NAMEŠTANJE ŽELUCA

Želudačna kila i kako da spustite želudac. Samostalne vežbe za nameštanje želuca kod kuće

 

Hijatus hernija (želudačna kila) predstavlja prolaz jednog dela želuca iz trbušne u grudnu duplju kroz otvor na dijafragmi, kroz koji normalno prolazi samo jednjak. Smatra se da svaka treća osoba sa navršenih 50 godina života ima tzv. želudačnu kilu, i to najčešće bez simptoma.

Postoji nekoliko tipova hijatusne hernije: Hernija kratkog jednjaka koja se javlja zbog toga što je jednjak urodjeno kraći i povlači želudac u grudnu duplju. Najčešća hernija je klizajuća, kod koje se spoj jednjaka i želuca pomera „kliza“ iznad i ispod dijafragme, a simptomi nastaju kada se spoj, zajedno sa delom želuca nalazi iznad dijafragme. Nekada se pored želuca u grudnoj duplji mogu naći i delovi creva i slezina. Takodje postoje i kombincije svih ovih želudačnih kila.

Želudačna kila i kako da spustite želudac – Vežbe za nameštanje želuca Hiatu hernia

Tri tipa želudačne kile – manualne nameštanje želuca rukama je rešenje

Želudac hoće da zaboli, pomeri se ili da dobijete želudačnu kilu iz 3 razloga:

  1. TERET (ako ste podizali nešto teško)
  2. HLADNOĆA (nazeb, noćna hladnoća od hladnog kreveta, hladnih nogu preko dana i sl.)
  3. SEKIRACIJA (sekiracija zbog nečeg, stres, briga i sl.)

Od ove tri stvari može da se podigne želudac da vam se propne među rebra, tako da počne da lupa da ne možete da dišete, jedete normalno, spavate opušteno i sl. Kada se želudac propne lekari to zovu „želudačna kila“ odnosno da „želudac prolabira u grudni koš iz trbuha, kroz otvor na dijafragmi“. Kada odete lekaru oni će vas uputiti na snimanje i reći treba li ili ne da idete na operaciju (u većini slučajeva reći će ne) i da treba da jedete manje i šetate posle obroka i sl.

Vratićete se od lekara isto sa problemom koji imate. MEDJUIM, to nije tačno da ne možete ovo da rešite. Postoje odredjene tehnike koje vam mogu pomoći da se želudac vrati na svoje mesto i da nastavite normalno da živite. Kada se propne želudac vi nemate vazduha, osećate bol u ledjima, i ne možete ništa da jedete, dobijete ubrzan puls, aritmiju, tahikardiju, srce počne da vam preskače i sl.

To se sve dešava jer želudac nije na svom mestu i ne može da normalno vari hranu, pa često podrigujete, štucate, hladne su vam ruke i sl., možda čak dobijete i nervozu zbog svega toga jer vam je nelagodno.

Ovo je rešenje moje bake i majke koje su mi prenele znanje, pa ja sada vama prenosim. Sastoji se iz tri vežbe. Za prvu vam treba mala pomoć druge osobe, a ostale dve možete i sami. Ako nemate nikoga, radite ove dve ostale vežbe ili zamolite prijatelja/cu da vam pomogne za prvu.

Kako da samostalno namestite želudac i spustite ga dole

Tehnika koja će vam pomoći da vam se momentalno stanje popravi je sledeća:

PRVO PRAVILO: Ovu tehniku morate primenjivati minimum 3x dnevno 10-15 dana. Tehnika se sastoji od tri vežbe, za prvu vam treba pomoć još jedne osobe, ali ako je nemate radite druge dve sami. Nije ništa teško, da se razumemo. Već od prve vežbe će vam biti bolje, i „progledaćete na oči“, ali morate da nastavite zato što se želudac vraća i propinje se gore.

DRUGO PRAVILO: Ne smete odustati, glavna caka u ovome je BITI UPORAN!

BioGast kapi za želudac i gastritis

BioGastritis kapi deluju odmah na jaku kiselinu, bolove u stomaku, povraćanje i nadimanje i vremenom regenerišu oštećenu sluzokožu želuca. Naručite BioGastritis kapi za gastritis i gorušicu putem sajta PrirodanaDar.rs ili mailom  [email protected]   kao i putem telefona  065 970 7777

TRI TEHNIKE / TRI VEŽBE KOJE SE RADE JEDNA IZA DRUGE SVAKODNEVNO:

 PRVA VEŽBA – Opuštanje žila na kičmi za nameštanje želuca:

Lezite na krevet na trbuhu (stomaku), znaci glava okrenuta u levu ili desnu stranu, kako vam je lakše. Neka vas neko izmasira, imaju dve žile koje su vam natekle, one se kreću uz kičmu, jedna osoba treba prvo da vas izmasira makar 5 minuta (ako ne može duže) i proba da malo povlači te žile na gore (znači ka plafonu). Malo nek ih pomera. U početku one su otečene i napete, ne mogu ni da se pomere, a posle počnu da se opuštaju.

