MILIONSKA ŠTETA

Novi Samsung Galaxy Note 7 jedva da je napustio proizvodne hale, a već se javljaju prve ozbiljne zamerke ovom uređaju. Najdramatična od svih je ta da je telefon kod nekoliko korisnika eksplodirao tokom punjenja!

 

Jedan od korisnika najnovijeg čeda iz kompanije Samsung, na jutjubu je postavio snimak svog zapaljenog, dve nedelje starog telefona koji je koštao 800 dolara. Prema njegovim rečima, Samsung Galaxy Note 7 zapalio se odmah pri pokušaju isključenja sa originalnog punjača.

galaxy note 7

Posle brojnih sličnih pritužbi klijenata širom sveta, koji su se javili sa istim problemom, Samsung je odlučio da povuče iz prodaje oko 2.5 miliona uređaja i zaustavi prodaju svog novog telefona dok se kvar ne otkloni. Tako je novi Galaxy Note 7 sišao sa rafova u 10 svetskih zemalja, uključujući i najveća tržišta Samsunga – Južnu Koreju i SAD.

Nakon istrage brojnih incidenata, Samsung je utvrdio da se problem javlja u bateriji, koju za kompaniju radi jedan od dva proizvođača. Iako do zapaljivanja telefona dolazi usled baterije koju ne proizvodi Samsung, predsednik sektora mobilne industrije južnokorejskog giganta Koh Dong-Jin odbio je da navede ime kompanije koja pravi bateriju za novi samsungov telefon.

On je u svom objašnjenju naveo da će ova „zapaljiva“ baterija koštati kompaniju kojom predsedava toliko „da ga srce boli“, posebno što povlačenje dugo najavljivanog super smartfona dolazi u strašno vreme za Samsung – vreme lansiranja novog Ajfona 7 kompanije Epl.

Samsung je prethodnih godina mnogo radio na razvoju pametnih telefona koji imaju sve veće ekrane, a vodootporni Galaxy Note 7 uređaj je u koji je kompanija polagala najveće nade, jer se prilično razlikuje od prethodnih telefona iz Galaxy serije.

Nakon nekoliko „sporih“ godina, konačno su imali proizvod koji je u stanju da parira Eplovim ajfonima i telefonima kineskih brendova. Ali, već posle nekolicine pritužbi o novom smartfonu koji eksplodira pri punjenju, akcije Samsunga pale su za 2 procenta.

Na konferenciji za novinare koju je Samsung sazvao kako bi obelodanio problem oko ovog telefona, kompanija je potvrdila 35 slučajeva zapaljive baterije. U proseku, na svakih milion telefona greška u bateriji desila se na svega 24 uređaja, što predstavlja jedan slučaj na 42.000 telefona. U Kini je Samsung nastavio sa plasiranjem i prodajom Galaxy Note 7 telefona, jer kako je Koh objasnio, baterije koje se koriste u telefonima za kinesko tržište napravio je drugi proizvođač.

Ipak, iz Samsunga kažu da im je bezbednost klijenata na prvom mestu i da je odatle potekla odluka da se ova neprijatnost reši i zamene svi problematični telefoni. Do sada, Samsung je proizveo oko 2,5 miliona Galaxy Note sedmica, a prodao ih je više od jednog miliona nakon puštanja u promet 19. avgusta.

Sve nove pošiljke ovog telefona širom sveta su pod istragom i obustavljene su zbog vanredne kontrole kvaliteta. Koh Dong-Jin je rekao da će kupci koji su već kupili Galaxy Note 7 moći da zamene svoj telefon za sigurniju verziju u danima koji slede.