VOLE I KAD KAŽNJAVAJU

Svetogorski otac Pajsije često je govorio o vaspitanju dece, posebno one koja rastu u savremeno doba. Za njega su i šamar i milovanje roditeljske ruke učinjeni iz velike ljubavi i preterane brige za detetom. „Veći je bol u srcu roditelja od bola na obrazu deteta“, govorio je starac Pajsije.

 

Dokle su stigla današnja deca! Ne drže ni jedno mišljenje. Nemaju poštovanja, ali su egoisti i nervozni. Zloupotrebljavaju slobodu.

šamar i milovanje

Dete kaže svojim roditeljima: “Prijaviću vas policiji”. Dete koje ima petnaest godina i koje je napravilo veliki prekršaj, kada ga je otac ošamario, napiše tužbu i tuži oca sudu.

A otac na suđenju kaže: “Nepravedno mi sudite, jer da ga nisam tada ošamario, zatvorili bi moje dete u zatvor. Tada ne biste patili vi, nego bih ja patio“.

Priđe dečaku, udari mu dva šamara i reče: “Zbog ova dva šamara me osudite, a ne za onaj. Sada me stavite u zatvor, jer sam ga za malu stvar udario“.

Želim da kažem, dokle su stigla deca. Na ovaj način danas razmišljaju.

Nekada su nas roditelji tukli, udarali nam šamare, ali nam nisu dopuštali da nedolično govorimo. Dobijali smo batine kao i milovanje, a da se i ne suprotstavljamo i da ne znamo da li smo pogrešili mnogo ili malo. Verovali smo da su i batine za naše dobro. Znali smo da nas roditelji vole i kada nas kažnjavaju, i kad nas čuvaju i kad nas ošamare. Jer i šamar i milovanje i čuvanje roditelja, sve – kako bi se reklo – je iz ljubavi.

Kad roditelji biju svoju decu, srce im uzdrhti. A dete, kada dobije šamar, zaboli ga obraz. Veći je bol u srcu roditelja od bola na obrazu. Majka, šta god da radi deci, bilo da ih kažnjava ili da ih bije ili da ih miluje, sve to čini iz ljubavi i sve to dolazi iz istog materinskog srca.

Kada, međutim, deca to ne razumeju i kada govore bestidno, suprotstavljaju se i tvrdoglave, tada izgone iz sebe blagodat Božiju i tada podležu odgovarajućim demonskim uticajima.

Postoje i loši roditelji, ali će deci, koja imaju takve roditelje, pomoći Bog. Bog nije nepravedan. Divlje masline su pune gorčine. Tu na putu za Koliviju raste divlja šljiva. Roda ne donosi jer je prepuna šljiva. Grane se slome od previše plodova. Tako i danas, pored svega što im se pruža, mladi ne donose roda.