Šta je Beograd?

Nakon kafe kraj reke, ručka u gradu, par pića u nekolicini barova, veče je uplivalo u noć. Noć u zoru. A zora u novi dan. Umorna glava je spustila svoj osmeh na meki, paperjasti jastuk. Ovo je bio jedan divan dan. U Beogradu.

 

Sve njegove male, skrivene i javne staze i bogaze. Svi njegovi putevi, mesta i ljudi. I brzina. Ta brzina doživljavanja svega koja guta vreme i zauzvrat nam daje beskrajno dragocene uspomene.

94608974

Tu ste na dan…tu ste na par dana…tu ste došli poslom…u posetu…tu ste ostali…ili je on možda (a često) ostao u Vama…

Beograd je grad koji mami svojom neposrednošću. Svojom energijom. Svojim mirisima i lepim i ružnim, svojim fasadama, svojim pločnicima, svojom istorijom i budućnošću, svojom kontroverzom i laičkom pristupačnošću.

Beograd je mesto u koje dođete, slučajno ili namerno, bez nekih posebnih očekivanja, a on vam pruži sve.

Kao neki stari, dobri prijatelj, otvara svoje patene kapije i moderne kancelarije, vadi topla peciva i otvara vina iz celoga sveta, najbolje rakije i poneke šerpe sa tradicioalnim jelima. Poznanik koji vadi violinu, harmoniku i frulu.

Drug koji svašta zna i svašta ume. Drugarica koja se osmehuje i pali sva šarena svetla uz neku dobru muziku.

Beograd je kao stari pecaroš koji mirno gleda kroz odbleske na vodi i čeka svoj ulov. Kao šahisti na Kalemegdanu koji mirno prate svoje poteze i grade strategiju uz mnoštvo posmatrača.

Kao tihi muzej pun odjeka koraka i mermernih zidova. Kao smeh dece u parku i zagrljaj zaljubljenih. Zvuci prirode u Vrtu Dobre Nade. Mir u sred Botaničke bašte. Pogledi sa Avale. Nostalgija u Muzeju 25. maj. Modernizam. Tradicionalizam. Savremenost. Sve je Beograd.

Sve češće ovim gradom odjekuju zvuci mnogih svetskih jezika. Mnoge oči njime putuju i gledaju. Vide. Mnoge ruke se rukuju i tri put ljudi pozdravljaju. Ništa u njemu ne treba, a mnogo toga se može. Ali tako nenametljivo, spontano, on vas nosi. Nema u njemu greške. Nema promašaja. Ima opreza i ima planiranja, ima sastanaka i obaveza, ima dužnosti i pregovora, ima traganja za rešenjima, za poslom, za obavezama, za uspehom. Ima pesme i zvukova, pozorišta i predstava, koncerata i performansa, aktivizma i borbe. Ali one prave borbe za vrednosti i istinu, za neko sutra, za juče, za danas.

Bilo da tragate za poslovnim prilikama, obilazite drage ljude, putujete i svraćate u ovaj jedinstveni grad, sve što vam je potrebno je dobra energija i dobar san, udoban smeštaj i spremnost da uzmete sve što vam se pruža.

Apartmanski smeštaj u Beogradu možete pogledati ovde, a ako vas zanima isključivo smeštaj u centru Beograda to možete naći ovde.

Pronađite svoj kutak, smestite svoje stvari, a onda širom otvorite svoja vrata i krenite u dan za koji nikad ne znate kuda će vas odvesti. Dobrodošli u grad Beograd!