ŽIVOT S PESMOM I DEPRESIJOM

Italijansko-francuska muzička zvezda Dalida bila je diva u pravom smislu te reči – prelepa, otmena i obožavana. Njen život obeležili su glamurozni nastupi na sceni i velike lične tragedije van pozornice, koje su se smjenjivale kao na filmskoj traci. ”Život mi je postao nepodnošljiv… Oprostite mi…” glasila je poruka kojom se Dalida oprostila od ovog sveta.

 

Rođena kao Jolanda Kristina Điljoti, u egipatskoj prestonici Kairu 17. januara 1933. godine, Dalida je bila italijanskog porekla, mada je zbog života koji je provela u Parizu sebe smatrala i Francuskinjom.

dalida

Bila je, zapravo, prava svetska zvezda, jer je svoje pesme pevala na italijanskom, francuskom, arapskom, engleskom, nemačkom i španskom jeziku. Ne samo da je pevala, već je sve te jezike i tečno govorila.

Nežnost, senzualnost i erotika

U javnosti, Dalida se prvi put pojavila 1954. godine kada je postala ”Mis Egipta”. Krajem iste godine, ona odlazi u Pariz kako bi se oprobala kao glumica. U gradu svetlosti, Dalida najpre ostvaruje uloge u dva filma, ali bez nekog značajnijeg uspeha.

Njena pevačka karijera počinje dve godine kasnije, kada nastupa na takmičenju mladih pevača šansone u čuvenoj pariskoj dvorani ”Olimpija”. Na tom mestu, njen talenat istovremeno otkrivaju tri ključne osobe tadašnje francuske muzičke scene: vlasnik dvorane Bruno Kokatriks, muzički producent Edi Barkli i direktor programa Radija „Europe 1“, glumac Lusijen Moris. Kokatriks je za Dalidu umeo da kaže da njen glas, pun boje i volumena, ima sve ono što muškarci obožavaju – nežnost, senzualnost i erotiku.

Već prva ploča „Bambino“, lansirana 1956. godine, postaje superhit i lepoj Dalidi donosi prvu zlatnu ploču, priznanje za milionski tiraž nosača zvuka. Od tada se njeno ime redovno pojavljivalo na međunarodnim događanjima. Već 1958. godine Dalida postaje „pevačica godine“.

Narednu zlatnu ploču dobila je 1959. godine za hit sa čuvenog festivala italijanskih kancona ”Sanremo”. Bila je to pesma ”Ciao, ciao bambina”.  Sledeće, 1960. godine dobija čak pet zlatnih ploča za pesme ”Romantica”, ”T’aimer follement”, ”Les enfants des Pireé”, “Itsi bitsi petit bikini” i “Milord”. Bili su to pravi radio hitovi, koji su prepevani i u Jugoslaviji. Prepeve su izvodile sve same ovdašnje muzičke zvezde 60-ih godina, kao što su bili Đorđe Marjanović (“Milord”), Lola Novaković (“Deca Pireja”) i Ljiljana Petrović (“Bikini sa žutim tačkicama”).

Sinonim za lepotu i uspeh

U aprilu 1961. godine, Dalida stupa u brak sa Lusijenom Morisom, čovekom koji ju je otkrio. Brak sa stidljivim i povučenim glumcem trajao je svega nekoliko meseci. Tada 28-godišnja Dalida ubrzo se zaljubljuje u četiri godine mlađeg i temperamentnijeg poljskog slikara Žana Sobieskog, s kojim započinje zajednički život.

Ta 1961. godina za Dalidu je takođe bila uspešna. Zlatnu ploču ovaj put je dobila za pesme ”Last waltz”, ”Achète moi un jukebox” i ”Garde moi la dernière danse”. U decembru iste godine Dalida se na Monmartru useljava u pravi dvorac iz snova, ali ubrzo raskida svoju vezu sa Sobieskim i za nju počinje vreme ljubavnih neuspeha.

