DUGOGODIŠNJA PROPAGANDA ŠEĆERA

Industrija šećera pokrenula je kampanju 60-ih godina prošlog veka kako bi umanjila dokaze koji povezuju konzumiranje šećera sa porastom kardiovaskularnih bolesti. Ona je potplaćivala stručnjake da u svojim analizama ne pominju šećer kao uzročnik bolesti srca, već da čitavu krivicu svale na masti i holesterol. Zato danas imamo brojne proizvode koji goje i ozbiljna su pretnja zdravlju, a bazirani su na šećerima.

 

„Krivica za porast bolesti srca i krvnih sudova, kao i za povećanu stopu gojaznosti i nezdravog života generalno u svetskim okvirima, svaljivana je do sada pretežno na zasićene masti„, navodi se u najnovijim istraživačkim izveštajima koji su objavljeni u SAD ovog meseca.

industrija šećera

Naučnica Kristin Kirns, sa Univerziteta Kalifornija u San Francisku, nedavno je otkrila interna dokumenta iz industrije šećera i prepiske između lidera jedne trgovinske grupe iz te industrije i istraživača srčanih bolesti.

Studija, objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja, utvrdila je da je industrija šećera plaćala prestižne naučnike sa Harvarda da objavljuju istraživanja u kojima se za koronarne bolesti okrivljuju masti u ishrani, a ne šećer.

Industrija šećera kao sponzor istraživanja

Već 60-ih godina prošlog veka, pojedine naučne studije počele su da ukazuju na vezu između ishrane koja u sebi sadrži visok nivo šećera i srčanih oboljenja. Međutim, drugi i brojniji naučnici objavljivali su naučne radove i tekstove u kojima isključivo okrivljuju zasićene masti i holesterol u ishrani kao potencijalno najveći rizik za bolesti srca, pritom potpuno izbegavajući da pominju šećer kao mogući uzročnik istog oboljevanja.

Dokumenta i prepiske u koje su naučnici sa američkog univerziteta imali uvid nedvosmisleno su pokazali da je vodeća industrija šećera plaćala troje naučnika sa Harvarda i to svakome po 50.000 dolara u današnoj vrednosti američke valute, kako bi pisali recenzije u kojima šećer ne potpada pod rizik za kardiovaskularne bolesti. Jednostavno, naučnici su bili potplaćeni da prećute o tome, sve u korist industrije šećera.

Osim toga što je ovakvim fingiranim istraživanjima industrija šećera nastavila da profitira i ostvaruje ogromne prihode, ona je i stekla podršku brojnih autoriteta i stručnjaka za ishranu. Debata o mogućoj povezanosti šećera i bolesti srca je na ovaj način zamrla, a niskomasna ishrana, koja je inače puna šećera, stekla je podršku mnogih nutricionista. Tako je industrija šećera izvojevala dvostruku pobedu.

Bioliver kapi za jetru i holesterol i trigleciride

Jedinstvene Bioliver kapi za jetru smanjuju šećer, holesterol i trigleciride u krvi – klikni na sliku i naruči!

Zašto vegetarijanci i vegani imaju povišen holesterol u krvi iako ne jedu životinjske masti i jaja? Odgovor je zato što im je ishrana bazirana prevashodno na ugljenim hidratima (šećerima) koji se kada ih ima viška u jetri pretvaraju u masti i holesterol. Suviše šećera, odnosno ugljenih hidrata u ishrani dovodi to ateroskleroze i debljanja bez obzira što se ne koriste masne i životinjske namirnice. U tome je vrednost BioLiver kapi jer su jedini biljni preparat na tržištu koji uspešno smanjuje i šečer i masti u krvi, reguliše rad jetre i njeno pravilno funkcionisanje.

Kako je industrija šećera uticala na smernice u ishrani?

Industrija koja finansira istraživanja igra važnu informativnu ulogu u mnogim naučnim raspravama. Na osnovu njihovih istraživanja, zdravstveni zvaničnici u svojim nastupima ohrabruju javnost da smanji unos masti, a ništa ne govore o smanjivanju unosa šećera. Ovo je dovelo do toga da se poslednjih decenija rapidno poveća potrošnja namirnica sa niskim sadržajem masti, a koje su inače prebogate šećerima. Svi smo svedoci toga da sadašnji nutricionistički stručnjaci najpre okrivljuju šećer kao glavni uzrok brojnih bolesti, među kojima prednjače srčana oboljenja i gojaznost.

„To je bila veoma pametna stvar koju je industrija šećera učinila, jer, sudeći prema pregledanim radovima, naročito onim objavljenim u priznatim i referentnim časopisima, oblikovala se sveukupna naučna rasprava oko uticaja ishrane koja apsolutno previđa šećer i njegove opasnosti“, kaže Stenton Glanc, profesor medicine na Univerzitetu Kalifornija.

Na ovaj način, industrija šećera sasvim je uspela da negativnu pažnju sa šećera prebaci na stavljanje masti i holesterola u prvi plan. Zato je do 80-ih godina 20. veka većina naučnika bila ubeđena da šećer u ishrani ne igra nikakvu ulogu u razvoju brojnih bolesti.

BioLiver kapi za kontrolu šećera i masti u krvi možete naručiti preko sajta Prirodanadar.rs ili putem maila  [email protected]  odnosno putem telefona  065 970 7777