ODLUKA MILIJARDERA

Jedan od najbogatijih ljudi na svetu Bil Gejts šokirao je izjavom da njegova deca neće naslediti gotovo ništa od ogromnog bogatstva. Gejts ostavlja decu bez novca, jer želi da izgrade svoj životni put. „Toliko novca bi im uništilo živote“, smatra milijarder.

 

Bil Gejts je, gostujući u jutarnjem programu ITV televizije, govorio o raznim temama i definitivno potvrdio šta namerava da napiše u testamentu.

gejts ostavlja decu

„Moja deca su jako ponosna na činjenicu da od našeg bogatstva neće naslediti gotovo ništa“, rekao je šezdesetjednogodišnji tvorac „Majkrosofta“.

On je i otkrio da će u narednih nekoliko godina sav kapital koji je stekao biti doniran njegovoj humanitarnoj organizaciji koja ima cilj da iskoreni siromaštvo i bolest u svetu. Gejts je napomenuo i to da njegova deca neće upravljati tom organizacijom.

Gejts inače ima troje dece: dvadesetogodišnju Dženifer, sedamnaestogodišnjeg Rorija i Fibi koja ima 14 godina i ide u srednju školu.

„Moja deca će steći obrazovanje i moraju će sami sebi da izgrade karijere i životni put. Toliko novca bi im uništilo živote. Taj novac ne pripada njima, već siromašnima i bolesnima“, kategoričan je milijarder, čije je bogatstvo procenjeno na fantastičnih 74 milijarde dolara.

„U nasledstvo će dobiti minimalan deo, čisto da ne postanu siromašni, a za sve ostalo moraju sami da se izbore“, rekao je Gejts koji je zajedno sa suprugom Melindom u humanitarne svrhe do sada dao više od 30 milijardi dolara.

Podsećamo da je u maju ove godine, suvlasnik konzorcijuma „Alfa grupa“, 52-godišnji ruski milijarder Mihail Fridman takođe izjavio da neće ostaviti bogatstvo deci, već ga, kao i Bil Gejts, dati u dobrotvorne svrhe.

„Ne volim da dajem javna obećanja ove vrste, ali mogu reći da sam doneo odluku — moje bogatstvo će otići u dobrotvorne svrhe. Najgore što bih mogao uraditi za svoju decu je da im predam veliku sumu novca“, naveo je tada biznismen, koji se na listi najbogatijih naslednika ruskih milijardera nalazi na 10. mestu. Inale, Fridman ima četvoro dece, od kojih najstarija Lora ima 22 godine.