MISTERIJA KOJA SE OKREĆE

Čudno rotaciono ostrvo, savršeno kružnog oblika, prvobitno je pronađeno na Gugl mapi i smatrano je greškom usled nepravilnog skeniranja područja. Ispostavilo se da „Oko“ zaista postoji, pluta oko svoje ose i kao takvo je zaintrigiralo brojne istraživače koji se bave onostranim pojavama.

 

Misteriozni objekat nalazi se u argentinskim močvarama na severoistočnoj granici ove države sa Urugvajem. Ovo neobično ostrvo svako može videti ako ode na Gugl mape i unese koordinate: 34°15’07.8″S i 58°49’47.4″W, a onda prebaci na satelitski režim.

rotaciono ostrvo

Nalazi se u delti Parana između gradova Kampana i Zarate u provinciji Buenos Ajres u Argentini.

Zbog plutanja oko svoje ose, ostrvo je nazvano „Oko“. Ovo malo parče zemljišta okruženo uskim kanalom bistre vode u mutnoj močvari, dodatno je raspalilo znatiželju istraživača i ubedilo ih da je ono u stvari kamuflaža masovnih vanzemaljskih baza koje se tamo nalaze tiho i nenametljivo ispod močvarne površine.

Sada, tim istraživača i filmskih stvaralaca pokreću Kickstarter kampanju kako bi finansirale istragu ove bizarne tvrdnje, sa nadom da se otkrije misterija nepristupačnog ostrva jednom i za svagda.

„Otkrili smo tajanstveno ostrvo u blizini reke Parana, koje se intrigantno, kreće i okreće oko svoje ose“, kaže u svom saopštenju Ričard Petroni, inženjer hidraulike iz Njujorka i dodaje da, osim toga, ono ima savršenu kružnu strukturu omeđenu drugom savršenom cirkularnom vodenom trakom.

rotirajuće ostrvo 2

„Oko“: Ostrvo savršeno kružnog oblika koje se rotira oko svoje ose

Nakon proučavanja arhive Gugl mapa, inženjer Petroni je zaključio da je ostrvo postojalo još od 2003. godine u vreme pokretanja Gugl servisa. Satelitski snimci u različitim vremenima ukazuju na to da se ostrvo rotira oko svoje ose i tako menja poziciju.

„Ovo je nešto stvarno i objašnjava neke natprirodne priče u vezi NLO-a i drugih paranormalnih aspekata“, naveo je Petroni.

On je ostrvo pronašao pre šest meseci, u potrazi za mestom da snimi dokumentarac u vezi paranormalnih pojava, kao što su duhovi i vanzemaljci viđeni u tom području: Odmah je stupio u kontakt sa svojim argentinskim kolegama: producentom i režiserom Serhiom Nojspilerom (Sergio Neuspiller) i tehničnim stručnjakom i osnivačem telekomunikacione kompanije Pablom Martinezom (Pablo Martínez), takođe zainteresovanih za pronalaženje, nakon čega je njih troje krenulo u ekspediciju da otkriju tajnu misterioznog ostrva.

Kada su na Gugl servisu ukucali kordinate: 34°15’07.8″S i 58°49’47.4″W otkrili su skoro savršeno, sferno kopno kako pluta u sredini uskog kanala vode.

Tim je odleteo na lice mesta kako bi video ostrvo bez da upozna javnost o istom.

„Oko“ je veličine blizu 130 metara u prečniku i pluta oko svoje ose. Okolo ostrva je vodeni kanal, neverovatno bistar i hladan, što je nešto sasvim neobično u tom području. I zemljište na ostrvu je tvrdo, za razliku od okolnog močvarnog.

Filmska ekipa tek treba da ispita šta je „Oko“ dok NLO istraživač Skot Varing veruje da se pod vodom kriju baze vanzemaljaca.

Meštani veruju da misteriozno ostrvo koje pluta oko svoje ose je „krug unutar kruga i predstavlja Boga na zemlji“.

Trenutno, Petroni prikuplja treću ekspediciju da se istraži tlo „Oka“, koja će biti opremljena posebnom geološkom opremom. Pored toga, tim geologa sakuplja i donacije: za 5 hiljada dolara možete biti prvi koji će saznati najnovije detalje o ostrvu, a za 10.000 možete biti u mogućnosti da odete u Argentinu i lično istražite ovo misteriozno mesto. Ekipi je potrebno 25 saradnika, a konkurs se zatvara za nešto više od mesec dana.

„Želimo se tamo vratiti sa kompletnom naučnom ekspedicijom, sa ronilačkom opremom, geolozima, biolozima, ufolozima, bespilotnim letelicama i dosta stručnjaka i tamo uzeti uzorke vode, tla, biljaka i svega ostalog što budemo tamo našli, a što nam može poslužiti u rešavanju ove zagonetke“, rekao je Nojspiler, jedan od članova tima.

Snimke ove čudne pojave i izjave istraživača možete pogledati u VIDEO prilogu.

https://www.youtube.com/watch?v=HdZXz94r0Ic

Autor: Slaviša Lekić