KESTENOV HLEB

Zbog visokog sadržaja skroba, od kestena se može dobiti brašno koje se, samo ili pomešano s brašnom drugih žitarica, koristi za izradu peciva i hleba. Ipak, kesten se najčešće koristi u obliku kesten pirea i kao kao dodatak jelima i supama.

kestenov hleb

Sastojci:

150 grama slanih makadamija oraha
500 grama brašna
100 grama kestenovog brašna
50 ml ulja
2 kašičice pšeničnog skroba
pakovanje kvasca
kašičica soli

Način pripreme:

Makadamija orahe krupno iseći. Pomešati pšenično i kestenovo brašno sa skrobom i solju. U brašnu napraviti udubljenje i tu sipati kvasac rastvoren u 275 ml mlake vode, pa zamesiti glatko testo.

Testo pokriti i ostaviti na toplom da narasta oko sat. Zatim ga još jednom dobro premesiti. Podmazati dubok pravougaon kalup (30 cm), posuti brašnom, pa spustiti testo oblikovano prema kalupu. Pokriti i ostaviti da još pola sata narasta. Pećnicu zagrejati na 200 stepeni.

Hleb peći 50 – 60 minuta. Izvaditi ga iz pećnice, pažljivo premazati s malo tople vode, a zatim posuti sitno seckanim orasima ili lešnicima. Hleb peći još desetak minuta na sniženoj temperaturi.

Prijatno!

___________________________________________

Brojne dobre osobine kestena

Kesten jača organizam i zato je veoma preporučljiv za brz oporavak (slabašna deca, starije osobe, rekonvalescenti, sportisti – preporučuje im se i hleb od kestenovog brašna).

U narodnoj medicini, od listova kestena priprema se čaj protiv kašlja.

Čaj od listova, koristi se i za ispiranje grla, posekotina i rana.

Rese pitomog kestena koriste se za zaustavljanje proliva i krvarenja kod spoljnih povreda kože. Ako nema resa, čaj se može pripremiti i od kore stabla.

Kuvani plodovi pročišćavaju krv, naročito kad se radi o povećanoj mokraćnoj kiselini i takođe se preporučuju obolelim od gihta i reume.

Kesten se preporučuje, jer nema fruktoze i glukoze, dijabetičarima i vegetarijancima a svima kao dobra prirodna zdrava ishrana.

Izvor: magicnobilje.com, stvarukusa.rs

Priredio: Velibor Mihić