme u obzir da je u zemljama Evropske Unije zabranjeno gajenje genetski modifikovanih useva.

 

Američka kompanija za proizvodnju genetski modifikovane hrane „Monsanto“ prihvatila je ponudu nemačkog farmaceutskog giganta „Bajera“ tešku 66 milijardi dolara, okončavši tako višemesečnu sagu koja je obilovala cenkanjem s obe strane. „Monsanto“ je prihvatio ponudu za 128 dolara po akciji.

bajer preuzeo monsanto

Sporazum predviđa osnivanje kompanije koja bi kontrolisala više od četvrtine svetskog tržišta semenja i pesticida u ovoj brzorastućoj industriji. Ovim spajanjem nastaće najveća svetska kompanija u sektoru proizvodnje semena i pesticida, koji bi postao tržišni lider u SAD-u, Evropi i Aziji.

Predloženo spajanje uznemirilo je neke poljoprivrednike koji se boje moćne pozicije spojene kompanije na tržištu semenja i pesticida, dok protivnici genetski modifikovane hrane u Evropi strahuju od Monsantovog uticaja na Starom kontinentu.

Monsanto je prvenstveno poznat po svojim genetski modifikovanim semenima za useve, uključujući kukuruz, soju, pamuk, pšenicu i šećernu trsku. Upotreba tih semena je naišla na oštre kritike pojedinih organizacija aktivista za zaštitu životne sredine.

Prema sporazumu, Bajer će osim cene od 128 dolara po deonici preuzeti i dug Monsanta koji iznosi 9,3 milijarde dolara. Sporazum uključuje i naknadu od dve milijarde dolara Monsantu u slučaju da regulatori za zaštitu tržišnog takmičenja ne odobre preuzimanje.

Kupovinom Monsanta, Bajer koji je inače puno poznatiji po svojim farmaceutskim proizvodima kao što su Aspirin i Alka-Selser, postao je najjača biotehnološka kompanija na svetu, prvenstveno u pogledu proizvodnje poljoprivrednog semena. Bajeru je to od strateške važnosti prvenstveno zbog američkog tržišta, na kojem Monsanto poslednjih dvadesetak godina dominira u prodaji genetski modifikovanog semena za uzgoj kukuruza i soje.

Bajerovo preuzimanje Monsanta događa se u trenutku rapidne konsolidacije industrije semena i useva usled dramatičnog pada cena i rezultirao je padom profita kompanija. Ovo je naime tek poslednje u nizu velikih preuzimanja u industriji.

Pregovori o preuzimanju počeli su krajem maja, ali je „Monsanto“ odbio prvu Bajerovu ponudu od 62 milijarde dolara, ocenivši je finansijski neprihvatljivom. Bajer je potom početkom septembra pojačao ponudu na 65 milijardi dolara, odnosno 127,5 dolara po deonici. Poslednja ponuda od prošle sedmice veća je za pola dolara po deonici i ona je prihvaćena, a ova akvizicija bi trebalo da bude sprovedena do kraja 2017. godine.