DRUGA VEŽBA – Vraćanje želuca dole:

Lezite na krevet na trbuhu (stomaku), znači glava okrenuta u levu ili desnu stranu, kako vam je lakše. Ruke stavite ravno pored tela. Sada vratite noge nazad i uhvatite ih rukama, držite ih čvrsto tako da vam pete udaraju u zadnjicu. Osetićete kako su vam žile u nogama zategnute i imaćete utisak da hoće da „puknu“, to je prvi znak da želudac nije na svom mestu. Držite ih tako što više možete. Ovom vežbom vraćate želudac dole (ka pupku). Držite tako koliko god možete duže da izdržite. Osetićete kako vam lupa želudac jer nije na svom mestu, ali ga ovom vežbom vraćate nazad.

TREĆA VEŽBA – Nameštanje želuca šoljom:

Veoma važna vežba, ali mora se raditi posle ove prethodne jer ima bolje dejstvo. Okrenite se iz ležećeg položaja na trbuhu na stranu, malo odmorite. Potom neka vas neko pridigne i postavi da ležite na LEDJIMA pod dva jastuka (blagi nagib tela) kako želudac ne bi išao u grudi) ili se vi sami pridignite polako ako nemate nikog na ta dva jastuka. NOGE malo SAVIJTE u kolenima, onako napravite blagu „planinu“, kao kada čitate knjigu sa kolena i sl. Onda uzmite jedno lonče ili široku od keramike šolju, MORA BITI ŠIROKA, veličine recimo lončeta za vodu. Onda napipate želudac gde lupa i gde je, i na go stomak ispod želuca stavite šolju i OKRENITE 1 PUN KRUG, kao kada pravite krofne i tako DRŽITE minimum pola sata ili 45 minuta.

Napomena: Lonče ili šolju okrećete u smeru kazaljki na satu. Šolju malo zagrejte da ne bude hladna kad je stavite na stomak.

U kasnijim danima obično ćete stavljati šolju kod pupka, jer će on ići sve više i više na svoje mesto.

Želudac je malo višlje od pupka, ali mi stavljamo ovu toplu šolju na pupak niže da bi on došao dole. Pazi, prvo ga napipaš gde je, pa onda malo ispod njega staviš toplu šolju, okreneš svojom rukom u smeru kazaljki na satu kao kad praviš krofne i tako držiš sat jedan najbolje ili 45 min.

OBAVEZNO: Pokrijte se jorganom ili ćebetom za vreme ove vežbe jer vam je stomak otkriven i videćete kako vam prija toplota i ta vežba. Kada skinete lonče ili solju sa stomaka okrenite se bočno na levo recimo i tako sa savijenim nogama malo se skupite i odležite malo. Nemojte naglo ustajati. Najbolje da vam neko pomogne posle da se pridignete sa kreveta ako morate ustati.

Nakon ove vežbe osećate će se preporodjenim jer se on malo spustio i moći ćete da dišete, biće vam lakše i sl.

Ovo morate svakodnevno ponavljati sve dok želudac ne dodje na mesto, tj. dok ne smekšaju žile u ledjima, i dok on ne dodje na pupak, treba da prodje 10-15 dana, ali svakim danom će vam biti dobro ako ovo budete radili i na kraju nećete ni znati šta je to želudac i želudacna kila jer ce sve biti ok.

DODATNO PORED OVIH VEŽBI: Uzmite i povlačite izmedju kažiprsta i palca jednu žilu ka spolja. I kod jedne i druge ruke, malo je masirajte i povlaćite i izvlačite (ćupajte) tetivu izmedju kažiprsta i palca sa dva prsta napred.

Šta raditi kad se obavi nameštanje želuca

Kad spavate nemojte da podižete ruke gore (iznad glave), spavajte sa spuštenim rukama. Jer ako ih podižete on hoće da ide gore. Dakle, nema jutarnjeg istezanja, a noću ruke su spuštene. Spavate sa blago uzdignutim jastukom da on ne ide gore, znači ne spavajte na ravnom.

Kad se dodje na svoje mesto, onda spavajte na ravnom kako volite, spavajte normalno. Ali dok radite ove vezbe ruke moraju biti dole dok spavate, jastuk blago uzdignut.

VAŽNO: Teret ne smete podizati jer se želudac diže kad god uzmete bilo šta teško (npr. flaša vode, podizanje jorgana, jastuka i sl.), zato je bolje da vam neko pomogne od ukućana za tih 10-tak dana dok vam ne bude bolje.

PRAKTIČNO POSLE VEŽBI: Ovo ne morate, ali ja sam radila jer mi je koristilo – praktično bi bilo da parite noge u toploj vodi u kojoj dodate morsku so sa mirisom lavande to opušta mišiće i ako ste ozebli pomoći će.

ISHRANA: Mali a češći obroci. Blago bez soli, ljutih i jakih začina. Npr. pirinač sa sitno seckanom barenom šargarepom, spanać, malo kuvane piletine, kompot za užinu, plazmice uz kompot, meki hlebovi, blage domaće supice od povrća, voćni sokovi (ništa kiselo), banane.

U početku sam pila i po neki Ranisan za snižavanje kiseline, a posle sam izbacila i taj lek i samo vežbe radila.

NI SLUČAJNO: Kafa, gazirani sokovi, alkohol.

 

Klara

Izvor: Ana.rs forum