PUNOMASNO JE ZDRAVIJE

Istraživači sa Harvarda apeluju da se niskomasno mleko što manje konzumira, jer to što ima manje masti u njemu ne znači da je zdravije. Oni smatraju da sve prednosti koje mleko ima kao namirnica sadržane su isključivo u mleku sa visokim procentom masti u sebi. Konzumiranje niskomasnog mleka samo može dovesti do zdravstvenih problema, upozoravaju oni.

 

Niskomasno mleko možda izgleda kao idealan izbor da se zadrži u ishrani koja je zdravija, ali daleko od toga da je ono samo po sebi zdravo. Dejvid Ludvig, naučnik sa Harvarda, poziva pojedince da budu svesni opasnosti koje uzokuje mleko sa niskim procentom masti.

niskomasno mleko

On tvrdi da je bolje vratiti se konzumaciji punomasnog mleka i navodi brojne razloge za to.

Gojaznost

Zbog toga što se smatra da mleko sa više masti goji, mnogi ljudi su prešli na obrano mleko ili mleko sa nula odsto masti. Studije pokazuju da tvrdnja o povezanosti gojaznosti i punomasnog mleka nije tačna. Štaviše, istraživanja sa Harvarda pokazuju da je onima koji konzumiraju punomasno mleko često lakše da održe težinu i da je ne povećavaju upotrebom takvog mleka.

Srčani problemi

Punomasno mleko sadrži zdravu dozu fitaninske kiseline, koja pomaže održavanju nivoa insulina i krvnog pritiska. Tu je takođe ukomponovana i linolna kiselina, koja je poznata da smanjuje rizik od dijabetesa, raka i srčanih bolesti. Konzumiranje ovakvog mleka na dnevnoj bazi umanjiće rizik od svih ovih problema, savetuju stručnjaci.

Posebni vitamini

Do nekih vitamina i minerala teško je doći kroz uobičajenu ishranu. Tu se pre svega misli na retinol i vitamin K2, koji su poznati kao vitamini rastvorljivi u mastima. Oni su upravo dostupni kroz punomasno mleko.

Biogastritis kapi za gastritis i želudačnu kiselinu

BioGastritis su najbolje biljne kapi za gastritis i protiv gorušice – klikni na sliku i naruči!

Zdravlje zuba

Kada je reč o zdravlju zuba i desni, mleko se često navodi kao neizostavni deo u sistemu ishrane. Stručnjaci sa Harvarda upozoravaju da ono što čini zube i desni zdravijim nalazi se samo u mleku sa većim procentom masti. Konzumacija obranog mleka neće pribaviti ovakve koristi za zube, ni blizu kao što to može da učini punomasno mleko.

Kalcijum

Nema sumnje da i obrano i punomasno mleko sadrže kalcijum za bolje zdravlje kostiju. Stoga, ako pijete mleko prvenstveno za ovu svrhu, onda je potrebno da znate da kalcijum ovde nije preovlađujući mineral, ali i da ga ima relativno često i mnogo više u nekim drugim namirnicama.

Zasićene masti

Kako poručuju naučnici sa Harvarda, uobičajena greška je misliti da je nešto “punomasno” vezano za masti koje skladištimo u telu. Te dve masti su potpuno različite stvari, pa zasićene masti koji se mogu naći u mleku sa većim procentom mlečne masti su veoma poželjne. Zamena zasićenih masti alternativnim niskim mastima može da dovede do raznih problema, kao što su gojaznost, niži nivo dobrog, a veći lošeg holesterola, takođe i mogućnost bolesti srca.