PSEĆI FENOMEN

Pojava da se psi okrenu oko sebe tri puta, a onda spuste u ležeći položaj, vodi poreklo od psećih predaka – vukova. Osim ovog objašnjenja, postoji i teorija o instinktu čopora, ali i zbog osećanja udobnosti površine koju svaki pas mora da oseti pod sobom kada odluči da je vreme za spavanje.

 

Postoji nekoliko teorija o tome zašto se psi okrenu oko sebe tri puta pre nego što legnu da spavaju. One idu od objašnjavanja genetikom, preko instinkta, pa do osećanja udobnosti.

psi okrenu oko sebe

Kao i mnoge druge domaće životinje, psi zadržavaju mnoge osobine se koje se nalaze u genetskom kodu njihovih nepripitomljenih predaka. Zapravo, naučna istraživanja tvrde da su savremeni psi čak 99 odsto genetski identični svom zajedničkom pretku – vuku.

Jedan od razloga zbog kog se psi okrenu tri puta pre nego što legnu jeste što ovakvo ponašanje osećaju kao instinkt.

Nekadašnji vukovi išlu su u čoporima iz više razloga, pre svega da bi ulovili životinje mnogo veće od bilo kog pojedinačnog vuka koji to ne bi mogao da uradi sam. Kada životinje u čoporu legnu da se odmore, one instinktivno formiraju čvrst krug između sebe kako bi iskoristile telesne toplote svih okupljenih.

Moguće je da psi obavljaju danas ponašanje slično ovom koje im je usađeno već hiljadama godina. Kada nepripitomljeni čopori pasa urade ovo u divljini, oni na taj način obeležavaju svoju teritoriju i orijentišu se unutar kruga.

Sledeći razlog koji neki stručnjaci navode jeste da psi pre nego što legnu žele dobro da ugaze podlogu kako bi im bilo što udobnije. Oni pod sobom osećaju neravnine i površinu koja im ne prija da uhvate san spokojno. Ovakvo ponašanje primetnije je kod pasa koji spavaju napolju, a manje kod onih koji se drže u zatvorenim prostorijama.

Svi psi, a posebno oni velikih pasmina koji se obično i drže na otvorenom, skloniji su okretanju oko sebe i zbog naleta vrućina, što im je jedan od načina da se rashlade tokom toplog dana.