Specifični šou desio se 1964. godine kada je Dalida za Radio ”Europe 1” pratila najpopularniju svetsku biciklističku trku ”Tour de France”. Ona je svake večeri, nakon trke, nastupala u nekom drugom francuskom gradu, čime je obišla celu Francusku, otpevavši tom prilikom čak tri hiljade pesama.

U septembru iste godine Dalida dobija svoju prvu platinastu ploču za prvih deset miliona prodatih vinila. U domovini njenih predaka, Italiji, 1967. godine odata joj je počast nagradom za najpopularniju pevačicu. U tom trenutku, na Bliskom Istoku i u Jugoslaviji, Dalida je prava zvezda. Njene pesme se redovno čuju u programima domaćih radio stanica, dok je njen ekstravagantni modni stil i frizura uzor jugoslovenskim damama. Njeno ime bilo je sinonim za lepotu i uspeh.

Početak depresije

Sve Dalidine blistave uspehe na sceni pratile su vrlo često velike lične tragedije. Prva od velikih Dalidinih tragičnih životnih priča desila se 25. januara 1967. godine, na festivalu ”Sanremo”. Ona je nastupala u alternaciji sa svojim tadašnjim ljubavnikom i prijateljem, italijanskim kantautorom Luiđijem Tenkom. Pesmu „Ciao amore, ciao“ na festivalskoj polufinalnoj večeri najpre je otpevao Tenko, a zatim i Dalida. Tenku je tokom nastupa sasvim otkazao glas, dok je ona sa scene ispraćena velikim ovacijama kao prava diva.

Kada je festivalski žiri oko jedan sat posle ponoći odlučio da se ni Tenko ni Dalida ne plasiraju u finale festivala, mladi italijanski kantautor je odlučio da se ubije. U hotelu ”Savoy” sročio je oproštajno pismo, u kojem kritikuje komercijalni odnos žirija prema festivalu i pesmama. Tenko je ispalio metak u slepoočnicu, a upravo je Dalida bila ta koja ga je prva zatekla mrtvog, što ju je veoma potreslo. Posle ove tragedije, Dalida je počela da razmišlja o samoubistvu.

Od tada, Dalidu su mučile velike depresije, za koje publika nije znala. Jednom prilikom, u istom hotelu u kojem je provela vreme ljubavi sa Tenkom, Dalida je odsela s ciljem da se otruje tabletama i tako skonča svoj život. Nakon pet dana, ona se probudila iz kome, ni sama ne verujući da je preživela.

Godine 1968. Dalida za zasluge oko promocije francuske šansone dobija medalju predsednika Šarla de Gola. Nove zlatne ploče dobila je za pesme ”Les temps des fleurs” i ”J’attendrai”.

U septembru 1970. godine njen bivši muž Lusijen Moris izvršava samoubistvo u svojoj 41. godini, što Dalidu iznova vraća depresivnim stanjima i mislima. Na muzičkom planu, ona i te godine ima veliki hit. ”Darla dirladada” bio je još jedan od uspešnih prepeva, koji je za naše područje izvodio Đorđe Marjanović.

Ipak, nakon pauze od četiri godine, Dalida se u novembru 1971. godine ponovno pojavljuje u pariskoj ”Olimpiji” sa sasvim novim repertoarom. Kako niko iz sveta muzike nije verovao u njen povratak, salu je morala sama da plati. Ipak, bio je to njen novi pravi uspeh… Zvezda se ponovo smešila sa naslovnih strana magazina i novina.

Umorna diva

Dalida 1972. godine upoznaje slikara i pevača Rišara Šanfraja, koji postaje njen novi pratilac. S njim je, nakon dugo vremena ličnih kriza i tragedija, velika diva ponovo bila srećna. Naredne godine, pesmu ”Parole, parole”, koju je u originalu izvodila italijanska pevačica Mina, Dalida snima u duetu sa francuskim zavodnikom tog doba, glumcem Alenom Delonom. Ogromni hit, koji sigurno pamte brojne generacije Jugoslovena.

Godine 1974. Dalida snima dve nove pesme ”Gigi l’amoroso” i ”Il venait d’avoir 18 ans”, inače velike hitove tog vremena. Penje se na sam vrh svetskih top lista, a pesma ”Gigi l’amoroso“ nagrađena je u Francuskoj novom platinastom pločom.

