PAKAO OD BRAKA

O životu Hemfrija Bogarta poznate su brojne stvari, ali ko bi pomislio da je ikona zlatnog doba Holivuda, zvezda kinematografskih ostvarenja kao što su „Malteški soko“ ili „Kazablanka“, nekada bio deo skandaloznog braka i žrtva nasilja u porodici. Ipak, čuvenog Bogija zlostavljala je supruga, sa kojom je život bio više nego nepodnošljiv!

 

Osim jedinstvene glumačke tehnike i bogatog nasleđa kao kulturne ikone jedne epohe, Hemfri Bogart bio je prepoznatljiv po harmoničnom bračnom odnosu sa filmskom divom Lorin Bekol. Međutim, pre nego što je uplovio u ovaj četvrti brak, on je u zajednici koja je prethodila ovoj, proživljavao trenutke koji su daleko od idiličnog bračnog života. Bogart je bio deo katastrofalnog i ekstremno nasilnog braka, u kojem je on bio žrtva, a ne vinovnik!

o životu hemfrija bogarta

Slavnom bračnom paru je čaša bila omiljena: Hemfri Bogart i Mejo Methot

21. avgusta 1938. godine Bogart se oženio po treći put. Njegova nova supruga, posle bračnih brodoloma sa glumicama Helen Menken i Meri Filips, bila je (ponovo) glumica Mejo Methot. Sedam godina trajala je ova bračna zajednica, u kojoj je Methot u treznom stanju bila najbolja Bogijeva prijateljica, a u pijanom – paranoidna nasilnica.

Agresivna supruga

Samo dve godine nakon sklapanja braka sa Mejo, ona je odustala od glume. Njih dvoje kao par bili su zanimljivi Holivudu, ali u njihovom odnosu ništa nije išlo glatko od samog početka. Oboje su mnogo pili, a Mejo je veoma brzo stekla lošu reputaciju da pod dejstvom alkohola postaje veoma agresivna i sklona ekscesima. U štampi su ih često nazivali „borbeni Bogartovi“, aludirajući na njihovu agresivnost koja se javlja kada oboje „uđu u čašu“.

Tokom Drugog svetskog rata, bračni par Bogart putovao je Evropom kako bi zabavljao vojne trupe. U jednom trenutku, tokom svojih ratnih putešestvija, Bogartovi su se u Italiji sastali sa rediteljem Džonom Hjustonom. Tokom jedne noći žestokog opijanja, Methot je insistirala da svi slušaju nju kako izvodi jednu pesmu. Iako su joj rekli da ne žele da slušaju njen performans, ona je zapevala. Izvedba je bila veoma loša i jednostavno blamantna.

Ubod i pretnja

venčanje bogart methot

Fotografija sa venčanja: Hemfri i Mejo

„Brak Bogart-Methot bio je pravi nastavak Građanskog rata“, znao je da kaže njihov zajednički prijatelj Julije Epštajn, navodeći da je u tom odnosu „Mejo bila luđa od Hemfrija“.

Uprkos njenim izjavama da ona „nije ljubomorna žena“, da se dobro slažu jer „nemaju iluzije jedno o drugom“ ili da on „ne bi dao dva centa za damu bez temperamenta“ – njihov odnos je bio veoma destruktivan.

Brojni sukobi dešavali su se u rezidenciji slavnog para, uključujući i onaj u kom je Mejo ubola Bogarta u rame.

U vreme dešavanja, ovaj incident je zataškan i tada nije dospeo do medija zahvaljujući „Vorner bros“-u, kome nije bilo u interesu da o ovome sazna ceo svet.

Glumica Glorija Stjuart se u svojim kasnijim godinama prisetila tokom jednog intervjua jedne veoma neprijatne svečane večere u kući Bogartovih, na kojoj je Mejo potegla pištolj u Hemfrija i zapretila da će pucati.

Konačno, razvod!

Slavni par se razdvajao i mirio u nekoliko navrata tokom svog sedmogodišnjeg braka. Za vreme snimanja filma „Imati i nemati“ 1943. godine, Bogart se zaljubio u svoju 19-ogodišnju partnerku Lorin Bekol, sa kojom je započeo romansu. Mejo Methot je namirisala ovu aferu i vrlo često posećivala snimanja ovog filma.

Slavni glumac je pokušao da spase ovaj brak, ali je njegova supruga bivala sve češće pod uticajem pića, a njihovi međusobni fizički sukobi sve intenzivniji. Hemfri Bogart je 19. oktobra 1944. godine objavio da se iselio iz zajedničkog doma, a već 30. oktobra najavio i pomirenje i povratak supruzi.

Ipak, pokazalo se da je ovo pomirenje kratkog daha. Methot je objavila da se Bogart ponovo iselio iz njihovog doma 3. decembra 1944. godine. Ona je zahtev za razvod od Bogarta podnela 10. maja 1945. godine u Las Vegasu i brak je bio razveden samo sat vremena posle zahteva. Slavni „Bogi“ nije čekao mnogo i već posle 11 dana, tačnije 21. maja, oženio se Lorin Bekol, sa kojom je u braku ostao do smrti 1957. godine.