NACIONALNA MREŽA

Iran je na pragu uvođenja svoje globalne kompjuterske mreže. Domaći internet zaživeće u ovoj državi, a njegov cilj je da se spreči „virusni i nemoralni“ sadržaj sa Zapada, koji „negativno utiče na mlade Irance“. Nacionalna svetska mreža sprečavala bi i sajber-napade na iranske strateške objekte.

 

U Iranu je ostvarena prva faza realizacije projekta „Nacionalni internet“.

domaći internet

O nečemu što se zove domaći internet, u Iranu se pričalo već nekoliko godina. Zvaničnici u Teheranu su više puta izjavljivali da je neophodno stvoriti „alternativnu formu cenzure“ u virtuelnom prostoru. Pojedini mediji su čak govorili o „halal internetu“.

Autori projekta kažu da je njihov cilj „sprečavanje virusnog i amoralnog sadržaja“ koji stiže sa Zapada i negativno utiče na mlade Irance. Osim toga, „nacionalni internet“ bi mogao da spreči i sajber-napade na strateške iranske objekte.

Podsećamo, iransko postrojenje za obogaćivanje uranijuma se 2010. našlo na meti virusa „Staksnet“, za koji Teheran smatra da je deo usklađene kampanje Izraela, SAD i njihovih saveznika. Ovaj incident je podstakao iranske zvaničnike da ubrzaju proces stvaranja Nacionalnog interneta. U taj projekat Iran je trenutno uložio oko 6,3 miliona dolara.

Glavni urednik novina „Iran pres“ Emad Abšenas kaže da je Nacionalni internet neophodan jer trenutno Iran „dobija“ internet preko UAE i preko Turske.

„Naravno da iranske službe zadužene za bezbednost informacija sprečavaju nepoželjan sadržaj, ali treba imati u vidu da su telekomunikacioni sateliti pod kontrolom neprijatelja Irana, na primer, SAD. To u praksi znači da trenutno internet podaci iz Irana idu preko Dubaija u SAD ili u Evropu, a onda se vraćaju u Dubaji i tek odna stižu u Iran. Sve to liči na kruženje vode u prirodi. ’Alternativni internet‘ će pomoći u čuvanju podataka“, kaže Abšenas.

Prema njegovim rečima, sada je prerano govoriti o konkretnim datumima, jer kako bi „Nacionalni internet“ proradio treba priključiti na intranet sve kuće i institucije zemlje. Ali one institucije koje su za sada dobile optički kabl već mogu da koriste „Nacionalni internet“, zaključuje on.

Izvor: Sputniknews.com