IME JE ZNAK

Interesantne priče stoje iza podataka o tome kako su brojne svetske kompanije dobile svoja imena. Pepsi, Yahoo, Reebok ili Amazon – svaki od ovih giganata ima svoje razloge zbog kojih su se baš tako nazvali.

 

Sigurno da nema osobe na svetu koja se nekada nije zapitala kako je nastalo ime određene svetske kompanije, čije proizvode koristimo svakodnevno. Nekada su to izvedenice iz ličnih imena osnivača, ali iza pojedinih se kriju veoma zanimljive priče.

svetske kompanije

IKEA

Osnivag Ingvar Kamprad je naziv svoje firme napravio prema svojim inicijalima I.K. Na koje je dodao prva slova Elmtaryd and Agunnardy naziv gazdinstva i sela u kojem je odrastao.

LEGO

Lego je kombinacija danskih reči ’leg got’ koje znače lepo se igrajmo.

ORACLE

Ime je nastalo kao kod za projekat koji su Leri Elison i Bob Oats radili za CIA. To je bila baza podataka koja je trebalo da odgovori na svako pitanje o svakome.

PEPSI

Orginalan naziv za ovo piće bio je Brad’s Drink po osnivaču po imenu Caleb Brandhan. Pepsi-Cola je ime nastalo 1898. godine od reči ’dyspepsija’ što označava lošu probavu. To je predstavljalo stav ove firme da je reč o  zdravoj koli koja podstiče varenje.

REEBOK

Alternativno spelovanje ’rhebok’ što na jednom južnoafričkom jeziku označava antilopu, koja simbolizuje brzinu i gracioznost.

SKYPE

Ime poznate mreže nastalo je u spojenici reči ’sky’ koja znači nebo i komunikacije ’peer-to-peer’ odnosno direktne konekcije. Prvenstveno je bilo Skyper ali je ’r’ vremenom izbačeno.

SONY

Ime je nastalo od latinske reči ’sonus’ sa značenjem zvuk iz engleski sleng izraz ’sonny boy’ što je pedesetih godina prošlog veka označavalo japanski opis pametnih i naočitih mladih ljudi.

YAHOO!

Ovaj veoma zanimljiv akronim nastao je od fraze ’Yet Another Hierarcial Officious Oracle’ i po imaginarnoj vrsti koja je opisana kao nepristojna, bučna i nasilna u romanu Guliverova putovanja.

STARBUCKS

Ime za drugog oficira palube na trgovačkim brodovima iz romana Mobi Dik. Cilj je bio da se evocira romansa dubokog mora i tradicija mornara koji su bili prvi trgovci kafom.

AMAZON

Džef Bezos je želeo da ime kompanije počinje sa A kako bi bio na vrhu abecednih lista. Pomislio je na najveću reku na svetu nadajući se da će to biti njegov najveći posao.

CANON

Prvo ime bilo je ’Kwanon’ ime budističke boginje, a 1935. godine ime je promenjeno za široke narodne mase.

GOOGLE

Internet gigant svoje ime je dobio po matematičkom imenu za broj 1 koji prati 100 nula.

*

Izvor: Bizlife.rs