PROTIV ASIMILACIJE

Bunjevci u Srbiji su kao nacionalna manjina asimilovani 1945. godine, kada im je, kao i Šokcima, naređeno da se smatraju Hrvatima, bez obzira šta oni izjavljivali o svom poreklu. Sada žele da se ispravi ova odluka, kako bi se oslobodili prisilne kroatizacije.

 

Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine zatražio je da Skupština Vojvodine dokument iz 1945. godine, kojim se naređuje da se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima, proglasi aktom nasilne asimilacije i protiv ljudskih prava.

bunjevci

Predsednica ovog saveta Suzana Kujundžić Ostojić, navela je da je sprovođenje naredbe kao „istorijskog presedana“ nakon Drugog svetskog rata nanelo „katastrofalne posledice“ po Bunjevce, navodeći da ih je po popisu iz 1918. bilo 100.000, a danas tek oko 16.000.

„Iskreno se nadam da će ova istorijska nepravda biti jednom ispravljena. Naravno, posledice ne mogu biti ispravljene, ali da će svakako Bunjevcima koji to danas hoće da budu i koji se tako izjašnjavaju biti mnogo lakše nego što je to bilo pre“, rekla je Kujundžić – Ostojić.

Inicijativa za donošenje ove odluke predata je nadležnom pokrajinskom sekretarijatu od kojeg se očekuje da je prosledi Skupštini Vojvodine.

Predsednik Izvršnog odbora ovog saveta i lider Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić veruje da postoji politička podrška da ova odluka bude usvojena.

„Danas i ubuduće se ne može osporavati nikome, ni jednom pripadniku bilo koje nacionalne manjine, a to znači ni nama Bunjevcima, pravo na lično izjašnjenje po svom osećanju i pravo na organizovanje u skladu sa Ustavom i, pre svega, Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina“, rekao je Bajić.

On smatra da će njegovim usvajanjem biti stavljena tačka na sve insinuacije o statusu Bunjevaca u Republici Srbiji, deljenju hrvatskog nacionalnog korpusa i postojanju takozvanog „bunjevačkog pitanja“ u srpsko – hrvatskim odnosima, za koje veruje da će usvajanjem ove deklaracije biti relaksirani.

Glavni narodno-oslobodilački odbor Vojvodine doneo je 14. maja 1945. akt po kojem „bunjevačke i šokačke narodnosti ne postoje“ i kojim je naređeno da treba „sve Bunjevce i Šokce tretirati isključivo kao Hrvate bez obzira na njihovu izjavu“.

Bunjevački nacionalni savet je još tokom 2005. i 2006. godine podnosio slične inicijative Skupštini Vojvodine, kada nisu naišli na razumevanje.

Izvor: Tanjug.rs