Dve godine kasnije, Dalida snima pesmu ”Salma ya salama”, zasnovanu na egipatskoj folk tradiciji, koja je postala veliki hit, pa je snimljena u verzijama na francuskom, italijanskom i nemačkom jeziku.

Međutim, senke lične tragedije i bliskih susreta sa smrću ne nestaju sasvim iz Dalidinog života. 18. juna 1976. godine Rišar, Dalida i njen brat Orlando u Dalidinoj kući iznenada zatiču provalnika, koga Rišar ubija u samoobrani. Istraga o ovom ubistvu trajala je dve godine, a za ovo vreme nestala je ljubav između njih dvoje, koji su prekinuli ubrzo po ovom incidentu, ali su to uspešno krili od javnosti. U julu 1983. godine, meštani jednog gradića na jugu Francuske pronašli su leš Rišara Šanfraja na ulici. Kako je policija navela, citirajući testament i prijatelje, on nije mogao da živi bez Dalide i rešio je da sebi oduzme život.

Oporavljena od još jednog ljubavnog brodoloma, Dalida po prvi put 1977. godine nastupa u čuvenom njujorškom ”Karnegi Holu”. Iste godine, pred publiku staje ponovo na sceni ”Olimpije”, proslavljajući 20 godina svoje burne, ali uglavnom uspešne karijere. Naredne godine igra u filmu ”Disco Superstar”, a s pesmom ”Monday, tuesday” 1979. godine i ona se okušala u tada svetskom trendu, disko muzici. Naredne godine, Dalida gostuje kao zvezda modne revije u Parizu, a povodom 25 godina karijere dobija i veoma retku dijamantsku ploču. Sa svojih 48 godina, velika francuska diva uzima časove plesa, ali sve to nije bilo dovoljno da pred svoj 50. rođendan odjednom ne oseti veliki umor koji su ostavile godine pod svetlima pozornice.

Tragičan kraj

U prvoj polovini 80-ih godina prošlog veka sve je više zamiralo ime ove velike pevačke dive, slabije se Dalida pojavljivala na muzičkim smotrama, a na nju se zaboravilo i na prostoru Jugoslavije. Dalidu je veoma potreslo već pomenuto samoubistvo bivšeg supruga 1983. godine. Kao kratkotrajni bljesak, 1986. godine ona ponovo doživljava velike ovacije kao za vreme dana stare slave. Ovaj put, u svom rodnom Kairu održavala se premijera filma ”Le sixieme jour”, u kom Dalida igra glavnu ulogu i peva naslovnu numeru. Ponovno interesovanje svetske javnosti nije dugo trajalo, a ona se vratila svojim depresivnim stanjima i samoći.

Najzad, u nedelju 3. maja 1987. godine, negde oko 18 sati, Dalidu pronalaze mrtvu u njenoj kući u Parizu. Policija je saopštila da je velika internacionalna diva umrla od prekomerne doze barbiturata (tableta za spavanje). U oproštajnoj poruci 54-godišnje pevačice koja je nađena pokraj njenog tela, stajala je samo rečenica: ”Život mi je postao nepodnošljiv… Oprostite mi…”

S Dalidom se zauvek ugasila epoha istinskih muzičkih diva, umetnica koje su svetsku slavu sticale glasom, otmenošću i odmerenošću. Ona je za života prodala između 40 i 60 milona ploča u celom svetu pevajući pesme na više jezika, bila nagrađivana zbog velikih tiraža i za sobom ostavila brojne pesme koje i danas žive. Savršena muzička karijera nije išla ruku pod ruku sa ozbiljnim životnim tragedijama i depresijom sa kojom se borila van muzičke scene.

Na tridesetogodišnjicu smrti, naredne godine dogodiće se premijera filma ”Dalida”, baziranog na istinitoj životnoj priči ove umetnice. Scenario i režiju potpisuje Lisa Azuelos, dok će lik Dalide oživeti mlada italijanska glumica Sveva Alviti.