DVORAC IZ MAŠTE

Prava pravcata bajka od vrtića „Sad-Grad“ nikla je u gradu Krasnogorsku, blizu ruske prestonice. Neobična palata namenjena najmlađima osmišljena je do poslednjeg detalja – u njemu su zamkovi i kule, sa protagonistima iz bajki – vilama, patuljcima i vilenjacima. U njemu deca uče da igraju šah, slikaju i plešu, ali se posebna pažnja posvećuje i njihovom zdravlju.

 

U gradiću Krasnogorsku, nedaleko od Moskve, otvoren je nesvakidašnji i po mnogo čemu jedinstven vrtić — nadležni su bukvalno podarili deci bajku, sa srednjovekovnim zamkom i kulama, vilenjacima i patuljcima.

bajka od vrtića

„Svi mi, kada odrastemo, pokušavamo da ostvarimo svoje snove iz detinjstva. Sa svojim sinom gledao sam Diznijeve crtaće, u čijoj se špici pojavljuju dvorac i vatromet. U međuvremenu, moj sin je odrastao, a moj san je ostao… Međutim, ja sam ga sada realizovao“, rekao je predsednik Saveta direktora Grupe kompanija „Sadovoje kaljco“ Sergej Kolunov.

Neobična palata namenjena najmlađima osmišljena je do poslednjeg detalja — na stepenicama se nalaze specijalne dečije ogradice, a ormarići u svlačionici su napravljeni u obliku kućica, sa gomilom igračaka.

Tu je smešteno i pravo pozorište sa velikim foajeom, garderoberom, velikom scenom i akustičnom dvoranom sa profesionalnom rasvetom. To, objašnjavaju pedagozi, utiče na razvoj sposobnosti i talenata kod dece.

U posebnoj sobi „žive“ junaci iz bajki: vile, patuljci, vilenjaci… Tu ima prelepog, raznobojnog cveća i cepelin sa pravim prozorima… Njih su nacrtala sama deca, a slikari i dekorateri su sve pretočili u realnost.

„U našem centru, deca će naučiti i da snimaju crtane filmove, a oprema za to je već spremna“, dodaju pedagozi.

Decu ovde uče i igranju šaha, slikanju, aikidou, plesu, ali i stranim jezicima — engleskom, pa čak i kineskom… Imaju i kreativne radionice, a u dvorištu vratića se nalazi i parkić sa raznim penjalicama, kućicama, toboganima, ljuljaškama, klackalicama…

Posebna pažnja se posvećuje ne samo razvoju dece, već i njihovom zdravlju. Ovde su zaposlene čitave „čete“ logopeda, psihologa, masera… Čak imaju i svog kuvara koji priprema jela za svako dete ponaosob.

Takođe, nisu zapostavljeni ni roditelji — oni svoje dete mogu da pričekaju u prijatnom kafiću, uz šolju kafe, i tu se mogu informisati kako se njihovo dete uklopilo u novu sredinu, kako napreduje u sticanju novih znanja i veština.

Zanimljivo je, međutim, da boravak deteta u takvom obdaništu nije prejak udarac na kućni budžet. Glavne troškove, a to je oko dva miliona rubalja mesečno, na sebe je preuzelo GK „Sadovoje kaljco“. Roditelji plaćaju mesečno svega 35.000 rubalja (oko 480 evra), što je prosečna plata bejbisiterki.

„Dadilja ne može pružiti detetu toliko raznolikih aktivnosti, kao što ih ovde ima“, kaže jedan od roditelja.

Kažu da deca u tom vrtiću toliko uživaju da gotovo ne žele da idu svojim kućama, niti da se rastanu od svojih vaspitača. U VIDEO prilogu pogledajte kako izgleda „Sad-Grad“.

Izvor: Sputniknews.com