PRAKTIČNA I ŠTEDLJIVA

Jedan zanatlija iz Svilajnca je svoje višedecenijsko iskustvo rada u Nemačkoj iskoristio i napravio jedinstvenu peć na drva. Za nekoliko minuta, njegova peć može da zagreje stambeni objekat od dve stotine kvadrata, a pritom troši veoma malo ogreva.

 

Ovu peć je izmislio isključivo za svoju voljenu Srbiju, kaže Dragiša Vojinović. Međutim, dosadašnji kupci su većinom iz drugih zemalja.

peć na drva

Interesantno je da svoj izum nije patentirao i ne strahuje ako neko iskopira njegov model peći.

“Ja ga pomažem. Neka napravi on. Neka mu je alal. Ali je peć komplikovana da znaš. Peć ima da radi da greje I da ima sve šuške pored njega neće da se upali. Ništa ne sme da varniči. Deset godina garancija. Ova peć što sam ja napravio, nigde gde noga čovečja gazi nema. Ni u jednu zemlju to garantujem”, kaže Dragiša Vojinović.

Kovački zanat je naučio još u ranoj mladosti a tokom godina ga nadograđivao I to mu se višetruko isplatilo, priča Dragiša.

“Uči zanat bićeš bogat. Ako nisi zanatlija nemoj da ideš preko granice. Tamo ima osam miliona i sedamsto hiljada firmi u Nemačkoj. Svi traže majstora i ne gleda na pare. Kaže „juče da bude gotovo“. Je l’ me razumeš? Radi kod onaj narod, plaća ti dobro ali juče da bude gotovo. Toliko mu treba. I zato ja volim…nama ne treba Angelika. Nama treba onaj narod, mušterija da dođe ovde da se razvijamo“, objašnjava Dragiša.

Njegova peć je na drva. S jedne strane ima motor koji izduvava vazduh na drugu stranu gde izlazi toplota koja brzo zagrejava i velike prostorije.

Da peć funkcioniše, Dragiša je pokazao tako što je zagrejao garažu od dve stotine kvadrata.

“Sve može da greje. Otvoriš vrata i topao vazduh ide gore. Ne košta, nema prikolicu drva da izgori za celu zimu. To je jeftino mnogo. Ovu garažu ima da ugreje s jednom prikolicom drva. To je mala potrošnja, a lepota, ma milina”, priča on.

Dragišina peć greje domove u Rumuniji, Siciliji, Ukrajini, Turskoj, ali kupuju je ljudi i iz okoline Svilajnca. Raspoložen je da prenosi znanje i obučava druge, jer jedino sa zanatom možemo da opstanemo, poručuje ovaj vredni Svilajnčanin.

Izvor: B92.net