KAMENO REMEK-DELO

Švedski umetnik Lars Videnfalk zamislio je da od kamena napravi muzički instrument. The Blackbird ili „Crna ptica“ je jedinstvena violina od kamena teška svega 2 kilograma, a zvuk koji emituje identičan je bilo kojoj drvenoj violini.

 

„Crna ptica“ (The Blackbird) je violina napravljena od crnog kamena dijabaza, na osnovu dizajna čuvenog graditelja Antonija Stradivarija, ali sa izvesnim tehničkim modifikacijama koje joj dozvoljavaju da se na njoj može svirati. Ova violina od kamena je zamisao i proizvod švedskog umetnika Larsa Videnfalka.

violina od kamena

Na ideju o izgradnji muzičkog instrumenta od kamena Videnfalk je došao kada je radio sa velikim dijabaznim blokovima koji su bili namenjeni umetničkom ulepšavanju zgrade Norveške televizije u Oslu. Radeći sa njima, švedski umetnik je primetio da blokovi od ovog kamena, dok se obrađuju čekićem i dletom, imaju naglašen lep i jak zvuk koji odzvanja. Opštepoznata je stvar među vajarima i geolozima da različite vrste kamena „ispuštaju“ različite zvukove dok se obrađuju.

Prva i jedinstvena

Videnfalk je 1990. godine dobio osrednji dijabazni kamen koji je bio vrhunskog kvaliteta i crn kao noć, za koji se pretpostavlja da je poreklom iz kamenoloma na jugu Švedske. Dijabaz je crni kamen guste i fino kristalne strukture, pa mu se učinilo da su kvalitet i veličina tog kamena pogodni da napravi instrument kao što je violina.

Kamen je stigao kao višak od spomenika koji je njegova porodica namenila njegovom dedi, koji je umro u to vreme, a inače je kamen dijabaz bio izbor da od njega sazidaju čitavu porodičnu grobnicu.

Ono što je počelo kao znatiželja pretvorilo su u pravi raritet u umetnosti. Videnfalk je hteo da otkrije da li ovakav kamen može da se iskoristi kao umetnički materijal, a umesto toga dobio je prvu violinu ovakvog tipa ikada!

Precizna izrada

Dijabaz od kog je napravio telo i vrat „Crne ptice“ star je oko 1.6 milijardi godina. Zadnja strana tela (leđa violine) napravljena je od drugog kamena, porfirnog dijabaza, koji je još stariji – oko 1,9 milijardi godina, uzet iz provincije Harjedalen na jugu centralne Švedske.

Ova violina od kamena konstruisana je prema nacrtima Stradivarija, ali je Videnfalk koristio određene tehničke izmene kako bi ona bila funkcionalna. Teška je svega 2 kilograma, a umetniku je bilo potrebno dve godine da je završi.

Zvučna kutija „Crne ptice“ debela je samo 2.5 milimetara. Ova violina napravljena je sa najvećom mogućom preciznošću i ima sve delove koje ima i svaka druga profesionalna violina.

Rebra na violini napravljena su testerom, kako bi se formirala fina kontura violine spolja. Unutrašnjost violinske kutije je pozlaćena, a hvatnik izrađen od drveta abonosa.

Vezivanje zvučnih delova kutije kod kamene „Crne ptice“ urađeno je precizno pomoću dvokomponentnog lepka, a vrat pričvršćen sa dve posrebrene čelične igle. Deo violine koji se naziva kobilica izrađen je od parčeta kosti sibirskog mamuta, i to najžućeg koji je pronađen, jer je umetnik želeo da ovaj deo violine bude baš te boje, kao što je žut kljun kod ptice.

Obišla svet

Švedski kompozitor Sven David Sandstrom komponovao je muziku specijalno za ovaj instrument. Prvi javni nastup na „Crnoj ptici“ održan je u švedskom paviljonu španskog Ekspo sajma, koji se 1992. godine održao u Sevilji. Iste godine, violina je blagoslovena od strane Pape Jovana Pavla Drugog u Rimu. Od tada, ona je svirala u brojnim mestima, kao što su Dubai, Luksemburg, Monca, Milan, Nirnberg, Oslo, Prag, Stokholm i Vašington.

„Crna ptica“ nije jedina violina od kamena. Češki vajar Jan Reriha proizveo je nekoliko kamenih violina, koje su napravljene od mermera, inače mnogo mekšeg kamena i lakšeg za obradu od dijabaza.

Dok Videnfalkova violina teži samo 2 kilograma, mermerne violine teške su između 3.6 i 6.5 kilograma.

Kako zvuči „Crna ptica“ poslušajte u kratkom VIDEO prilogu.