JEDVA IZVUKLI ŽIVE GLAVE

U julu ove godine navršilo se pola veka otkada su Bitlsi doživeli najgore iskustvo koje može da zadesi muzičare na svetskoj turneji. Članovi tog popularnog benda su na svojoj koži osetili šta znači gnev prve dame Filipina. Preživeli su pravi linč besnog stanovništva i nadrealnu dramu na aerodromu samo zbog toga što su odbili poziv Imelde Markos na zabavu.

 

Te davne 1966. godine, Džon Lenon i kompanija doslovno su rizikovali svoje živote u glavnom gradu Filipina kada su dospeli u nemilost filipinske vladajuće porodice Markos. Četvrtog jula, popularne “bube” su u Manili održale koncert, a onda je usledio pravi pakao!

gnev prve dame

Dama se ne odbija: Imelda Markos i Bitlsi – skandal od pre ravno 50 godina!

Bitlsi su sasvim nenamerno odbili prvu damu Filipina, koja je očekivala da, posle održanog koncerta, britanski bend prisustvuje svečanom prijemu u predsedničkoj palati.

Kada je iz palate stigao zvanični poziv, tadašnji menadžer grupe Brajan Epštajn ljubazno ga je odbio u ime benda, uz izvinjenje da politika Bitlsa nije bila da prihvata zvanične pozive državnika na razne prijeme i svečanosti.

Nezapamćen skandal

Cela ekipa iz Liverpula ubrzo je saznala da režim Ferdinanda Markosa i klika koja se svijala oko njega nisu navikli na „NE“ kao mogući odgovor.

Supruga šefa države, i tada i kasnije po svojoj bahatosti čuvena Imelda Markos, postala je isuviše besna kada je saznala da će njena grandiozna zabava za oko 200 gostiju proći bez Bitlsa.

Vest o odbijanju gostovanja na prijemu kod predsedničkog para postala je udarna na svim filipinskim elektronskim medijima. Menadžer Epštajn pokušao je da se izvini obraćanjem na “Kanalu 5” iz prestoničkog hotela u kojem je bend bio odseo, ali je taj govor istog trenutka suspendovan sa programa i nije ni otišao u etar strogo kontrolisane državne televizije. Čitavu zemlju je veoma brzo potresao ovaj skandal.

Guranje i pljuvanje

Kako je policijska pratnja benda tokom gostovanja u Manili odjednom iščezla, Bitlsi su se zatekli u neprijatnoj situaciji da se snađu “kako znaju i umeju” na putu do međunarodnog aerodroma u Manili. U međuvremenu, desilo se to da je furiozna masa ljudi već opkolila hotel u kome su bili smešteni. Takođe, i u samom hotelu bilo je dosta neprijatnosti, jer je čitavo osoblje vikalo na liverpulske “bube”, pogrdno im se obraćajući na španskom i engleskom jeziku.

Samo što su zakoračili preko aerodromskog terminala, nekolicina demonstranata se pojavila u pokušaju da ih napadne. Čekirali su se za let što je bilo moguće brže, a zatim se okupili u salonu gde su ih okruživali razularen narod i naoružane policijske snage. I pored prividnog obezbeđenja u vidu policije, članovi benda su bili izloženi teroru filipinske rulje, koja ih je gurala, pružajući i ruke i noge kako bi ih se dočepala.

Bubnjar grupe Ringo Star je tada svedočio da je neprijateljski nastrojena gomila krenula i da ih pljuje. Kako bi sprečili udarce i pljuvanje, Bitlsi su se umešali u jednu grupu monaha i monahinja koji su se slučajno zadesili na aerodromu. Ovo nije značilo da je i pratnja Bitlsa ostala nepovređena – naprotiv, njih su i dalje gurali, pljuvali i tukli.

Ljubili avionska sedišta

Džon Lenon je ovaj haos kasnije opisivao rečima da su prisutni stalno uzvikivali da će biti tretirani kao i obični putnici, a ne kao muzičke zvezde, te su ih i dalje gurali i vikali na njih. On se tom prilikom i našalio rečima da se “ni obični putnici ne tretiraju ovako loše”.

Pol Makartni je o ovom, malo je reći neprijatnom incidentu, kasnije govorio: “Kada smo ušli u avion svi smo krenuli da ljubimo sedišta. Bio je to onaj osećaj kao kada pronađeš utočište. Mi smo definitivno bili u jednoj stranoj zemlji u kojoj su sva pravila bila poremećena”.

Pre ukrcavanja u avion, menadžer Epštajn bio je primoran da isplati poreskim organima sumu od 6.800 funti u protivvrednosti filipinskog pezoa. Po izlasku iz zemlje, članovi legendarnog benda javno su progovorili o ovom nemilom događaju, izrazivši nezadovoljstvo “gostoprimstvom” filipinske države.

Od tada su odlučili da ne lete do nepoznatih i sumnjivih destinacija niti da prave koncerte baš u svakoj državi na svetu, ma koliko u njoj bili popularni i obožavani.