„GENERAL“

Vrelog letnjeg dana, 23. jula 1926. godine, snimljena je najskuplja scena nemog filma ikada. Reč je o sceni iz filma „General“ koji je režirao i u njemu glavnu ulogu igrao čuveni superstar tog doba Baster Kiton. Njena vrednost, procenjena u današnjoj američkoj valuti, kreće se oko pola miliona dolara!

 

U ostvarenju „General“ radnja se odvija oko tvrdoglavog mašinovođe po imenu Džoni Grej, a zasniva se na jednom stvarnom događaju iz 1862. godine.

najskuplja scena nemog filma

Scena propadanja lokomotive kroz zapaljeni most i plakat za film „General“

Američki građanski rat besni, a kako bi zadivio svoju devojku Anabel, mladi vozač lokomotive odluči da se prijavi u dobrovoljce. Međutim, Džoni biva odbijen, obrazloženjem da je za državu mnogo važniji kao vozač lokomotive. Devojka mu ne veruje nego pomisli da je kukavica koja je sve to izmislila kako se ne bi prijavila u vojsku. Jednog dana špijun Unionista otme Džonijev omiljeni voz “General”, u kojem se ujedno našla i Anabel. Kako bi ih spasio, Džoni krene za njima u poteru sa drugim vozom, naoružan samo jednim topom. Unionisti krenu da beže, misleći da se sa njim u vozu nalazi čitava vojska. To shvate tek nakon što su uzaludno bežali kilometrima od njega, a Džoni se sakrije u šumu. On onda oslobodi Anabel i sa njom pobegne u „Generalu“. Upornošću i kreativnošću uspeva mu i vraćanje voza i ponovno osvajanje srca svoje devojke.

Ovaj film nastao je na vrhuncu Kitonove karijere i važi za jednu od najskupljih komedija iz perioda nemog filma. Scena u kojoj se ruši prethodno zapaljeni železnički most preko kog prelazi lokomotiva koja zatim pada u reku, koštala je neverovatnih 42.000 dolara, što je te 1926. godine vredelo kao danas približno pola miliona!

Oko četiri hiljade lokalnih stanovnika okupilo se po vrelom letnjem danu tog 23. jula 1926. godine kako bi prisustvovali najskupljem kadru u eri nemog filma. U tri sata popodne, reditelj i glavni glumac Baster Kiton dao je znak šestorici kamermana da snimanje ove scene počinje. To je moralo da se uradi samo u jednom pokušaju, jer Kiton niti bilo ko drugi nije mogao da izgradi novi most, kupi novi lokomotivu i sve proba još jednom. Zato je sve moralo da bude savršeno!

Do današnjih dana, najveći deo voza posle pada sasvim je nestao, ali se ostaci šina i čelika i dalje mogu nazreti u reci okruga Kotidž Grouv u Oregonu, gde je scena i snimljena.

Film „General“, koji je predstavljen naredne 1927. godine, a u kome je prikazano odvažno spasavanje otete lokomotive usred Građanskog rata, nesumnjivo je Kitonovo remek delo.

Ipak, i pored priče zasnovane na istinitom događaju, autentične rekonstrukcije tog perioda, snimanja na otvorenim lokacijama, kao i dramatične radnje ove uzbudljive komedije, film nije postigao značajan finansijski uspeh.

Ostalo je zabeleženo da su troškovi od čak 42 hiljade dolara za samo jednu scenu, najveći od svih snimljenih kadrova iz vremena nemog filma.