ALOJA – ČUDESNA BILJKA KOJA LEČI RAK I MNOGO TOGA

Da li je to baš tako i odakle potiče ta priča? Aloa arborescens, Aloa Vera i ostale vrste aloe koje se prodaju na pijaci za lečenje teških bolesti

 

Priča 1:

Brazil pre 30 godina. Katolički monasi u jednom samostanu razgovaraju o raku i tome koliko se i gde novca ulaže u razvoj lekova. Jedan od monaha se javlja i kaže da postoji jeftin i svima dostupan lek za rak i da ga koristi po favelama najsiromašniji sloj ljudi. Upoznao je mnogo njih koji su se izlečili od raka tim jednostavnim lekom. Oni koji ne mogu ni da zamisle da se od raka leče u skupim bolnicama, oni siromašni stanovnici favela imaju pouzdan i jeftin lek koji ih leči od raka. I to mnogo njih iz tih siromašnih blokova zna za taj lek i upotrebljava ga.

To je Aloja arborescens. Mesnata sukulentna biljka koja raste u suvim predelima.

Aloja vera plantaža - Aloe vera plantation

Aloja vera plantaža sa sve navodnjavanjem i agrotehničkom zaštitom

Jedan od tih monaha koji su učestvovali u razgovoru, otac Romano Zago, je na osnovu tog razgovora i svedočenja bolesnika koji su se iscelili napisao knjigu Od raka se može ozdraviti koja je postala svetski bestseler i proslavila Aloju u globalnim razmerama. Od te knjige je nastala globalna popularnost Aloje i taj trend je zainteresovao preduzmimljive poslovne ljude da od aloje naprave business.

A recept za rak je jednostavan: samlevena sveža aloja, malo meda i malo rakije se izmeša, stavi u teglu koja se drži u frižideru i uzima jedna supena kašika te mase pre jela.

Potpun recept dajem na linku ovde. U komentarima na taj tekst imate i neke druge recepte koji se koriste ali su sličnog sastava, samo što se dodaje vino i cikorija.

Priča 2.

Aloja koja leči rak je Aloe arborescens.

To nije Aloa vera koju vidite gore na slici kako se plantažno gaji i prodaje širom sveta. Postoji preko 200 različitih vrsta aloje, ali su samo dve lekovite, Aloe arborescens i Aloe vera.

Obe vrste su ispitane. Posebno su rusi ispitivali dejstvo Aloe Vere, imali su niz radova koji pokazuju da je Aloe vera i njen gel lekovit za opekotine, za regeneraciju tkiva, ali i da se ne može neoprezno koristiti jer zna da napravi prolive. I našlo se da je Aloe arborescens lekovitija aloja. Ali …

Aloe vera je mesnatija, brže raste, lakše se uzgaja na plantažama, donosi više prihoda i praktičnija je, ima više gela, jednostavnija je za aplikaciju i američka industrija parafarmacije je odlučila da se ona nametne kao lekovita Aloa koja leči sve zamislivo.

I tako su nastale moćne multilevel mreže koje prodaju svež sok od Aloe, kreme od Aloe, gel od Aloe, kapsule sa Aloa verom i td. I koje leče sve bolesti sveta.

Sve to rade od lekovite Aloe vere. Ne i od lekovitije Aloe arborescens.

Biogastritis kapi za gastritis i želudačnu kiselinu

Ko pije dosta lekova i dugo ih koristi najčešće dobije gastritis. Rešenje su najbolje biljne kapi za gastritis – klikni na sliku i naruči!

Priča 3.

Moj jedan poznanik pravi preparat od Aloe za teško bolesne. On sam nema Aloju nego je nabavlja na pijaci od čoveka koji je gaji i prodaje kao ukrasno cveće. Kad mu zatreba Aloja on naruči par stotina grama listova i čovek mu donese krupnije listove koje on posle samelje i pomeša sa drugim supstancama.

Znajući to zamolio sam ga da mi donese pelcer od čoveka koji mu na pijaci prodaje sveže listove aloje. Jer, Aloja se lako razmnožava jer stalno pušta pelcere. Uradi on to i poklani mi jedan pelcer koji ja počnem da negujem. Stavim je na terasu, pola dana na sunce, pola u hladu, jer primećujem da ne voli da stalno bude na suncu. Biljka lepo raste ali mi ne liči na Aloe arborescens vrstu.

U redu, možda je Aloe vera, mislim se ja, jer čovek sa pijace prodaje lekovitu Aloju.

Priča 4.

Jednog dana stojim u apoteci kod mog poznanika koji pravi preparate od aloje. On nije tu ali mu radi koleginica. Ulazi u apoteku neki momak iz Obrenovca sa klincom i komentariše kako je njegov prijatelj za 2 meseca očistio krvne sudove sa preparatom koji su mu u flaši dali u apoteci. I da bi hteo nešto da pročita o tom preparatu. Apotekarka se čudi, ne zna da oni prodaju bilo šta u flaši. Momak spominje da je to od neke biljke, čini mu se Aloja i onda kroz dalji razgovor apotekarka shvata da je u pitanju preparat sa Alojom za lečenje raka, koji oni ručno rade, doduše po receptu koji je malo izmenjen: sveža aloja, vino, med i cikorija.

Taj preparat rade po narudžbini za poznanike koji se leče od najtežih bolesti, nisu znali da aloja deluje i na cirkulaciju. Rusi su to znali.

Aloa arborescens levo i nepoznata Aloja desno

Aloa arborescens levo (tanji listovi, plavkasta boja) i nepoznata Aloja desno

Priča 5.

Ponesen tom pričom kojoj sam prisustvovao, odlučih da napravim sebi taj preparat od aloje, mada mi je aloja još mala, za lek se koriste listovi stari 3 godine. Hteo sam da ga probam a i da vidim da li deluje kao preventiva od ateroskleroze. Gledam moju kućnu aloju, ali ona je još mala. Nema dovoljno listova, jedino da je celu upotrebim. A žao mi da je celu sameljem u blenderu.

Odlučujem da naručim Aloe arborescens iz rasadnika u Golubincima koji je godinama pravi i prodaje kod nas. Kao i zeleni med, spoj aloje i meda. Dogovaram kupovinu i mesto siporuke u Beogradu, da ne idem do Golubinaca. Ali pre nego što sam krenuo da preuzmem sadnicu nove Aloje arborescens za svaki slučaj slikam svoju staru Aloju, onu sa pijace koja mi raste u saksiji na terasi.

Nalazim se sa proizvodjačem lekovite aloje. Preuzimam Aloe arborescens u saksiji iz rasadnika i molim gospodju koja mi je daje da pogleda sliku moje kućne aloje koju mi je dao poznanik iz ove priče. Da vidi da li je to ta aloja koja treba da bude. Ona gleda sliku i kaže: „To je neka druga Aloja.“

Vidim i ja. Nova aloja koju uzimam ne liči na moju aloju. Ni malo. A svstan sam da je aloja koju sam upravo kupio Aloja arborescens, video sam mnoštvo njenih slika na internetu i stvarno lični na sebe, jer ima karakterističnu boju i listove.

No, ne predajem sa tako lako. Pitam je da nije možda možda moja aloja u stvari Aloa Vera u pitanju. Ona se zagleda i odlučno kaže: „Ne. To nije Aloa vera, poznaje se po bodljama. Znate da postoje samo dve lekovite aloje, ova vaša nije od tih.“

Sad znam.

 

Zlatko Šćepanović