JUTRO MENJA SVE

„Ko rano rani, dve sreće grabi“ – stara je narodna mudrost koja i danas važi. Zašto su ranoranioci srećniji i šta je to što spavalice propuštaju svakog dana? Sudeći prema istraživanjima, mnogo toga je na strani ranoranilaca – nisu rastrojeni, pozitivnije gledaju na svet oko sebe, imaju veću snagu volje i bolje mentalno zdravlje.

 

Iako dnevni raspored zaposlene osobe može da izgleda zbijeno i gusto, to ne znači da ne postoje načini da se u potpunosti maksimizira vreme. Najpre, preporuka je da se iskoristi moć jutra i prepodneva, jer ovo doba dana je manje zahtevno, što vas primorava da budete produktivniji.

ranoranioci

Koje su sve prednosti ranog buđenja? Sve pojedinačne koristi mogu se podvesti pod jednu veliku korist – duži, srećniji i zdraviji život.

Manje su šanse da ste rastrojeni ujutru

S obzirom na to da je dan poslovnog čoveka prepun aktivnosti, ne treba čekati popodne da bi se uradilo nešto značajno. Kako dan odmiče, sve je više razloga zbog kojih nećete moći da se pozabavite mnogim stvarima u 3 sata posle podne. Doći ćete u situaciju da zažalite što vaš radni dan nije počeo mnogo ranije, pritiskaće vas stres neobavljenog posla i žurbe da se on završi što pre. Međutim, sva ova briga jednostavno se reši ako se radni dan sa svim ličnim obavezama rasporedi tako što počne ranom zorom.

Jutro omogućava pozitivan stav

Ako ste se probudili kasno i kasno započeli sa svim obavezama, skoro sigurno će vas u toku dana zadesiti osećanje krivice i neuspeha da je za vama ostalo mnogo obaveza koje nećete stići da ispunite. Ovo negativno osećanje najčešće je “krivac” zbog toga što vas tog dana očekuje celodnevno loše raspoloženje i smanjena produktivnost. S druge strane, rano buđenje učiniće to da lako krenete u nove radne obaveze i pobede, da razmišljate pozitivnije i srećnije, jer ste svesni da je pred vama dug dana kada možete postići mnogo više nego juče.

Veća snaga volje

Naučno je utvrđeno da oni koji lako i rado ustaju rano imaju više volje tokom ranih jutarnjih sati nego kasnije u toku dana. Zapravo, snaga volje može se uporediti sa mišićem koji postaje umoran kada dođe do opterećenja. Kako se dan razvija, često se srećete sa “teškim ljudima” i drugim oblicima stresa, što vam ne ostavlja prostor da se opustite. Uz rano ustajanje i osvrt na današnji dan, bićete zadovoljniji sobom i postignuće koje se desilo, iako osećate umor.

Bolje mentalno zdravlje

Jedna od prednosti ranog započinjanja dana je i pozitivan uticaj koji ta činjenica ima na mentalno zdravlje. Tako ćete imati više mogućnosti da smanjite stres u životu i sačuvate psihičku stabilnost na zavidnom nivou. Iako vam budilnik možda izgleda kao najveći jutarnji neprijatelj, ranim ustajanjem sigurno ćete primetiti da se vaš opšti stav i pogled na život promenio na bolje.