TATA ODRŽAO REČ

Decenijama su se roditelji na oglasnim stranama dnevnih novina odricali dece zbog izneverenih očekivanja, ali je u subotu osvanuo oglas u Politici, u kojem se otac Branko Đurić izvinjava sinu Iliji što nije verovao da će završiti Elektrotehnički fakultet.

 

Oglasi u kojima se majke i očevi odriču sinova i kćeri i oduzimaju im pravo na porodično prezime zbog neposlušnosti, izneverenih očekivanja ili izbora bračnog druga decenijama su bili uobičajeni na stranicama naših dnevnih listova. Za razliku od toga, oglasne poruke u kojima se roditelji svojim naslednicima izvinjavaju nisu bile česte.

oglas u politici

Ipak, upravo jedan takav oglas osvanuo je u subotu u najstarijem dnevnom listu na Balkanu. Izvinjenje oca sinu – iskren oglas koji je nasmejao i popravio raspoloženje mnogim čitaocima „Politike”. Na 26. stranici otac Branko je poručio: „Izvinjavam se svom sinu Đurić Iliji što nisam verovao da će da diplomira na ETF-u. Otac”.

Branko Đurić (56) za „Politiku” otkriva da je na ideju da ovo učini došao kad je u rubrici „Među nama” video tekst iz četrdesetih godina prošlog veka u kojem se jedan otac takođe izvinjava detetu što nije verovao u njega. A Ilija (27) je, kako Branko kaže, tatino poverenje malo uzdrmao pre nekoliko godina, kad je na Elektrotehničkom fakultetu po treći put upisao prvu godinu na smeru za telekomunikacije i izgubio pravo na budžetsko finansiranje.

„Tada je baš bila krizna situacija, ali on je rekao da će da se bori i da će završiti fakultet. Onda sam mu ja kazao, odnosno obećao: „Ako završiš, izviniću se javno!” Uz svesrdnu podršku majke, koja, za razliku od mene, nije bila sumnjičava, on se borio i uspeo u tome“, s ponosom i olakšanjem ističe Branko.

„Sumnjao sam jer, vidite, kada dete treći put upisuje istu godinu roditelju nije baš svejedno. Lako je savetovati tuđu decu, najteže je svoju izvesti na pravi put“, iskren je Branko, koji je, kao i sin, inženjer s diplomom ETF-a.

Ilijina majka Ana (51) imala je, kako je istakla, nekoliko „amandmana” na muževljeve reči.

„Cela priča polazi od toga što je Branko u roku završio ETF. Verovatno je zato burno reagovao kad je mali drugi put pao istu godinu. Ali Ilija je tada rekao: „Ja ću od sada sam da se finansiram i završiću ovo“, ukazuje Ana Đurić.

Tako je i bilo.

„Ilija godinama crta stripove. Tako je počeo i da zarađuje i da se izdržava kao samofinansirajući student. Svaku svoju godinu platio je od tog crtanja i za mene je to zaista divna stvar. Deluje da je to crtanje lako, ali nije. On je istovremeno morao da zarađuje, da uči redovno i daje godinu za godinom. Da smo mi morali da mu plaćamo svaku godinu samofinansiranja, ne bi to baš išlo tako lako“, ističe majka.

Kad je sve završio kako valja i upisao i master, Ilija oca Branka ipak nije strogo držao za reč da treba da mu se javno izvini. Ali, kako Branko kaže: „Kad se da reč, ona mora i da se održi!”

„Ove reakcije, kad se oglas pojavio u „Politici”, ipak nismo očekivali. To je trebalo da bude mala šala, onako interno. Za to obećanje do juče su znali samo naši najbliži prijatelji. A sad mediji bruje o tome, internet bruji. Ludilo!“, kroz smeh priča Branko.

U ovoj beogradskoj porodici krajem naredne nedelje trebalo bi da bude duplo slavlje u čast akademaca, jer, osim Ilije, na Prirodno-matematičkom fakultetu diplomiraće i njegova sestra, koja će steći diplomu iz oblasti hemije. Ona, međutim, kako mama Ana kaže, ne želi da se njena diploma tako javno proslavlja i da joj ime bude u novinama.

Izvor: Politika.rs