FILMSKA BIOGRAFIJA

Film Džeki (Jackie) o najpoznatijoj udovici američkog predsednika Džeklin Kenedi oživeće na bioskopskim platnima širom sveta u decembru. Ulogu legendarne prve dame i ikone društvenog života SAD proteklog veka odigrala je oskarom nagrađena glumica Natali Portman.

 

Filmska biografija posvećena bivšoj prvoj dami Džeklin Kenedi Onazis izlazi pred svetsku publiku početkom decembra.

džeki

Trejler za film „Džeki“ (Jackie) objavljen je zvanično pre nekoliko dana i kako je rečeno, ova priča prati događaje iz života Kenedijeve posle atentata 1963. godine kada je ona postala udovica. Uloga Džeki Kenedi poverena je oskarovki Natali Portman, a film je režirao mladi čileanski reditelj, četrdesetogodišnji Pablo Lerejn.

Film „Džeki“ je premijeru imao prethodnog meseca na filmskom festivalu u Veneciji, a u bioskope širom sveta stiže 2. decembra 2016. godine. Filmski kritičari tvrde da će ovo biti jedan od najznačajnih filmova ove godine, što ga svrstava u red ozbiljnih kandidata za najprestižnije svetske festivalske filmske nagrade.

Oni koji su film već pogledali kažu da je glumica Natali Portman sjajno dočarala tragičnost lika jedne od najvoljenijih prvih dama SAD-a. Ova uloga, po mišljenju kritičara, već je ozbiljan kandidat za Oskara, jer prema njihovoj oceni, Portmanova kao Džeki Kenedi izgleda apsolutno fantastično. Njeno držanje, stav, kosa i pogled su elementi koje je Natali Portman odlično savladala, a uz to je i transformisala glas i naglasak, tako da neodoljivo podseća na legendarnu suprugu Džona F. Kenedija.

Umesto konvencionalne „od kolevke pa do groba“ biografije, ovaj film fokusira se na nedelju dana posle atentata, provedenih kroz život u žalosti Kenedijeve udovice.

Osim pomenutog festivala u Veneciji, film „Džeki“ osvojio je nagradu i na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. Pored Natali Portman, kojoj je poverena glavna uloga, u filmu igraju i Piter Sarsgard, Džon Hert i Bili Krudup.

Ovo je inače drugi film Čileanca Pabla Lerejna koji se bavi životom istorijskih ličnosti. Posle dosta zapaženog filmskog ostvarenja „Ne“ iz 2012. godine, koji se bavio vremenom čielanskog diktatora Augusta Pinočea, reditelj se ovog puta opredelio za život Džeki Kenedi, jedne od ikona minulog veka.