TELO I ISHRANA

Oblik našeg tela odnosi se na mnogo više od izbora odeće koja će nam najbolje stajati. Ishrana prema tipu tela predstavlja režim unosa hrane i govori o tome kako naš organizam reaguje na hranu koju jedemo i kakve hormonske karakteristike imamo. Tip tela pomaže nam i da odredimo koje su za nas najbolje vežbe za mršavljenje.

 

Ugrubo, tip tela može se rasporediti u tri kategorije – oblik jabuke, oblik kruške i oblik peščanog sata.

ishrana prema tipu tela

Osobe sa telom u obliku jabuke imaju većinu naslaga na stomaku, i mršave noge.

Oni sa kruškastim oblikom tela imaju mršaviji gornji deo tela, a masti se talože u bokovima i butinama.

Osobe sa telom u obliku peščanog sata imaju podjednako raspoređenu težinu i masti u telu.

Najbolji metabolizam imaju osobe sa telom u obliku peščanog sata, dok se oni sa jabukolikim telom obično muče sa gojaznošću i sporim metabolizmom.

Svaki tip tela je drugačiji i na različite načine raspoređuje težinu i taloži višak, pa postoje i različiti tipovi gojaznosti koji se mogu svrstati u 6 kategorija. Kada primenite ishranu i vežbanje na svoj tip tela, iznenadićete se kolikom brzinom će vam se organizam prilagoditi i generalno, pozitivno reagovati. Primetićete poboljšanje u energiji i višak kilograma će jednostavno i prirodno, nestati.

Ukoliko želite da imate brži metabolizam i da smršate, pročitajte šta treba da jedete i izbegavate, na osnovu vašeg tipa tela.

Telo u obliku jabuke

Ovaj tip tela naziva se endomorfni, i pati od viška insulina i kortizola, te skuplja masti u području stomaka. Proporcijama jabukolikog tela vladaju visoki nivoi androgena, što znači da se masna tkiva talože u i oko grudi, struka i leđa. Višak naslaga na stomaku povezuje se sa mnogim zdravstvenim problemima, uključujući rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i raka.

Bez obzira na to, ruke i noge su uglavnom vitke i nemaju nikakav vidljiv višak. Ljudi koji imaju ovakav tip tela su obično niži i zaobljeniji.

Vrlo se lako goje, ali je dobra vest da isto tako lako mogu smršati. Samo treba da pripaze na ishranu i brzo će se vratiti u formu! Imajte na umu da se masti na stomaku razlažu brže od onih u predelu zadnjice i butina. I naravno, sedentan i neaktivan način života je prosto nedopustiv, za osobe sa jabukolikim telom.

Ishrana za telo u obliku jabuke

Ukoliko imate ovakav tip tela, morate biti svesni količine kalorija koju unosite svakog dana. Ciljajte balansiranu makronutrijentsku raspodelu, na primer 30% ugljenih hidrata, 35% proteina i 35% masti.

Fokusirajte se na unošenje veće količine proteina i povrća, kao i zdravih masti. Ispunite preporučen dnevni unos ugljenih hidrata voćem i povrćem.

Izbegavajte namirnice sa puno ugljenih hidrata jer se one lako pretvaraju u šećer, koji se zauzvrat nagomilava u organizmu u obliku masti. Možete jednom nedeljno pojesti nešto bogato ugljenim hidratima.

Šta možete jesti

Zdrave mononezasićene masti: one su dobre za srce, a naći ćete ih u orašastim plodovima (orasima i bademima), semenkama (peskavica, ovas, čia), maslinovom ulju, kokosovom ulju, puteru od lešnika i punomasnom siru. Namirnice sa ovim, zdravim mastima pomažu u održavanju nivoa šećera u krvi, ograničavaju povećano lučenje insulina, suzbijaju leptin (hormon koji suzbija apetit), smanjuju insulinski odgovor nakon obroka i balansiraju nivo šećra i insulina u organizmu.

Anti-upalne masti: ove masti nalaze se u avokadu, maslinovom ulju, brancinu, lososu, žitaricama poput ječma, heljde i amaranta. Uz pomoć ovih namirnica, stabiliše se nivo šećera u telu, i drže se pod kontrolom nivoi kortizola.

Pasulj: prirodan izvor fosfatidilserina, hemikalije koja pomže u snižavanju nivoa kortizola (hormona stresa) u mozgu. Pored toga, pasulj je pun vlakana koji balansiraju i stabilizuju nivo insulina u organizmu.

Čisti proteini: piletina, svinjetina, riba i govedina snižavanju nivo leptina u telu, što znači da će se metabolizam ubrzati i da će se masti brže topiti.

Zeleniš: spanać, kelj, kupus, zelena salata i ostalo povrće teraju organizam da topi masti. Umesto da dozvolite da se masti skupljaju u organizmu, telo ih izbacuje iz ćelija.

Šta ne treba jesti

Veštačke zaslađivače: namirnice sa aspartamom  i veštačkim zaslađivačima povećavaju nivo insulina i doprinose gojenju.

Prerađene ugljene hidrate: pirinač, pasta i beli hleb imaju malo masti ali povišavaju nivo šećera u krvi, što pojačava stres i čini vas gladnijima.

Hranu zaslađenu fruktozom ili fruktoznim kukuruznim sirupom: namirnice koje sadrže fruktozu povećavaju apetit i napade gladi.

