VEGANSTVO I VEGANI

Svako ko je ikada posetio neku od naših proslava zna da smo jedna mesožderska nacija. Pečenja, roštilj i ostale kombinacije mesnih prerađevina, glavna su jela na trpezama. Odatle i čudi sve češća pomama za vegetarijanskim i veganskim stilom života kod nas.

 

Iako su vegetarijanci već poprilično prihvaćeni sa svojim pravilama ishrane, ostaje borba njihovim radikalnijim kolegama, veganima, da budu prihvaćeni od društva. Na pitanje šta su vegani, većina će naravno odgovoriti to su oni što ne jedu meso, kao ni sve što životinje proizvode i u ovoj poslednjoj stavci se razlikuju od vegetarijanaca. Međutim veganstvo je mnogo više od toga. To je i način života, i filozofija koja se na sve načine trudi da iskoreni okrutnosti nad životinjama.

veganstvo

Sama reč vegan nastala je u Velikoj Britaniji, 1944, kada je Donald Vatson želeo da napravi skup vegetarijanca koji ne konzumiraju mleko i mlečne proizvode, unutar već postojećeg  Vegetarijanskog društva. Kada je bio odbijen, napravio je svoje, Vegansko udruženje. Naravno od tad, dosta se stvari promenilo, i radikalizovalo.

Vegani ne komzumiraju neke od osnovnih životnih namirnica, poput jaja, mleka, sira, ribe, morskih plodova. Naravno da se odmah postavlja pitanje zdravlja. Ne unošenjem ovih namirnica u svoj organizam može doći do gubitka klacijuma, masnih kiselina, vitamina D i B 12. Međutim, pravilnim načinom isrhrane i korišćenjem veganskih zamena za ove namirnice se otklanja mogućnost od oboljenja.

Tako na primer u prodavnicama zdrave hrane postoje mešavine koje su zamena za jaja, uglavnom od sojinog i pšeničnog brašnja. Mleko, kao i mlečni proizvodi se lako nadomeste sojinim i pirinčanim mlekom. Zbog svog blagog ukusa, ovakvo mleko je pogodno za pravljenje raznoraznih slatkiša, a sadrži i kalcijum. Tofu sir je jedan od popularnijih elemenata kulinarsta u svetu koje ne mora nužno da bude veganski. Još ga i nazivamo i sojin sir, sadrži mnoge belančevine, vitamine, kalcijum, a ne holesterol, kao drugi sirevi.

Neke stvari oko kojih se ne priča dovoljno, a bitne su za veganski stil života, je i unošenje lekova. Kapsule se često prave od materijala koje vegani ne mogu da koriste. Zato se sve češće na tržištu pojavljuju prazne kapsule. One se prave od celuloze, ili želatina, i kao takve mogu da se upotrebljavaju u veganskom i vegetarijanskom svetu.

Jedna od tema oko kojih se vegani raspravljaju je svakako med. Dok jedna struja vegana smatra da mogu da konzumiraju med, jer iako je to produkt pčela, one to proizvode po ličnom nahođenju i niko ni ih ne prisiljava na to. Sa druge strane, druga struje smatra da uzimanje meda od pčela je krađa, i upoređuju celu situaciju sa kravama, jer i krave niko ne prisiljava da proizvodi mleko.

Ako mislite da je ovde kraj granica nekih vegana, varate se. Postoje podgrupe i podskupovi, koji imaju posebna pravila u svojoj ishrani. Frutarijanci na primer jedu samo nepripremljeno voće, semenke i orahe. I spore se oko toga da li se sme jesti povrće koje se mora iskopati, poput krompira i šargarepe. Takođe, tu su i grupa onih koji ne jedu ništa što je kuvano na većoj temperaturi od 115 stepeni, kao i oni što jedu samo mikrobiotiku.