SMIRENJE DUŠE

„Zašto tako plačeš?“, upitao je Gospod jednog monaha, koji je dugo plakao suzama očajnika. Isus mu se javio kada je već bio iznemogao od plača pri samoj pomisli na to šta se tek u svetu dešava kad se ni monasi, koji su se odrekli sveta, ne spasavaju.

 

Arhimandrit Sofronije (Saharov) bio je učenik i biograf svetog Siluana Atonskog, ruskog monaha koji je ostao najviše poznat po poukama svojoj braći monasima. Ovo je samo jedan od brojnih razgovora sa njegovim svetim učiteljem, koje je počivši arhimandrit Sofronije pretočio u knjigu „Starac Siluan“.

zašto tako plačeš

„Sećam se jednog divnog susreta. Posetio nas je jedan monah-pustinjak. Bilo mu je oko 70 godina“, započeo je priču starac Siluan, pa nastavio:

„Živeo je u jednom zabačenom mestu, na putu iz manastira u skit kraj jedne rečice usred šume. Imao je bledo, izmučeno, naborano i odavno neoprano lice, tamno-sive vlasi i upale sivkasto-plave oči.

Dugo smo razgovarali. Pričao nam je o sebi sledeće:

“Već godinama tugujem kad na nešto pomislim. Mi monasi koji smo se odrekli sveta, napustili rođake i domovinu, ostavili sve što čini običan ljudski život, dali zavete pred Bogom, svetim angelima i ljudima da ćemo živeti po Hristovom zakonu, odrekli svoje volje, i koji živimo jednim tegobnim životom, ipak – ne uspevamo u dobru. Koliko će se nas spasti? Ja ću prvi propasti. Vidim da su i drugi robovi strasti. A kad sretnem mirjane, vidim da žive u velikom neznanju, nemaru i ne kaju se. Tako sam postepeno, i ne primećujući, navikavao sebe na molitvu za sav svet. Mnogo sam tugovao kad sam pomišljao na to šta se tek u svetu dešava kad se ni mi monasi, koji smo se odrekli sveta, ne spasavamo. Moja je tuga bivala sve veća, tako da sam već počeo da plačem suzama očajnika. Međutim, prošle godine, kada sam jednom sav očajan i iznemogao od plača, noću ležao na podu, desilo se da mi se javio Gospod i upitao me:

”Zašto tako plačeš?“

Ja sam ćutao.

“Zar ti ne znaš da ću ja suditi svetu?”

I dalje sam ćutao…

Gospod mi zatim reče: “Pomilovaću svakog čoveka koji je bar jedanput u životu prizvao Boga”.

Na to meni sine misao:

“Pa, zašto se mi onda toliko mučimo svaki dan?”

Na ovaj pokret moje duše Gospod mi odgovori:

“Oni koji stradaju zbog Mojih zapovesti, biće Moji prijatelji u Carstvu nebeskom, dok će ostali biti samo pomilovani”.

Zatim Gospod iščeze„, ispričao je sveti starac.

*

Iz knjige „Starac Siluan“ Arhimandrita Sofronija