Hranu sa puno šećera: slatkiši poput torti, kolača i krofni povećavaju nivo insulina u krvi i doprinose gojenju. Slično se dešava kada jedete mango, ananas, grožđe, jogurt sa ukusom, energetska pića i kupovne smutije.

Brza hrana: čips, pica, burgeri i druga brza hrana sadrže puno masti i ugljenih hidrata i trebalo bi je izbegavati.

Telo u obliku jabuke osetljivo je čak i na zdrave ugljene hidrate poput slatkog krompira, braon pirinča i leblebije i može reagovati gojenjem.

Telo u obliku kruške

Kruškoliki oblik tela, drugačije zvani ektomorf, pati se sa viškom estrogena i taloži višak naslaga u kukovima i butinama. Dominacija estrogena uzrokuje povećanje kilaže, zadržavanje vode, naduvenost i druge zdravstvene probleme.

Kod ovog tipa tela obično je gornji deo vitkiji, sa manje primetnim viškom oko ruku i grudi.

Što se tiče mršavljenja, osobe sa telom u obliku kruške su obično isfrustrirane jer je teško skinuti primetnu količinu sala sa bokova i butina. Ali u drugim delovima tela, lako gube kilograme.

Jedući namirnice koje izbacuju estrogen iz organizma, pomoći ćete sebi da smršate.

Što se zdravlja tiče, kruškast oblik tela donosi dobre vesti. Za razliku od sala na stomaku, naslage koje se talože oko kukova i zadnjice ne povećavaju rizik od srčanih bolesti i dijabetesa. Ova vrsta masti zapravo smanjuje otporljivost na insulin i povećava nivo dobrog, visoko gustog lipoproteina holesterola.

Ishrana za telo u obliku kruške

Brz metabolizam je pozitivna karakteristika kruškastog tela. Zato, osobe sa ovim tipom tela moraju obezbediti sebi dovoljnu količinu kalorija i ugljenih hidrata.

Podelite makronutrijente ovako: 50% ugljenih hidrata, 25% masti i 25% proteina.

Dijeta sa niskim procentom masti je dobra za one sa kruškolikim telom. Zapravo pomaže u razgrađivanju upornih naslaga, akumuliranih u donjem delu tela.

Šta treba jesti

Semenke lana: eliminišu estrogen iz organizma zahvaljujući malom prisustvu fitoestrogena.Iako postoje mnogi mitovi kad je u pitanju laneno seme za mršavljenje ono je jedino efikasno kod osoba koje se debljaju pod uticajem hormona estrogena.

Povrće iz porodice kupusa: karfiol, kupus, kineski kupus, grbaštica i slično povrće sadrži veće količine fitoestrogena (sulforafana i izotiocijanata) i pomaže u snižavanju estrogena.

Mlečni proizvodi sa niskim procentom masti: kalcijum iz mlečnih proivoda sa niskim procentom masti kontroliše taloženje masti i njeno razgrađivanje.

Voće i povrće puno vlakana: artičoke, cvekla i rapini* imaju puno vlakana, te pomažu eliminaciju estrogena iz organizma.

Šta ne treba jesti

Mlečne proizvode sa većim procentom masti, tofu i nefermentisane proizvode od soje: oni povećavaju nivo estrogena u organizmu.

Kofein: prevelikim unosom kafe ili drugih napitaka sa kofeinom povećavate nivo estrogena.

Bele ugljene hidrate/pastu: sadrže visoko glikemijske ugljene hidrate koji zadržavaju vodu i masne naslage u donjem delu tela.

Telo u obliku peščanog sata

Ovaj tip tela je negde između jabukolikih i kruškolikih, i drugačije se zove mezomorf.

Osobe sa telom u obliku peščanog sata pate od niskog nivoa tiroidnog hormona, i težina im se raspoređuje jednako po telu.

Ovaj tip tela na prvi pogled izgleda nežno, zaobljeno, sa mišićavom građom i skupljenom masom u rukama, grudima, kolenima i zglobovima. Obično deluju vitko, imaju malo masti i atletski su građeni.

Osobe koje imaju ovaj tip tela su privilegovane, jer imaju dobar metabolizam i mišićne ćelije koje brzo reaguju na podsticaj. Zbog brzog metabolizma, obično lako mršave. U zavisnosti od toga šta jedu, mogu lako dobiti ili izgubiti kilograme.

Ishrana za telo u obliku peščanog sata

Pošto ovaj tip tela spada negde između jabuke i kruške, treba podjednako podeliti makronutrijente na ugljene hidrate, proteine i masti.

Probajte da od ukupnog broja kalorija koje unosite, rasporedite po trećinu na svaku od ovih grupa.

Šta treba jesti

Sirovo povrće i voće: ubacite što više voća i povrća u ishranu- jabuke, narandže kruške, rotkvice, šargarepe i zeleno povrće.

Žitarice od celog zrna: u redovnu ishranu ubacite ovsenu kašu, kinou i heljdu.

Šta ne treba jesti

Pića sa kofeinom: nemojte piti čaj, kafu i toplu čokoladu. Pored toga, izbegavajte energetska pića i sokove koji sadrže kofein.

Prerađene ugljene hidrate: izbegavajte prerađene ugljene hidrate kao što su belo brašno i proizvodi od belog brašna poput belog hleba i paste.

Hrana poput kupusa, brokolija, karfiola, prokelja, slatkog krompira, kukuruza, lima pasulja, prosa, proizvoda od soje i uljane repice mogu se umešati u rad štitne žlezde i dovesti do uvećanja žlezda.

Autor: Dragan Đorđević