KOCKICE OD FETA SIRA SA MAKOM

Ovi hrskavi keksići puni su jakog i slanog ukusa najpoznatijeg grčkog sira. Kockice od feta sira koje u sebi imaju maslinovo ulje i prekirvene makom pravi su izbor za započinjanje dana laganim obrokom poput ovog. Mediteranski ukus prosto osvaja!

kockice od feta sira

Sastojci:

125 grama neslanog maslaca, omekšalog, i još za zamašćivanje
120 ml hladno ceđenog maslinovog ulja
120 ml mleka
1,5 kašičica praška za pecivo
250 grama fete, izdrobljene
400 grama brašna
1 supena kašika maka
1 kašičica aleve paprike

Način pripreme:

Zagrejte ranije pećnicu na 180 stepeni. Zamastite dva velika pleha. U multipraktiku mutite maslac da omekša i postane gladak. Polako dodajte maslinovo ulje kroz otvor dok motor radi. Dodajte mleko, prašak za pecivo i sir, pa 2-3 puta na tren uključujući motor, pomešajte sastojke.

Dodajte polovinu brašna i stalno samo na tren uključujte dok se sasvim ne sjedini. Dodajte preostalo brašno pa prevrnite smesu na čistu površinu i umesite u meko testo. Mesite dva minuta. Umešajte sir, pa pospite brašno odozgo i rukama radite.

Podelite smesu napola. Ispritiskajte obe polovine da dobijete kvadrate od oko 15 x 15 cm i 3 mm debljine. Pospite ih makom i alevom paprikom. Oštrim nožem zasecite kvadrate od oko 2,5 cm.

Pecite 20-25 minuta ili dok odozgo ne porumene. lzvadite iz pećnice i isecite kvadrate dok su još topli. Pustite da se ohlade na rešetki pre nego što ih stavite u kutiju, koju ste pripremili ranije. Ovaj keks možete držati u ovakvoj hermetički zatvorenoj kutiji najduže nedelju dana. Pre služenja zagrejte ga u toploj pećnici.

Prijatno!