NOVINSKI SUBJEKTIVNO

Po prvi put za 34 godine postojanja, američki tiražni dnevni list USA TODAY opredelio se u trci za budućeg predsednika SAD-a. Uredništvo ovog lista poziva birače da ne glasaju za republikanskog kandidata Donalda Trampa, smatrajući ga nepodobnim za vršenje najviše državne funkcije.

 

Američki dnevni list USA TODAY („Ju Es Ej Tudej”) je danas, u iskoraku od svoje tradicije, zauzeo jedno od strana u američkim predsedničkim izborima, upozorivši čitaoce da se „odupru sireninoj pesmi opasnog demagoga” i odbace republikanskog kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa.

usa today

Taj list, koji ima jedan od najvećih tiraža u SAD, nikad ranije u svojoj 34 godine dugoj tradiciji nije zauzeo stranu u predsedničkim izborima, ali je njihov urednički kolegijum odlučio da se ovaj put oglasi po pitanju izbora između Trampa i kandidatkinje Demokrata Hilari Klinton.

„Nikad do sada nismo videli razlog da menjamo svoj stav, ali sad ga vidimo. Ove godine je naš urednički kolegijum jednoglasno zaključio da jedan od kandidata, Donald Tramp, nije pogodan da bude predsednik države”, navodi se u uvodniku.

„Šta god radite, oduprite se sireninoj pesmi opasnog demagoga. Svakako glasajte, ali ne za Donalda Trampa”, pozvao je svoje čitaoce „Ju Es Ej Tudej”.

„Otkad je pre 15 meseci istakao svoju kandidaturu, pa do prve predsedničke debate ove nedelje, Tramp je više puta pokazao da mu nedostaje temperament, znanje, postojanost i iskrenost koju treba da ima jedan američki predsednik”, stoji u tekstu.

„Ju Es Ej Tudej” zatim nabraja osam tačaka po kojima njujorški milijarder nije pogodan da bude predsednik SAD.

Tramp je „nestalan, nesposoban da bude komandant vojske, serijski lažov, trguje predrasudama, govori nepromišljeno, pooštrio je nacionalni dijalog, imao je sumnjivu karijeru u biznisu i nije bio otvoren prema glasačima po pitanjima poput njegove poreske prijave”, upozorava list.

Uprkos takvom stavu prema Trampu, kolegijum „Ju Es Ej Tudeja” nije podržao kandidaturu Hilari Klinton, navodeći da nisu mogli da postignu konsenzus po tom pitanju.

Kao razlog navode „njen osećaj zaslužnosti, nedostatak otvorenosti i izuzetnu nemarnost prema poverljivim podacima”.

Klintonova ima mana, „iako je mnogo manje verovatno da će njene mane ugroziti nacionalnu bezbednost ili dovesti do ustavne krize”, ističe list.

Izvor: Tanjug.rs