LOLITIN TATA

Nabokov je ostao najpoznatiji kao tvorac kontroverznog romana „Lolita“, ali u svom životu on nije bio samo književnik. Kao bogati ruski aristokrata preselio se u SAD, gde je stvarao na engleskom jeziku. Bio je pasionirani obožavalac i kolekcionar leptira.

 

Vladimir Vladimirovič Nabokov (rus. Владимир Владимирович Набоков, Sankt Peterburg, 22. april 1899 — Montre, 2. jul 1977) bio je rusko-američki književnik.

step000š2

Emigrirao je u Berlin 1919. gde je, posle studija u Engleskoj, delovao kao književnik, sportski instruktor, prevodilac i novinar. U SAD odlazi 1940, gde živi pišući na engleskom jeziku. Pod uticajem klasične ruske i moderne evropske književnosti piše romane u kojima uz obilje fantazije i humora suprotstavlja tradicionalni i moderni sistem vrednosti.

Odrastao je u jednoj od najbogatijih aristokratskih porodica u carskoj Rusiji. Vladimir Sirin, kako je bio njegov ruski pseudonim, pesnik, dramaturg, prevodilac, romanopisac, dobio je izuzetno, vrhunsko kućno obrazovanje.

Posle dolaska u SAD zahvaljujući velikoj pomoći ruskog kompozitora Rahmanjinova, Vladimir Nabokov sa porodicom prvo živi u Bostonu, postaje predavač najpre na Velesli koledžu, a kasnije i na Kornelu. Ni dolazak u Ameriku, ni stalna potraga za izgubljenim domom nisu uticale na ljubav koju je Vladimir Nabokov otkrio kao dečak na porodičnom seoskom imanju u carskoj Rusiji, a to je ljubav i interesovanje za leptire koje je nastavio da lovi i izučava. Kolekcija od 4324 leptira koja mu je pripadala nalazi se u Muzeju uporedne zoologije na Univerzitetu Harvard, a on je dugo radio kao kustos lepidoptera. U znak poštovanja za tu njegovu sklonost, tekstove koje je napisao o leptirima, i koji imaju naučnu vrednost jedan leptir u svom imenu nosi i prezime Nabokova.

Nabokov umire 2. jula 1977. od virusne infekcije pluća, izazvane prekomernim pušenjem.

Dela

Smeh u tami (1932),
Očajanje (1934),
Poziv na pogubljenje (1938),
Lolita (1955),
Pnin (1957),
Bleda vatra (1962),
Nebeski put
Ada (1969)
Bend Sinister
Prozirne stvari
Dar
Pogledaj, Arlekine!
Mašenjka
Gospođica O.
Razočaranje
Odbrana
Kralj, kraljica, pub
Stvarni život Sebastijana Najta

Izvor: knjizevnost.org, wikipedia.org

Priredio: pf Velibor Mihić, veb autor