„KNJIGE U RUKE“

U susret najvećoj svetkovini pisane reči, Beogradskom sajmu knjiga, odabrali smo nekoliko mudrih misli o čitanju. Slede najzanimljiviji citati o knjizi i njenoj literarnoj upotrebi, izrečeni iz usta velikih ljudi, ne samo književnika.

 

Kapije 61. međunarodnog Beogradskog sajma knjiga otvorene su od nedelje 23. oktobra. Najveća svetkovina pisane reči trajaće do 30. oktobra, pod sloganom „Knjige u ruke“.

citati o knjizi

Sajam zvanično otvara pisac i predsednik „Matice srpske“ Dragan Stanić pred štandom zemlje počasnog gosta Islamske Republike Iran, uz prisustvo iranskih zvaničnika.

U sajamskim halama, predstaviće se 450 izdavača, od tog četrdesetak inostranih, iz: Belorusije, Bosne i Hercegovine, Indije, Izraela, Mađarske, Japana, Kine, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Irana… Posetioci će moći da sagledaju celokupnu ovogodišnju domaću izdavačku produkciju, ali i da prisustvuju brojnim diskusijama i predavanjima o književnosti, izdavaštvu i aktuelnom društvenom trenutku.

Citati o knjizi i čitanju

Budi pažljiv prilikom čitanja knjiga o zdravlju. Mogao bi umreti zbog štamparske greške! (Mark Tven)

Još uvek mi je svaki dan prekratak za sve misli koje želim da mislim, sve šetnje koje želim da šetam, sve knjige koje želim da pročitam i za sve prijatelje koje želim da vidim. (Džon Barouz)

Stvari koje želim da znam su u knjigama. Moj najbolji prijatelj je onaj ko mi donese knjigu koju još nisam pročitao. (Abraham Linkoln)

Postoje i gori zločini od paljenja knjiga. Jedan od njih je i njihovo nečitanje! (Rej Bradbari)

Knjige su korisne glupoj osobi kao što je ogledalo korisno slepoj osobi! (Čanakija)

Knjige, kao i prijatelji, treba da budu malobrojni i dobro odabrani. Poput prijatelja, treba im se uvek iznova vraćati, a one nas, poput vernih prijatelja, nikad neće izneveriti, nikad prestati voditi. (Čarls Kaleb Kolton)

Jedan razgovor s mudrim čovekom za stolom je bolji od deset godina studiranja samo iz knjiga. (Henri Vodsvort Longfelou)

Soba bez knjiga je kao telo bez duše. (Gilbert Česterton)

Čitaj prvo najbolje knjige jer možda nećeš imati šanse da ih ikako pročitaš! (Henri Dejvid Toro)

Dobre knjige su poput dobrih prijatelja: što si ih bolje probrao, to više uživaš s njima! (Luiza Mej Alkot)

Ne mogu da živim bez knjiga! (Tomas Džeferson)

Knjige koje svet naziva nemoralnim su one koje pokazuju svetu njegovu vlastitu sramotu! (Oskar Vajld)

Čudno je kako sam ja koji sam napisao tako nepopularne knjige, u stvari, popularan lik! (Albert Ajnštajn)

Postoje knjige koje su lako napisane, ali se teško čitaju, kao što postoje teško napisane knjige koje se ne čitaju, lako. Ali, postoje i lako napisane knjige koje se čitaju rado, kao što postoje i teško napisane knjige koje se čitaju sa zadovoljstvom. (Gustav Krklec)

Neke knjige su nezasluženo zaboravljene; nijedna nije nezasluženo zapamćena! (Vistan Hju Odn)

Nove knjige imaju jednu veliku manu: sprečavaju nas da pročitamo stare! (Žozef Žuber)

Što se naše poznanstvo s dobrim knjigama više širi, to uži postaje krug ljudi s kojima nam je ugodno saobraćati. (Ludvig Fojerbah)

Najbolje knjige su kuvari. Većinu ostalih nije trebalo ni pisati. (August Strindberg)

Nek se drugi hvale knjigama koje im je dato da napišu. Ja se hvalim onima koje mi je dato da pročitam! (Horhe Luis Borhes)

Ima ljudi, pisaca – koji vas svud prate, nije čak ni potrebno da ih čitate više. Oni su uvek s vama. (Emil . M. Sioran)

Čovek čita da bi postavljao pitanja! (Franc Kafka)

Postoje knjige u kojima su fusnote ili komentari načrčkani istom rukom čitatelja na rubu, zanimljiviji od teksta. Svet je jedna od tih knjiga! (Džordž Santajana)

Deo sam svake knjige koju sam pročitao! (Džon Kiran)

*

Izvori: Izreka.com, Zoricazoricblog.wordpress.com, Novosti.rs

Priredio: pf Vel!bor M!h!ć, knj. i nov.