DEJSTVO SILE GRAVITACIJE

Inverziona terapija sve više postaje jedna od najpopularnijih i naširoko primenjivanih vrsta terapije za lečenje bolova u leđima i tegoba vezanih za kičmu. Ona ima posebne zdravstvene koristi za onoga koji je praktikuje, jer može da pruži olakšanje od svih vrsta bolova u predelu leđa u roku od samo nekoliko tretmana, ali i ne samo to.

 

Inverziona terapija sve je popularnija tehnika u svetu koja pomaže svima koji osećaju ozbiljne ili sasvim blage bolove u leđima, kao i konkretne probleme sa kičmom. Ona pomaže u lečenju svih vrsta bolova kao što su bolovi u leđima, bol u donjem delu leđa, išijas, bol nerava i mišića, kao i brojnih tegoba koje se javljaju u kičmenim pršljenovima.

inverziona terapija

Uz sve to, ova terapija uspeva da poboljša ukupnu kondiciju tela, održavajući je na zavidnom nivou, a takođe i da ispravi loše držanje tela.

Šta je inverziona terapija?

Inverziona terapija je proces u kome telo visi naglavačke uz pomoć jednog posebnog stola, koji se u ovom slučaju naziva inverzioni sto. Ona koristi gravitaciju kako bi izlečila sve vrste bolova, a posebno bolova u leđima i kičmi, tako što pacijent visi naopako. U ovom tipu izlečenja, gravitacija pomaže da se smanji pritisak u kompresovanoj kičmi i mišićima u kičmenoj regiji.

Dok se na inverzionom stolu vrši proces terapije nad pacijentom koji visi naglavačke, uz pomoć gravitacije se pravac cirkulacije krvi u njegovom telu menja i na taj način više krvi kreće da teče po čitavom telu. Zbog toga, inverziona terapija pomaže u povećanju cirkulacije i ujedno poboljšava ukupnu telesnu kondiciju. Ovakav poseban oblik tretiranja bolova u leđima i kičmi donosi brojne zdravstvene prednosti, koje nije moguće postići uobičajenim metodama tretiranja obolelih regija.

Prednosti inverzione terapije

Zdravstvene prednosti inverzione terapije su brojne, a kao dokaz toj tvrdnji je da zajedno sa terapijskim tretmanom, ona čini i veliki broj dodatih zdravstvenih koristi za pacijente koje muče problemi sa leđima. Ukazaćemo na neke ključne prednosti inverzione terapije.

– Smanjuje bolove u leđima
– Pojačava cirkulaciju krvi
– Umanjuje stres
– Održava postojeću visinu tela
– Postepeno ispravlja loše položaje tela
– Pomaže kod bilo koje vrste problema sa kičmom
– Poboljšava ukupnu kondiciju

Zdravstveni rizici inverzione terapije

Zajedno sa svim ovim značajnim prednostima postoje i izvesna ograničenja u praktikovanju ovog tipa terapije. U prvom redu, ona se ne preporučuje osobama koje boluju od bilo kog oblika kardiovaskularne bolesti. Rizik koji bi doneo njihovo pozicioniranje na inverzioni sto, lekari smatraju izuzetno visokim i nepoželjnim u slučaju njihove bolesti koja ima veze sa srcem. U sličnoj situaciji su i one osobe koje pate od visokog krvnog pritiska, jer na njih može nepovoljno da utiče iznenadni bolji protok krvi kroz organizam i dugotrajnije zadržavanje tela u neprirodnom položaju naglavačke. Osim ovih, savetuje se da inverzionu terapiju ne pokušavaju ni osobe koje imaju problema sa očnim bolestima, poput glaukoma, a u visokorizičnu grupu ubrajaju se i trudnice, te se ni njima ne preporučuje ovaj vid tretmana.

Ipak, ni ova ograničenja ne treba shvatiti doslovno, jer ukoliko neko i ima pomenute zdravstvene probleme ili stanja, potrebno je da se posavetuje sa svojim lekarom pre nego što krene na vežbe inverzione terapije.

U VIDEO prilogu možete detaljnije pogledati na koji način funkcioniše inverziona terapija, odnosno kako ona pomaže u oslobađanju bola u leđima i boljem protoku krvi kroz organizam.